Ponekad se zamišljam kako sjedim do Božjih nogu. Kažem kako sam presretna što nosim dijete i koliko iščekujem da postanem majka. On me nježno pogleda i upita: “Dijete moje, vidim strah u tvom srcu. Molim te kaži mi što te muči.” Pogledam u Njegovo brižno lice i suze mi kanu iz očiju. “Oče”, zaplačem, “toliko se bojim poroda. Čula sam sve one priče i znam da je to dug i bolan proces. Ne želim te razočarati, ali mislim kako se ne mogu nositi s tom neodoljivom boli. Žao mi je. Što mi je činiti?”

Njegovo lice ostaje mimo, njegove su ruke nježne dok mi drži lice. “Drago, slatko i prekrasno dijete”, započne glasom mekim poput lakog povjetarca, “u pravu si kad dolaziš k meni. Ja ću ti dati snagu. Zajedno mi to možemo. Ja ću napraviti svoj dio, a ti svoj.” “Koji je moj dio?” upitam. On sačeka trenutak i započne odgovor.

Ljubav… To je rođendan tvoga djeteta. Zanemari svoje nade, potrebe, strahove i želje da se možeš usredotočiti na ono što moraš učiniti da bi podarila život svome djetetu.

Radost… Ne bori se ni protiv svoga tijela niti protiv čeda. Jednostavno podaj svoje tijelo čedu nekoliko sati i neka ga ono iskoristi kao ulaz u život.

Strpljenje… Ne donosi ishitrene odluke kako bi ubrzala proces. Sjeti se da ono što je naizgled vječno, traje samo nekoliko sati, i brzo će proći.

Nježnost… Budi nježna prema svome čedu, jer je ono samo i možda uplašeno. Nemoj si dopustiti da se okoristiš na njegov račun izlažući ga riziku.

Dobrota… Ne popusti iskušenju da iskoristiš porod kao priliku da budeš gruba, ljuta, zla, pogubna, lijena ili ohola. To je tvoja prva prilika da podučiš svoje dijete odnosima s drugim osobama.

Vjernost… Ostani vjerna istini u tom vremenu kušnje. Ne propituj moju ljubav i ne daj drugima priliku da propituju tvoju ljubav.

Krotkost… Dok dočekuješ dijete, neka čuje samo glasove podignute u ushitu, vidi ruke podignute u slavljenju i osjeti samo dodire ljubavi.

Samokontrola (razbor, op. prev.)… Ne spuštaj svoje standarde jer rađaš. Nastavi težiti izvrsnosti bez obzira na bol.

Odlazeći od Njega posljednji se put okrenem da mu vidim lice. Izgleda smiren, ali zabrinut. Načinim korak i čujem ga kako me pita: “Ja ću učiniti svoj dio, hoćeš li ti svoj?”

(Jennifer Vanderlaan)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Kelly J. Townsend “Duhovni pristup rađanju”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.