Dobar odgojitelj svakoga dana sebi postavlja ovo pitanje: „Je li mi srce danas dovoljno otvoreno za iznenađenja?“ Odgajati ne znači samo objašnjavati teorije, nego poglavito znači razgovarati, pridonijeti trijumfu dijaloške misli. Dobar odgojitelj želi svakoga dana nešto naučiti od djece, od svojih sinova i kćeri. Nema jednostrana učenja, nego samo dvosmjerna. Ja poučavam tebe, ali dok to radim, ti mene nečemu učiš, možda nečemu još korisnijemu od onoga što ja tebe učim.

Ako ja kao odgojitelj tebe poučavam teorije, ti koji me slušaš poučavaš mene kako ih praktično usvajaš i kako ih osobno interpretiraš, kako ih prenosiš u svijet, miješajući ih sa svojom osobnošću i sa svojim prethodnim iskustvima. Svi imamo nešto čemu možemo druge poučiti, ali i puno toga što sami trebamo naučiti: nemojmo to nikada zaboraviti, u svakoj dobi, u svakoj životnoj fazi.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Bog je mlad”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na poveznici ovdje.