Biti otac može biti predivno, ako zanemarite sve odvratne stvari, sve stresne događaje, gubitak privatnosti, i ogroman broj načina na koje možete zabrljati.

No osim tih nekoliko stvari, očinstvo je predivno.

Svaki tata strahuje da neće biti odličan tata, da će zabrljati, da će zakazati. Sve je to u opisu posla.

Nažalost, u ovom poslu ne dobivate upute. Mi muškarci često preskočimo upute za uporabu, mislimo da možemo improvizirati… No kada stvari pođu krivo, lijepo je imati te upute za uporabu koje možete konzultirati. Te su upute nužne za očinstvo.

Moglo bi se reći da sam kao otac šestero djece kvalificiran za pisanje takvih uputa, ali to nije istina – ja improviziram, kao i svi ostali. No otac sam više od 15 godina, i sa šestero djece naučio sam mnogo o tome što funkcionira, a što ne, što je važno, a što bez ikakve opasnosti možete ignorirati (za razliku od onoga čudnog zvuka struganja što dolazi iz motora vašega automobila).

Slijede savjeti za očinstvo za koje bih volio da su mi ih dali kada mi se rodilo prvo dijete. To bi mi bilo od velike pomoći. Nadam se da će vam pomoći da budete još bolji tata nego što već jeste – slobodno ih konzultirajte kao podsjetnik, kad god vam treba pomoć.

1. Cijenite vrijeme koje provodite s njima. Ne biste vjerovali koliko godine brzo prolaze. Mojoj najstarijoj kćeri je 15 godina, što znači da imam još tri kratke godine s njom prije nego što napusti gnijezdo. To nije dovoljno vremena! Vrijeme koje imate s njima je kratko i dragocjeno – iskoristite ga što najbolje možete. Provodite što je moguće više vremena s njima, i neka to bude kvalitetno vrijeme, ispunjeno ljubavlju. Nastojte biti što je moguće prisutniji dok ste s njima – nemojte da vam misli odlutaju, jer djeca to primijete.

2. Postane lakše. Iskustva drugih mogu biti drukčija, ali meni je uvijek bilo najteže prvih nekoliko mjeseci, kada je dijete tek došlo na svijet, želi jesti u gluho doba noći, a roditelji ne spavaju i po danu jedva mogu stajati na nogama. Postane lakše, jer djeca uskoro usvoje redovitije raspored spavanja i buđenja. Prvih nekoliko godina teže je od kasnijih godina. Kada pođu u peti razred, mnogo su samostalniji. Vjerujte, postane lakše.

3. Nijednu dužnost ne smatrajte isključivo maminom – podijelite odgovornosti. Mnogo je stvari iz vremena naših djedova i baka koje bi bilo dobro vratiti, ali tradicionalna podjela roditeljskih dužnosti na isključivo mamine i isključivo tatine nije jedna od njih. Neki muškarci i dalje neke dužnosti smatraju isključivo maminima, ali vi nemojte biti jedan od tih tata. Budite uključeni u sve, i podijelite teret sa suprugom. To uključuje mijenjanje pelena, kupanje, odijevanje, čak i hranjenje (i vi im možete davati bočicu).

4. Ljubav pobjeđuje sve. Zvuči sladunjavo, ali to bi trebalo biti središte vaše očinske filozofije: iznad svega svojoj djeci pokazujte ljubav. Kada ste uzrujani, umjesto da vičete, pokažite im ljubav. Kada su oni uzrujani, pokažite im ljubav. Kada to najmanje očekuju, pokažite im ljubav. Sve ostalo su samo pojedinosti.

5. Djeca vole odlučivati. Lakše je biti autoritaran roditelj, ali tako djecu učite da se pokoravaju zapovijedima bez obzira na sve. Umjesto toga, naučite dijete da odlučuje, i odrast će u mnogo sposobniju, ali i sretniju osobu. Kao i sva ostala ljudska bića, i djeca vole slobodu i odluke. Vaš je posao dopustiti im da donose odluke, ali unutar parametara koje ste vi postavili. Na primjer, dajte im izbor između dva zdrava doručka, umjesto da im dopustite da po svojem izboru pojedu zdjelicu šećera.

6. Malo strpljivosti isplati se na duge staze. Kao roditelj, dobro znam kako je lako izgubiti strpljenje i naljutiti se. No dopustiti sebi da reagirate u ljutnji ili frustraciji nije najbolja stvar za vaše dijete, i to morate zapamtiti. To znači da onda kada počnete gubiti strpljenje trebate duboko udahnuti ili malo prošetati. Prakticirajte strpljivost sa svojim djetetom, i vaš će odnos, kao i vaše dijete, na duge staze od toga profitirati.

7. Smisao za humor je nužan. Bit će prigoda kada vaše dijete učini nešto od čega ćete izgubiti živce – na primjer, šaranje bojicama po svim zidovima, prolijevanje raznih tekućina po kauču, ili iskradanje i „posuđivanje”vašeg automobila da se nađe s prijateljima. Morate naučiti svoje dijete da to ne radi, ali bolje je naći humor u situaciji i nasmijati se. Naučio sam to činiti što je češće moguće, i pomaže mi zadržati zdrav razum.

8. Čitajte im, i to često. Bilo da volite ili ne volite čitati, iznimno je važno čitati djeci od najmlađe dobi. To im pomaže razviti naviku čitanja i priprema ih za učenje kroz cijeli život. To je poseban način zajedničkog provođenja vremena, i postat će tradicija koju će vaše dijete zavoljeti. Čitam sa svom svojom djecom, od najmlađega do najstarijega, i volim svaku riječ koju zajedno pročitamo.

