“Biti majka može biti vrlo zahtjevan zadatak, ali s pozitivnim stavom i nekim praktičnim navikama možemo naučiti uživati u dnevnim izazovima majčinstva”, piše Cecilia Zinicola za Aleteiu.

Zinicola potom navodi i kratko opisuje pet navika sretnih majki.

1. Naučite tražiti pomoć

“Sretne majke ne boje se tražiti pomoć. One shvaćaju da, premda mogu učiniti puno, svatko ima svoje granice zbog čega je važno imati ljude na koje se možemo osloniti kad nam je potrebna pomoć”, piše autorica i navodi kako “nema smisla” da žena sve pokušava sama ako će zbog toga kasnije biti loše raspoložena ili iscrpljena.

“Zdravo je i za majku i za dijete da se ponekad odvoje na kratko vrijeme: mame si trebaju dopustiti izaći s prijateljima, uživati u toploj kupki, ili romantičnoj večeri, ili zabavnom filmu sa suprugom.”

2. Izađite na svjež zrak i vježbajte

Zinicola ističe kako roditeljima može biti teško pronaći vremena za vježbanje, ali da bi “zlatno pravilo” trebalo biti izaći iz kuće barem jednom tijekom dana.

“Svjež zrak, prirodna svjetlost i kontakt s prirodom su faktori koji bi mogli popraviti naše raspoloženje i napuniti naše baterije. Majke ove prednosti mogu uživati dok, na primjer, guraju dječja kolica.”

“Vježbanje i istezanje mogu nam pomoći održati tijelo u formi, kao i obnoviti naš um i raspoloženje kako bismo mogli izdržati ostatak dana, a dobro je i za djecu…”

Foto: Shutterstock

3. Nađite vremena za osmijehe i zagrljaje

“Djeca vole kad im se smiješimo”, navodi autorica dodajući kako “bore od smijanja nisu nešto čega bi se trebale sramiti, dapače, one otkrivaju sretnu dušu”.

“Zagrljaji su također zdravi! Sretne majke kad god mogu zagrle svoje dijete. To je dobra ideja jer kako vrijeme prolazi, a naša djeca odrastaju, imat ćemo sve manje i manje prilika to činiti.”

4. Svakako uključite zabavu u svoje dnevne dužnosti

“Važno je ubaciti malo zabave u dnevne zadatke koji bi inače mogli biti dosadni, a opet su neizbježni.”

Neki od prijedloga su: provesti vrijeme s djecom dok vam pomažu raspakirati namirnice iz dućana, igrati se s njima ili ih uključiti u aktivnost povezanu s nečim što se trenutno događa u svijetu – poput Olimpijskih igara ili proslave sveca dana.

“S tom perspektivom, svaki dan možemo učiniti specijalnim i jedinstvenim.”

Foto: Shutterstock

5. Prihvatite poteškoće i držite pogled na budućnosti

Zinicola kaže kako svi želimo ostvariti vlastite ideale roditeljstva, ali “postoje dani kada nam stvari ne idu od ruke, kada smo preumorni, nestrpljivi ili potkupljujemo svoju djecu slatkišima ili epizodom njihove omiljene emisije na televiziji”.

“Sretne majke znaju kako trebaju prihvatiti činjenicu da će neki dani biti kaotični i vrlo teški. Važno je prihvatiti tu činjenicu i ne dopustiti da nas pretjerano uzrujava te se umjesto toga fokusirati na pozitivno. Moramo shvatiti da loše situacije neće trajati zauvijek.”

“Ne postoji recept kako biti sretan cijelo vrijeme, ali ovi praktični prijedlozi mogu vam pomoći nositi se sa stresom roditeljstva i izbjeći uobičajene uzroke nepotrebnih glavobolja i stresa”, zaključuje autorica.

Tino Krvavica | Bitno.net