Ovu godinu obilježava nekoliko prekretnica u mom životu. Početkom siječnja napunila sam 40 godina, a u kolovozu će se navršiti 20 godina moga bračnog staža. Ako postoji jedna stvar zbog koje žalim, gledajući iz ove perspektive svoj brak i roditeljstvo, tada je to moja ljutnja. Prije nekoliko godina slušala sam jednog predavača kako govori o svom odnosu sa zahtjevnim djetetom te kako je on, kao otac, bio konstantno ljutit. Brzo je gubio strpljenje, izgovarao uvrede te je postao opsjednut idejom da sve mora imati pod kontrolom. Govorio je koliko štete je takvo ponašanje nanijelo njegovoj obitelji, a ja, dok sam napuštala predavaonicu, počeh nekontrolirano jecati. Duh Sveti je upirao prstom u mene; u svjedočanstvu toga čovjeka vidjela sam SEBE!

Potječem iz obitelji „vikača“, a kad sam se udala nisam mogla vjerovati koliko je moj muž u tom pogledu bio pasivan. On NIJE vikao, ali ja jesam i činila sam to često. Nakon nekog velikog ispada uvijek se javljao osjećaj krivnje, no to me nije sprječavalo da ispad ponovim.

Nedugo nakon svjedočanstva onog predavača slušala sam u svom automobilu radioemisiju o anketi koja se provodila u populaciji školske djece. Pitanje koje im je postavljeno glasilo je: „Da kod svoje mame možeš promijeniti jednu stvar, što bi promijenio/la?“

Pogodite što je većina izjavila?

Da ne viče toliko! Jao!!! Ponovno me Bog prozivao – zaustavila sam automobil u gorkom kajanju.

Ali taj problem se i dalje nastavio!

Nekoliko godina nakon toga, moj suprug mi je rekao da prolazi kroz krizu u našem braku. Za nas razvod nikada nije bio opcija, ali ja sam znala da je moj problem s ljutnjom uzeo svoj danak i da se to mora promijeniti. Često sam bila ljuta zbog „većih stvari“, ali priznajem da je puno puta to bilo i zbog beznačajnih sitnica. Tada sam postala odlučnija no IKAD da to promijenim. Nakon jednog vrlo bolnog razgovora prisegnula sam da više nikad neću biti takva.

Najtužnije od svega je bilo to što nitko drugi, osim moje obitelji, nije vidio moj gnjev. Svi su vidjeli samo dobre stvari. Shvatila sam da su svi ostali imali visoko mišljenje o meni. Vidjeli su moju ljubav prema Isusu, rad za župu, moju predanost i motiviranost. U isto vrijeme, moja vlastita obitelj je velik dio vremena provodila s bijesnom osobom.

I tako je počela moja promjena. Taj dan sam donijela odluku da ću učiniti sve što je u mojoj moći da više ne budem ljutita, a ono što bude prelazilo moje snage predat ću Isusu!

S radošću mogu reći da danas više nisam ljutita osoba. Dogodila se ogromna preobrazba u mom životu, braku i domu! Moja cijela obitelj svjedoči tome, a ja imam puno smireniji i radosniji duh! Nije uvijek lako, potreban je ozbiljan rad da se ovaj problem nadvlada, ali ja sam živi dokaz da je to moguće!

Ako imate problem s ljutnjom, ovo su koraci koje možete poduzeti:

Molitva

Bog mora promijeniti vaše srce. Svakodnevno mu se obraćajte poradi svoje ljutnje. ON je iscjelitelj vašeg srca. Nije važno ako ste se jučer pokajali i nakon toga ponovo zabrljali. Unatoč tome, idite k Njemu. On vas neizmjerno voli i Njegovo milosrđe se nikada ne iscrpljuje!

Tražite oprost od onih koje ste povrijedili

Nakon što bih molila supruga za oprost (koji mi je uvijek ljubazno davao), išla bih od jednog do drugog djeteta. Sa svakim od njih bi razgovarala o svojim problemima s ljutnjom i nastojanjima da to promijenim. Djeca su toliko puna ljubavi i praštanja.

Uzmite predah

Ne libite se uzeti predah. Sada ću otići u svoju sobu (ovako najavljujem da uzimam predah) i zaključati vrata. Iskoristite ovo vrijeme za molitvu, plakanje i jednostavno duboko dišite. Ovako pružate izvrstan primjer svojoj djeci (vide da poduzimate korake kako biste kontrolirali svoj bijes).

Razgovarajte s nekim

Posavjetujte se sa stručnom osobom ili nađite nekoga koga možete nazvati kada vam se čini da biste mogli prijeći granicu ljutnje. Zamolite tu osobu da moli za vas! Ponekad duboke rane iz vaše bolne prošlosti uzrokuju gnjev.

Sjetite se da u Bibliji stoji „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom.“ (Ef 4,26) Puno puta se držim ovih riječi. Ako koristim svoj jezik da izgovorim nešto ružno ili nekoga povrijedim, to je itekako grijeh!

Ne dozvolite da ljutnja uništi vašu obitelj!

Ljutnja zaista može uništiti one koje najviše volite, ali vi je možete nadvladati. Potrebna će biti istinska predanost, molitva i odlučnost, ali vi to možete. Vaša obitelj ovisi o tome!

Prijevod: Katarina Vudjan | Žena vrsna

Tekst je objavljen na stranici www.zenavrsna.com. Dopuštenje za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.