Neke stvari u životu vrijedi čekati.

Jedna od njih je uistinu odličan muškarac.

Nažalost, naš svijet slabo cijeni umijeće čekanja. Mi želimo ono što nam srce želi, i želimo to sada. A kod tinejdžerki koje su željne zaljubljivanja, ta im želja može ozbiljno nauditi. Mogu trčati za dečkima umjesto da čekaju prave dečke da trče za njima – a zatim se pitati zašto su njihove veze prazne, kratke i površne.

Ako imate kćer, možda vas frustrira što vidite novu vrstu agresivnih djevojaka, koju naše društvo kultivira i potiče. One su izravne i odvažne u interakciji sa suprotnim spolom. Neprestano šalju poruke dečkima, i traže pozornost na sve moguće pogrešne načine.

Svijet djevojkama govori da će steći moć ako budu preuzimale inicijativu i sve započinjale same, ali ja smatram da ih to na kraju povrijedi. To djevojke može dovesti do toga da snize svoje standarde i ponašaju se na načine zbog kojih ispadaju loše, a na kraju se i loše osjećaju u vezi sa samima sobom.

Usto, trčanje za dečkima često uzrokuje to da dečki pobjegnu u suprotnome smjeru. Kako svjedoče majke brojnih dečkiju, njihovi sinovi izgube zanimanje onda kada je djevojka napadna ili kada neprestano provjerava gdje je on. Oni to ne vole, i obično ne znaju što učiniti s tolikom pozornošću.

Ako se nadate da će vaša kći preokrenuti trend djevojaka koje trče za dečkima, evo pet natuknica uz koje možete započeti razgovor.

1. Stvorena si da trčiš za svojim snovima, a ne za dečkima. Imaš mnogo talenata, i stvorena si sa svrhom. Pametna si, energična, i imaš sve što je potrebno da sa svojim od Boga danim darovima promijeniš svijet.

Umjesto da središtem svojega svemira učiniš nekoga dečka, u središtu zadrži Boga. Osluškuj Njegov poziv, i slijedi strasti koje On zasadi u tvoje srce. Pravi dečko pojavit će se u pravome trenutku. Bog će to tako posložiti.

Ne treba ti dečko da tvoj život bude odličan. Sebi ćeš izgraditi odličan život razvijajući snažne odnose s obitelji i prijateljima, koristeći svoje potencijale, i živeći svrhu života koju ti je Bog dao.

Onda kada pronađeš ispunjenje prije nego što se na sceni pojavi ikakav dečko, postat ćeš ona djevojka koja živi s takvom radošću i mirom da će dobri momci to neizbježno primijetiti i pomisliti: „Ajme, ona je stvarno cool. Volio bih je bolje upoznati. Želio bih više toga što ona ima.”

2. Način na koji veza započinje određuje ton cijele stvari. Dakle, ako počnete s obrnutim ulogama – kada ti nastojiš ostvariti želje svojega srca trčeći za njime – očekuj da ćeš i dalje ti u svemu morati poduzimati prvi korak. Slabo je vjerojatno da će ti se dečko kojega si morala loviti udvarati, da će planirati posebne izlaske, i da će prvi uspostavljati kontakt. Umjesto da bude oboren s nogu, vjerojatno će u svojim osjećajima prema tebi biti pasivan i mlak.

Djevojke se često žale da su dečki lijeni što se tiče izlazaka, ali u ovome vremenu oni jednostavno mogu biti lijeni. Zašto pitati djevojku za izlazak ako će već ona pitati njega? Zašto rezervirati stol u restoranu ako se tvoja djevojka slaže s time da se nađete s prijateljima i da to računate kao „izlazak”?

Ako želiš da ti se dečko udvara, pusti da se malo trudi. Postavi razumne standarde, koji traže nešto truda. Ako želi izlazak, neka on sam dođe po tebe i upozna tvoje roditelje. Ako on čeka do petka poslijepodne da te pozove van petkom navečer, ne otkazuj planove sa svojim prijateljicama, i predloži mu da sljedećega puta planira unaprijed.

Želim li reći da je pogrešno razgovarati s dečkima ili imati ikakve interakcije s njima? Naravno da ne. Mislim da je u redu započeti razgovor, nasmiješiti se, gledati ga u oči, i izraziti dovoljno zanimanja da dečku daš do znanja da se zanimaš za njega – onda kada imaš dovoljno godina za izlaske. Ako on nazove prvi, uzvrati poziv. Ako ti pošalje poruku, uzvrati mu porukom. Ali nemoj biti očajna, ili činiti čestu pogrešku – da svoj život izgradiš oko nekoga dečka. Osim što će to nauditi vašoj vezi, to će tebe spriječiti da ostvariš svoje ciljeve i baviš se svojim ostalim interesima.

Dečko vrijedan veze prihvatit će izazov. Brzo će shvatiti kako da poveća svoje šanse za uspjeh kod tebe i da pronađe načine da provodite vrijeme zajedno.

3. Trčanje za dečkima može privući njihovu pažnju, ali neće zadržati njihovo srce. Bog te je stvorio da čuvaš svoje srce, a ne da ga bez razmišljanja daješ svakome dečku koji naiđe i prođe. Trčanje za dečkima može učiniti da te oni zapaze, ali neće učiniti da te zavole. To može dovesti do izlazaka, ali vjerojatno ne i do zdravih i dugotrajnih veza.

