U modernom je roditeljstvu vrlo popularno ne govoriti o apstinenciji, međutim, ja ću svoju djecu učiti o predbračnoj čistoći jer je to moja moralna obaveza. Iako u internetskom svijetu možemo naići na mnoštvo objava o tome kako apstinencija nije poželjna, odlučila sam ipak svoja dva sina i kćer podučiti o čistoći. Čitajući takve objave, shvatila sam da se s njima ne slažem. Neke od njih kažu: „Želimo objasniti svome sinu da je u redu imati odnose prije braka jer i mi imamo takvo iskustvo. Moj suprug i ja smo istraživali spolnost i učili o svome tijelu mnogo prije nego smo se susreli. Ova su nam iskustva pomogla da postanemo osobe kakve smo danas.“

Vjerujemo da Biblija jasno kaže da bismo trebali prakticirati predbračnu čistoću

Moj suprug i ja imamo u potpunosti suprotno iskustvo koje također igra veliku ulogu u tome kakve smo osobe danas. To je jedan od razloga zašto isto to želimo i svojoj djeci. Vjerujemo da Biblija jasno kaže da bismo trebali prakticirati predbračnu čistoću i to je ono što ćemo prenijeti djeci. Bez obzira na sve ostale razloge u korist predbračne čistoće, želim naglasiti da je glavni razlog za ovakav odabir – poslušnost Božjim zapovijedima i onome što On smatra da je za nas najbolje (ono što nazivamo bespogovorna poslušnost). Razmišljala sam o tome vrlo dugo stoga želim navesti i još neke razloge. Napominjem da naše najstarije dijete ima 11 godina i da smo već obavili „razgovor“ s njim te imamo namjeru o tome konstantno razgovarati jer se ne radi o nečemu jednokratnom.

Postoji ideja da podučavanje djece o čistoći također uključuje osjećaj da je netko manje ili više vrijedan jer je imao spolni odnos. Ni jedan roditelj to ne želi svome djetetu, pa ni ja. Kada podučavam svoju djecu predbračnoj čistoći želim im naglasiti da je u Božjim očima grijeh bludnosti jednak bilo kojem drugom grijehu. To ih ne čini boljim ili lošijim od mnoštva ostalih grešnika na svijetu. Međutim, učit ću ih da ovaj grijeh može imati mnogo teže posljedice od svih ostalih grijeha. Laganje ili krađa ne uzrokuju trudnoću, ne katapultiraju te od običnog djeteta do odgovornog roditelja, ne uzrokuju spolno prenosive bolesti. Neki drugi razorni grijesi poput proždrljivosti također ne oduzimaju od osobe kao što je to slučaj u predbračnim odnosima.

Svima nam je ponuđen oprost i milost koja nas iscjeljuje

Učit ću svoju djecu da ako odaberu odnose prije braka, oduzimaju ono nešto toj drugoj osobi, oduzimaju nešto i budućem supružniku te osobe kao i svojem budućem supružniku. Kada ljudi imaju spolne odnose tada se stvaraju veze koje su namijenjene samo mužu i ženi, a ako ih iskusite s predbračnim partnerom, ni jedan ni drugi ih nikada više nećete moći nadoknaditi. (1 Kor 6, 15 – 17)

Još jedna ideja zašto ne bismo trebali učiti djecu o čistoći jest sljedeća: „Želim naučiti sina da žene nisu samo broj na popisu njihovih spolnih partnera.“ Želim isto to prenijeti svojim sinovima i kćeri. Ako ih učim predbračnoj čistoći i poštivanju Božjih zapovijedi o spolnosti, to ne znači omalovažavanje onih koji nisu odabrali istu metodu. Svi smo mi grešnici, svi radimo pogrešne odabire i svima nam je ponuđen oprost i milost koja nas iscjeljuje. Iako posljedice spolnog iskustva možda neće nikada izblijedjeti, one ne određuju vrijednost osobe kao ni, recimo, radno iskustvo. Svi muškarci i žene posjeduju nemjerljivu vrijednost iz vrlo jednostavnog razloga – jer su stvoreni na sliku Božju. Na taj ću način učiti djecu prepoznati vrijednost osobe suprotnog spola.

