Evo nekoliko važnih smjernica za roditelje (i one koji žive s tinejdžerom i one koji ne žive) kako pokazati ljubav tinejdžeru.

1. Slušajte svojega tinejdžera. Ne možete ga dobro odgojiti ako ne slušate što vam govori. Roditelji koji zanemaruju ono što im tinejdžer govori gotovo sigurno neće uspjeti ispuniti njegove emocionalne potrebe i neće ga moći dobro usmjeriti u životu. Kad slušate tinejdžera, govorite jezikom kvalitetnog vremena, pružate mu svoju potpunu pozornost. Ujedno poručujete da je on osoba koju vrijedi poznavati i poklanjate mu dio svojega života.

2. Naučite tinejdžera da upravlja bijesom na pozitivan način. Prvi korak ove smjernice mogao bi biti da poradite na na vlastitoj kontroli bijesa. Većina se samohranih roditelja i sama mora nositi s bijesom. Neki su se naučili nositi s bijesom na konstruktivan način, neki ga drže u sebi dok neki drugi često planu i obruše se na druge srditim riječima i agresivnim ponašanjem. Nemojte očekivati da će tinejdžer prihvatiti vašu pomoć prije nego što vidi da i sami nastojite ovladati bijesom. (Više o ovome pročitajte u devetom poglavlju, „Bijes i tinejdžeri“.)

3. Blago, ali odlučno postavite granice i pridržavajte ih se. Tinejdžer mora biti siguran da je roditeljima stalo do njega dovoljno da ne pristanu na stvari koje će mu, po njihovu mišljenju, naštetiti. Dakako, najbolje je kad oba roditelja sjednu i porazgovaraju o granicama pa sastave jednak popis pravila i posljedica kršenja tih pravila. Ako to učine, tinejdžeru će prenijeti poruku da je i jednome i drugome jednako stalo do njegove dobrobiti.

4. Najvažnije od svega, iskazujte tinejdžeru bezuvjetnu ljubav. Ponašao se on dobro ili loše, bio u pravu ili u krivu, potrebno je da osjeti da je nekome stalo do njega i da ga netko iskreno voli. Od svih ljudi, najviše želi ljubav svojih roditelja. Ako je to moguće, udružite se u zajedničkome cilju održavanja tinejdžerova spremnika ljubavi punim.

5. Razmislite o tome da se priključite grupama za podršku samohranim roditeljima. Takve grupe postoje u većini zajednica – često pod pokroviteljstvom građanskih udruga. U takvim ćete grupama i primati i davati. Netko je već prošao vašim putem pa će vam moći dati pokoji praktični savjet. Netko drugi je tek nedavno postao samohrani roditelj pa ćete vi njemu moći pružiti podršku. Takve grupe mogu doista puno pomoći u teškoj zadaći samohranog roditeljstva.

6. Napravite popis svih osoba koje bi vam mogle pomoći, među širom obitelji, prijateljima i župnom zajednicom. Ako vam šira obitelj živi u blizini i mislite da bi mogli dobro utjecati na vašeg tinejdžera – ne ustručavajte se nego zatražite njihovu pomoć. Ako članovi šire obitelji ne žive u blizini, ili mislite da bi loše utjecali na tinejdžera, onda prijatelje zamolite za pomoć. Spomenuo sam i župne zajednice kao mogući izvor pomoći samohranim roditeljima. Osim izvora duhovnoga ohrabrenja, župa može biti mjesto za izgradnju dubokog prijateljstva. U mnogim se župama preko tjedna održavaju predavanja koja mogu pohađati samci i ujedno zanimljive aktivnosti za tinejdžere. Napravite od toga obiteljski događaj pa kasnije možete s tinejdžerom razgovarati o tome što ste radili i/ili naučili. Mnogi su samohrani roditelji u široj obitelji i župi pronašli osobe koje su vrlo pozitivno utjecale na zdrav razvoj njihovih tinejdžera.

Ne morate sami koračati na svojemu putu; u vašoj lokalnoj zajednici ima ljudi kojima je stalo. Tražite ih sve dok ih ne pronađete.

Prije ili kasnije vaš će tinejdžer doseći odraslu dob. A kada do toga dođe, bit će neizmjerno blagoslovljen ako po istini bude mogao reći: „Znam da me je mama voljela. Znam da me je tata volio.“ Iskreno se nadam da će vam ovo poglavlje pomoći da jednoga dana čujete to iz usta svojega tinejdžera.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Garyja Chapmana “Pet jezika ljubavi tinejdžera”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.