Bog je dečke stvorio takvima da budu lovci, a ne lovina. On želi da oni preuzmu inicijativu, jer im to pomaže da postanu mladi muškarci, i priprema ih za njihovu buduću ulogu muževa, hranitelja, i glave kuće. Ne činiš im nikakvu uslugu time što rizik odbijanja preuzimaš na sebe. Zapravo ih tako lišavaš iskustva koje bi im pomoglo da odrastu i sazru.

U djevojci koja je skromna i samopouzdana, ali ne i previše agresivna, dečko vidi nešto privlačno i poželjno. Dobri dečki – zaštitnici, a ne predatori – najvjerojatnije će se zanimati upravo za takve djevojke.

4. Najbolji način da pristupiš dečkima jest kao potencijalnim prijateljima, a ne svojim potencijalnim dečkima. Moj cilj s mojim kćerima je da ih poučim kako da budu dobre prijateljice s dečkima. Ako savladaju umijeće prijateljstva sa suprotnim spolom, smatram da će tako uslijediti i prave ljubavne veze.

Kod hodanja i kod braka ključno je prijateljstvo. To je ljepilo koje par drži zajedno onda kada dođu teška vremenu ili kada se vatromet romance ugasi. Trčeći za dečkima, djevojke preskaču prijateljstvo i odmah se bacaju na strast, no strast bez prijateljstva neće potrajati. Strast bez prijateljstva čini da djevojku (ili dečka) bude lako zamijeniti čim više ne bude uzbuđenja.

Kada na dečke gledaš kao na nagrade koje treba osvojiti – a ne nekoga s kime se treba sprijateljiti – počneš osjećati potrebu da ih impresioniraš, a što se više trudiš impresionirati nekoga, to ćeš manje biti osoba koja stvarno jesi. To čini da ispadneš kao lažnjak, a kako moj muž običava govoriti našim kćerima – tko želi hodati s lažnjakom? Kojega će dečka zanimati da hoda s djevojkom kojoj nije ugodno biti osoba koja stvarno jest?

Bolji je pristup prvo se usredotočiti na prijateljstvo, čak i ako si već zatreskana. Neka dečki vide pravu tebe. Prijateljstvo pruža siguran način kako da se upoznate, a ako „kemija” stvarno postoji, ljubavna će se veza odatle sama prirodno nastaviti.

5. Pravoga dečka ne treba se naganjati. Budi strpljiva, i on će doći k tebi. Bog upravo sada radi na tebi i na tvojim vršnjacima. On organizira velike promjene u vama od jednoga do drugoga rođendana, dajući vam velika tijela, velike osjećaje i velike misli, uz koje trebate odrasti. Tinejdžerske godine donose velike preobražaje, i ako usporediš trinaestogodišnjakinju s osamnaestogodišnjakinjom, primijetit ćeš koliko se toga može dogoditi u relativno kratkome vremenu.

Dečko s kojim ćeš na kraju hodati ili se za njega udati možda još nije spreman za tebe. Možda ti nisi spremna za njega. Jedino vrijeme i zrelost mogu vas oboje dovesti do točke gdje ćete oboje biti spremni dati svoje srce do kraja i posvetiti se ozbiljnoj vezi.

U međuvremenu se zabavljaj. Razvijaj snažna prijateljstva s dečkima koji te nasmijavaju i čine da se dobro osjećaš u vezi sa samom sobom. Okruži se ljudima koji izvlače najbolje iz tebe, i iz kojih ti izvlačiš najbolje. Što je najvažnije, razvijaj svoju vezu s Bogom. Upoznaj Ga tako dobro da ćeš onda kada dođe pravi dečko, prepoznati kako ti Božji glas govori da je to dečko kojega je vrijedilo čekati.

Što se tiče nas roditelja, prepoznajmo trendove u današnjemu svijetu hodanja, i shvatimo kako teško može djevojkama biti čekati na dečke kada se čini da sve djevojke koje s nekime hodaju nikoga ne čekaju.

Naše su kćeri bolje od životnoga stila koji im ovaj svijet sa svih strana nameće. One ne bi smjele ulaziti u kompromise oko svojih vrijednosti kako bi osvojile dečka. I ono što svaka djevojka mora vjerovati jest da je ona vrijedna čekanja. Ona je premija. Ona ima mnogo toga ponuditi onome tko je dovoljno pametan da to primijeti.

U pitanjima srca strpljivost se isplati. Moja je molitva za moje i vaše kćeri ta da one nauče voljeti svoj život bez obzira na to što im bude donosio njihov ljubavni život. Dečki vrijedni poznavanja doći će u pravome trenutku, a dok taj dan ne dođe, ima još zabavnih stvari koje treba doživjeti, snova koje treba pokušati ostvariti, i prijateljstava koja treba sklapati.

Izvor: Kari Kampakis | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.


Kari Kampakis je spisateljica, predavačica i blogerica iz Birminghama, Alabame. Majka je četiriju kćeri. Njezine dvije knjige za tinejdžerice Liked: Whose Approval Are You Living For? i 10 Ultimate Truths Girls Should Know koriste se u studijama diljem zemlje. Više o autorici možete pronaći na stranici www.karikampakis.com.