Spolni odnos je dobro, prekrasno i ugodno iskustvo koje je Bog za nas osmislio jer nas voli

Još jedan od čestih argumenata protiv predbračne čistoće jest da roditelji ne žele da djeca poimaju spolne odnose kao „nečiste“ ili „pogrešne“. Vjerujem da smo u ovom pogledu i mi podbacili. Međutim, istina je sljedeća. Ako učimo djecu o spolnim odnosima po Božjoj mjeri, na način kako nam ih je On donio u Bibliji, prepoznajemo da je spolni odnos dobro, prekrasno i ugodno iskustvo koje je Bog za nas osmislio jer nas voli. Iskustvo je to koje zbližava muža i ženu i gradi povjerenje tijekom braka. To je način kako se nesebično darivati jedno drugome, kako drugome dati prednost i kako obnoviti odnose. Ne postoji ništa nečisto ili pogrešno u vezi s tim. Ne postoji ništa sramotno u spolnim odnosima. Bračni odnosi nisu grijeh! Poput svih Božjih darova, oni mogu postati grijeh samo ako ih se odvoji od Božje svrhe.

Pročitala sam: „Želimo da se naš sin osjeća ugodno u svom tijelu i bude zadovoljan s njim, bez obzira na to kako izgledao ili kako funkcionira. Želimo da zna da naše tijelo ima nevjerojatne mogućnosti, ali da te sposobnosti donose i važnu odgovornost.“ U ovom stavu ne postoji ništa što bi se kosilo s podučavanjem o čistoći ako se ispravno primjenjuje. To uopće nije dobar argument protiv predbračne čistoće.

Učit ću svoju djecu predbračnoj čistoći bez obzira na tvrdnje

Konačno, želim još nešto istaknuti. Učit ću svoju djecu predbračnoj čistoći bez obzira na tvrdnje da je to „nerealno“. Znam da puno tražim. Znam da to nije „norma“. Znam da će biti teško jer sam to i sama iskusila. Međutim, znam i da moja djeca mogu sve uz Krista. Nema te Božje zapovijedi koju nam je dao, a da je ne možemo uspješno i radosno izvršavati ako tražimo Njegovu pomoć. Bih li svojoj djeci željela neuspjeh? Naravno da ne. Bi li moj Bog kojih ih neusporedivo više voli od mene želio neuspjeh? Naravno da ne. Njegova dobra i savršena ljubav daje im snagu da ga slušaju – i postanu mnogo više od pobjednika.

No, što ako uprskaju? Moguće je. Mnogima se dogodi. Prekrasna, bogobojazna, vjerna djeca vrlo često posrnu na ovom području. Neki se izvuku bez očitih posljedica, neki ne. Način na koji ću se nositi s time bit će dijelom utemeljen na tuđim iskustvima i na razgovorima sa svojom majkom kada sam imala 10 godina.

Jednom kada sam imala 16 godina, majka i ja smo se vozile u automobilu i nekako smo započele temu maloljetničke trudnoće. Ne sjećam se kako ni zašto, no točno se sjećam što mi je rekla. Rekla je ono što ću ja reći svojoj djeci: „Ako mi ikad dođeš reći da si trudna (ili si posrnula u odnosima), zagrlit ću te, zaplakati i reći ti da će sve biti u redu.“

Učit ću vas što je dobro i molit ću se da i sami tako odaberete

Mojim sinovima i kćeri: vi niste ogledalo svojih grijeha, bilo kakvih – spolnih ili svih ostalih. Postoji milost, oprost i kada slomljenost prerasta u nešto dobro. Volim vas, djeco. Ako i uprskate, sve će biti u redu. Učit ću vas što je dobro i molit ću se da i sami tako odaberete. No, na kraju, vi ste ti koji odlučuju o svojim odabirima. Moj je zadatak da vas naučim što je dobro i da vas bezuvjetno volim. Na to, ljubavi moje, možete uvijek računati.

Tekst je preuzet s dopuštenjem sa stranice Žena vrsna.