“Radosno smo iščekivali rođenje našeg trećeg unuka. Kad se Clément rodio, imao je Downov sindrom. Što da kažemo svojoj djeci? Kako im možemo pomoći?” Neki se pred teškoćama osjećaju tako bespomoćni da ih tjeskoba doslovno paralizira. Neki se uopće ne žele suočiti s problemom pa savjetuju da se dijete stavi u dom ili čak napusti, dok većina ipak svim srcem traži ispravne stavove i riječi. Liječnica Marie-Odile Réthoré 1 naglašava: “Bake i djedovi trpe dvostruko. (…) Vide da su im sin ili kćer očajni, destabilizirani, revoltirani, i osjećaju se nemoćni i beskorisni.” Što mogu učiniti bake i djedovi kad unuk ima teškoće u razvoju?

Ljubiti. Mali Clément nije “mongoloid”, on je Clément, dijete kojemu su potrebne nježnost i ljubav. Ne treba komplicirati da bi se prihvatilo Clémenta: dovoljno je da ih vodi mudrost srca. Kad Clémentovi otac i majka vide kako njihovi roditelji uzimaju dijete na ruke, kako ga maze i kako mu nježno govore, kao što čine s bilo kojim drugim unukom, to će im pomoći da Clémenta vide kao jedinstvenu i nezamjenjivu osobu, kao dar, a ne kao katastrofu.

Suosjećati. Roditeljima koji trpe nisu potrebne velike propovijedi nego diskretna nazočnost puna ljubavi. Stalno smo u napasti da hoćemo nešto “učiniti” kako bismo ublažili patnju onih koje ljubimo, a kad ne znamo što bismo, onda odustajemo ili bježimo. Ne treba činiti – treba biti. Biti tu, i to je sve. Jasno da postoji rizik da budemo nespretni ili nametljivi, ali što onda? Bilo bi mnogo gore ne doći, ostati daleko.

Slušati. “Gospodine, daj mi srce koje sluša”: Salomonova molitva mogla bi postati molitva baka i djedova. Oni mogu mnogo učiniti samim time što su na raspolaganju i puni pažnje. Braća i sestre djeteta s teškoćama u razvoju često upravo njih biraju za sugovornike: imaju tolika pitanja, tolike raznovrsne i oprječne osjećaje! O tome ne mogu uvijek razgovarati s roditeljima koji su s problemima neposredno suočeni. Često im je mnogo lakše sve reći djedu ili baki: izraziti svoju tugu, svoje strahove, možda i stid, ili ljubomoru.

Ulijevati povjerenje. Očev ili majčin pogled pun povjerenja daje snagu za daljnji hod. Roditelji djeteta s teškoćama u razvoju  imaju potrebu vidjeti to povjerenje u očima vlastitih roditelja, u njihovu držanju, u njihovim riječima: “Hoćete, moći ćete odgojiti to dijete. Da, bit ćemo s vama.”

Pomagati. Bake i djedovi u sebi nose pravo blago domišljatosti i pažnje kad pomažu svojoj djeci a da im pritom ne drže predavanja niti zauzimaju njihovo mjesto: jedni će unuka uzeti k sebi jednom tjedno da bi se djetetova mama odmorila, drugi će ga povesti sa sobom na odmor, treći će pomoći financijski, urediti kuću, voditi dijete terapeutu ili u bolnicu, itd.

Povezivati. Dijete s teškoćama u razvoju možda ima tete i tetke, ujake i ujne, bratiće i sestrične: kako oni reagiraju? Jesu li spremni prihvatiti to dijete i dati mu mjesto koje mu pripada? Sjetimo se filma Tihi nećak Roberta Enrica: pokazuje kako rođaci odbacuju malog dječaka s Downovim sindromom. Zašto? Jer su se bojali, jer ga nisu upoznali. U biti, svemu je bila uzrok baka koja ga nije prihvatila. Djedovi i bake mogu mnogo učiniti: mogu hrabriti, informirati, ulijevati povjerenje, organizirati obiteljske susrete na kojima svatko ima svoje mjesto.

“Poznam kušnje i patnju mnogih baka i djedova”, zaključuje dr. Réthoré, “ali i njihovo strpljenje i nježnost. Oni su se već toliko napatili u životu da su sposobni iz dana u dan naći pravu riječ ili gestu koje roditeljima daju snagu.”2 

Gornji tekst je izvadak iz knjige Christine Ponsard Vjera u obitelji. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Footnotes

  1. “Ombres et lumière”, br. 116 od 16. prosinca 1996., str. 14. i 15.
  2. Isto.