Svjetski poznati bračni i obiteljski savjetnik dr. Gary Chapman svojim originalnim konceptom „5 jezika ljubavi“ poboljšao je milijune odnosa širom svijeta. Polazeći od činjenice da ljudi različitih osobnosti izražavaju ljubav na različite načine, on je te načine izražavanja i primanja ljubavi nazvao “5 jezika ljubavi”. Njegove knjige na tu temu postale su svjetski bestseleri, a uz najpoznatiji naslov Pet jezika ljubavi posebno se ističu knjige Pet jezika ljubavi djece i Pet jezika ljubavi tinejdžera koje su sada u novom hrvatskom prijevodu Ivana Peroša objavljene u izdanju nakladničke kuće Verbum.

Obje knjige imaju za cilj jačanje zdravih odnosa roditelja i djece, odnosno tinejdžera, a autor ističe da odnosi postaju bolji kada se bolje razumijemo.

U knjizi Pet jezika ljubavi djece, nastaloj u suradnji s psihijatrom Rossom Campbellom, dr. Chapman uči da sva djeca, baš kao i odrasli, izražavaju i primaju ljubav na jednome od pet jezika ljubavi. Pojašnjava da se – ako roditelji i dijete nemaju isti primarni jezik ljubavi – može dogoditi da roditelj daje sve od sebe da djetetu iskaže ljubav, ali dijete tu ljubav ne osjeća ili je potpuno krivo shvaća. Ova knjiga pomaže otkriti djetetov primarni jezik ljubavi i upućuje kako djetetu djelotvorno iskazati ljubav i stvoriti ozračje koje će mu pomoći u emocionalnom i socijalnom razvoju. Knjiga Pet jezika ljubavi djece donosi i mnoštvo praktičnih savjeta i prijedloga o tome kako pomoći djetetu da se vježba u ustrajnosti, da što bolje i kvalitetnije usvaja nova znanja, kako učinkovito disciplinirati i poučavati dijete te kako mu izgraditi uvjerenje da je bezuvjetno voljeno – uvjerenje koje je temelj da dijete izraste u samopouzdanu, uspješnu i ostvarenu osobu.

U knjizi Pet jezika ljubavi tinejdžera, dr. Chapman opsežno opisuje svijet tinejdžera, životne promjene i poteškoće kroz koje prolaze, objašnjavajući zašto više ne koriste odgojne metode iz djetinjstva.  Istovremeno nudi jasne i precizne upute kako tinejdžerima djelotvorno izraziti ljubav, kako se nositi s njihovim bijesom i potrebom za neovisnošću, kako im djelotvorno postaviti granice i provoditi disciplinu te kako im iskazati ljubavi i pružiti istinsku podršku i onda kada pogriješe.

Knjiga Pet jezika ljubavi djece i Pet jezika ljubavi tinejdžera dostupne su u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njima možete saznati više na linku ovdje.