9. Nemojte biti odsutni tata. Najveća pogreška koju tate čine je da nisu dovoljno prisutni. Uvijek, uvijek odvojite vremena za svoju djecu, svakoga dana i svakoga tjedna. Ne dajte da išta poremeti to posebno vrijeme. U velikim trenucima u životu svoje djece – nogometnoj utakmici, glazbenoj priredbi ili pak znanstvenoj izložbi – dajte sve od sebe da budete tamo. To djeci jako mnogo znači.

10. Pustite ih da se igraju. Djeca se uistinu razvijaju u igri. To se možda čini očitim, ali trebate im što je više moguće omogućiti slobodnu igru. Tu se ne ubrajaju televizija i videoigre (vidi naniže), čitanje, i bilo što strukturirano ili edukativno. Jednostavno ih pustite da se igraju, smišljaju stvari i zabavljaju se.

11. Potičite im maštu. Gore spomenuta slobodna igra najbolji je način razvijanja mašte, ali i vi ponekad možete dati neki poticaj. Igrajte se s djecom, gradite tvrđave, maskirajte se u nindže, osmišljajte uloge, i zamišljajte da ste istraživači ili likovi u filmu ili knjizi… Mogućnosti su beskonačne, a i vama i djeci će biti zabavno.

12. Ograničite televiziju i videoigre. Ne kažem da morate biti poput amiša i isključiti sve, ali previše te vrste zabave priječi djecu da se igraju na maštovitije načine, čitaju, i igraju se vani. Preporučujem jedan sat „vremena za medije” dnevno, ali možete odrediti količinu koja bolje odgovara vama i vašoj obitelji.

13. Naučite reći „čvrsto ne”. Ja sam za to da se djeci daje sloboda izbora, da im se omogući slobodna igra, i mnoge druge slobode, ali moraju postojati granice. Roditelji koji ne postave ograničenja s vremenom će dobiti djecu s problemima u ponašanju, i ta će djeca imati problema kada odrastu. Nije dobro uvijek govoriti „da”, ali nije dobro za dijete ni kada prvo kažete „ne”, a onda pokleknete kada dođe do bijesnoga ispada ili beskrajnog preklinjanja. Naučite ih da je vaše „ne” čvrsto, ali govorite „ne” samo onda kada doista mislite da je to granica koju morate postaviti.

14. Budite uzor dobroga ponašanja. Jedna je stvar govoriti djetetu što treba činiti, ali reći jedno, a činiti drugo uništava poruku koju želite poslati. Ono što vi činite je stvarna pouka koju će vaše dijete dobiti. Vaše vas dijete uvijek gleda kako bi naučilo prikladno ponašanje. Na primjer, ako roditelji koriste droge, ili pretjerano puše ili piju, dijete će to zapamtiti. Loše manire, bezobzirno ponašanje, šlampavost u navikama, bijes i negativnost, lijenost i pohlepa – djeca će pokupiti sva ta ponašanja. Umjesto toga, vi budite uzor onoga ponašanja za koje biste htjeli da ga dijete nauči.

15. Prema njihovoj se majci uvijek odnosite s poštovanjem. Ima očeva koji zlostavljaju svoje supruge, a kada dijete odraste, to dovede do kruga zlostavljanja. No osim tjelesnog ili verbalnog zlostavljanja postoji i blaži oblik lošega postupanja prema djetetovoj majci – nepoštovanje. Ako se prema djetetovoj majci odnosite bez poštovanja, vaše će dijete naučiti tako se ponašati, ali će također odrasti u nesigurnu osobu, i imati drugih emocionalnih poteškoća. Prema majci svojega djeteta uvijek se odnosite s poštovanjem.

16. Neka budu tko jesu. Mnogi roditelji nastoje oblikovati svoje dijete u osobu koju žele da ono bude, čak i ako djetetova osobnost ne odgovara roditeljskim zamislima. Umjesto toga, svome djetetu usadite dobra ponašanja i vrijednosti, ali dajte djetetu slobodu da bude tko jest. Poput svih ljudi, i djeca imaju svoje ekscentričnosti i različite osobnosti. Dopustite djetetovoj osobnosti da se razvija. Volite svoje dijete zbog onoga tko jest, a ne zbog toga tko želite da bude.

17. Naučite ih neovisnosti. Svoju djecu od malih nogu učite da sami rade stvari, i postupno ih, kako odrastaju, puštajte da budu neovisniji. Može se činiti teškim i dugotrajnim učiti dijete da radi nešto što biste vi sami mnogo brže odradili, ali na duge staze se isplati, jer djetetu tako raste samopouzdanje, a vi nećete morati raditi sve. Na primjer, moja djeca znaju oprati svoje suđe, pomažu pri čišćenju kuće, čiste svoje sobe, slažu opranu odjeću, sami se kupaju, uređuju i odijevaju, i još mnogo toga, što meni uštedi mnogo vremena i truda. Čak i moja dvogodišnja kći zna pokupiti stvari kad joj se kaže da to učini.

18. Vi i mama budite dosljedni. Nije dobro da jedan roditelj kaže jedno, a drugi nešto posve suprotno. Umjesto toga, vi i mama trebate djelovati skupa, kao ekipa, i trebate međusobno podupirati odluke. Važno je da o tim odlukama unaprijed razgovarate, da ne biste morali podupirati odluku s kojom se nikako ne slažete.

Leo Babauta | Art of Manliness

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net