Normalno je da se tata i mama ne slažu oko nekih stvari i da raspravljaju. Kako kaže izreka, ukusi su različiti. Da, plava je jednako lijepa kao i crvena.

Jedanput godišnje, blizu naše godišnjice braka, koja je 15. srpnja, nas dvoje pobjegnemo negdje na dva dana. Budući da ja volim more i moj suprug to zna, rezervirao je hotel na plaži u Costa Bravi. Treba nastojati izaći iz kuće, barem jedanput godišnje samo u dvoje. Ponekad nema novaca, pogotovo zbog ove krize, i ne može se ići daleko. Ponekad smo otišli u hotel u Barceloni, gradu u kojem živimo. Važno je izaći i pokušati ostaviti djecu sa starijom braćom i sestrama ili s osobom od povjerenja.

Ove smo godine sjeli u automobil da bismo otišli na plažu i počeli smo razgovarati o mnogo stvari. Prvo sam ja olakšala dušu, a onda je on rekao što mu je u mislima. Trebamo jedno drugom govoriti, ali jasno i s ljubavlju, pazeći da ne povrijedimo drugoga. Raspravljali smo i naš romantični izlet završio je tako da cijeli prvi dan više nismo riječ progovorili, a to se kod nas ne događa često. Da, grozno smo se proveli. Poslije smo pokušali popraviti situaciju i zamolili jedno drugo za oprost, pa je drugi dan već bilo bolje.

Normalno je da ima neslaganja kada želimo najbolje za drugoga i kada to tražimo od njega, u želji da bude sretan. Oboje smo vrlo temperamentni i u mnogim temama imamo jako različita stajališta. Ja sam posebno tvrdoglava i moj suprug ponekad izludi kad me pokušava uvjeriti u nešto. Hvala Bogu da smo u odgoju djece prilično usklađeni.

Primjerice, kad smo bili novopečeni mladenci suprug mi je znao reći: “Moja mama odlično sprema mrkve s maslinovim uljem u tavi.” Ja nikada nisam bila neka kuharica, ali na kraju mi je bilo dosta i rekla sam mu: “Slušaj, ljepotane, ako tvoja mama kuha tako dobro, što je živa istina, idi svojoj majci i prestani me zezati…” Opasno je kada svekrva stupi na scenu.

Postoje razne teme koje su u braku nedodirljive, jer smo svi svjesni da ako ih iznesemo na stol, bit će problema među nama:

1. Tema novca: ako nije potrajao do kraja mjeseca, kako si kupio tako skupi automobil u ovoj situaciji, ima li šogorica neki komad nakita, koliko često putujemo…

2. Promjene u kući: ili ćemo popustiti ili će kuća biti mjesto svađa, jer jednako je lijepo imati žuti ili crveni zid. Moja prijateljica, koja je dizajnerica, obojila je zid u crveno i ispalo je odlično. Zato bih i ja htjela svoj obojiti u crveno, ali suprug mi kaže da je naš stan manji, pa crvena boja ne bi bila dobra. Ja mu kažem da sam 20 godina bila dizajnerica u tvornici tekstila, on meni kaže da radi u tvornici mesa i da zna jako puno o dijeljenju prostora. Na kraju jedno od nas dvoje mora popustiti.

3. Odgoj djece: postoje obitelji koje više dopuštaju i one koje su strože, neke koje se više bave glazbom i druge koje se bave sportom. U kući mojih roditelja bilo je zabranjeno voziti motocikl i mi smo pokušali to isto. Ali, primjerice, moja prijateljica Sofia udala se za Danija, čija obitelji dolazi iz motociklističke industrije i njezina djeca od svoje treće godine imaju motocikl pred vratima.

4. Svojta: nikada nemojte loše govoriti o obitelji svoga supružnika, možda se njegov brat loše ponio, ali on će mu to reći, nema potrebe da ti to komentiraš niti da ponavljaš pred njim. Obitelj tvoga supružnika ne treba razumjeti, treba je samo voljeti čak i ako je ponekad ne razumiješ, jer i oni su dio tvoje obitelji.

Kada se naljutimo na drugoga jer ne misli kao mi ili se ne slažemo s njegovim/njezinim postupkom, prvo prestanemo komunicirati. Prestanemo govoriti ili počnemo govoriti u jednosložnim riječima. Savjetujem vam da ljutnja ne traje dulje od jednog dana, to nije dobro ni za nas ni za djecu, a problem svakim trenom postaje sve veći.

Noću, kada ste sami u krevetu, treba se ispričati i slatko se pomiriti, kako je govorio jedan naš prijatelj koji je bio pravi svetac. Ako su nas djeca vidjela da se svađamo, i pred njima se moramo jedno drugom ispričati, jer ako ne, oni će stati na stranu jednoga ili drugoga, a ono što doista žele je da se tata i mama vole.

Drugi recept koji je odličan za rasprave između tate i mame jest nikada ne izgubiti smisao za humor. U ekstremnim situacijama bolje je smijati se nego plakati, jer se time ublažava problem. Smisao za humor pomoći će vam da izađete iz napetih situacija. Kada je tako očito da se radi o mom hiru ili mojoj tvrdoglavosti, na kraju je najbolje rješenje dati se uvjeriti, priznati da je moja greška i jednostavno se smijati.

Rosa Pich-Aguilera Roca

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Kako biti sretan s 1,2,3… djece?”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.