Bake i djedovi su na mnogo načina neopjevani heroji u našim obiteljima i župama

Tijekom povijesti su bake i djedovi imali važnu ulogu u obiteljskom životu. Bake i djedovi čine veliki postotak stanovništva u Hrvatskoj, već nakon 50. godine dobivaju unučad. Isto tako čine i veliki dio župljana koji svake nedjelje vjerno puno crkvene klupe te su vrijedan dio župne zajednice i društvenog života. Oni su na mnogo načina neopjevani heroji u našim obiteljima i župama. Vrlo ih lako uzimamo zdravo za gotovo, no njihov je doprinos obiteljskom životu i župnoj zajednici neprocjenjiv. Oni su poput vrijednih pčelica gdje god ih zateknete, a isto tako i „dostavljači i vozači“ u mnogim obiteljima. Bake i djedovi čvrsti su temelj našim obiteljima i crkvenim zajednicama.

Veliki broj baka i djedova zapravo odgaja svoju unučad

Među mlađim generacijama nalazimo novi naraštaj baka i djedova koji su vrlo suvremeni. Oni danas nastoje paziti na svoje zdravlje, duže biti u radnom odnosu i obrazovati se cijeloga života što u prošlosti nije bilo slučaj. Oni na sebe preuzimaju cijeli spektar zaduženja namijenjena bakama i djedovima. Mnogi od njih uskaču u pomoć obiteljima s više djece. Veliki broj baka i djedova zapravo odgaja svoju unučad. Određen broj njih mora uložiti mnogo truda da bi održavali kontakt sa svojom unučadi koji žive daleko. Drugi se pokušavaju nositi s rastavom ili razvodom roditelja svoje unučadi što, opet, narušava dinamiku odnosa i komunikaciju u obitelji. Poneki se susreću s procesom integracije posvojene djece u obitelj. Obiteljske su situacije raznolike, a nije ni jednostavno biti bakom i djedom.

Bake i djedovi su čvrsta sidra obitelji

Bakama i djedovima je povjerena povlaštena uloga u životima njihove unučadi. Oni imaju jedinstvenu karizmu te su na poseban način pozvani biti vođama i pratiteljima najmlađih članova obitelji. Odnos koji baka i djedovi stvaraju sa svojom unučadi ima jak utjecaj na obje generacije. Bake i djedovi pružaju bezuvjetnu ljubav i stabilnost. Oni su čvrsta sidra obitelji bez obzira na to žive li u istoj zajednici ili daleko od obitelji. Veza između unuka i bake ili djeda je neusporediva s bilo kojim drugim odnosom.

Bake i djedovi su snažni uzori i učitelji mlađim generacijama. Oni su tijekom života stekli razne vještine, talente, interese i iskustva koja mogu biti vrlo korisna njihovoj unučadi. Postati bakom i djedom je poput nove životne prilike. Prilika je to za sve ono što su propustili raditi kao roditelji jer nisu imali vremena, snage ili novca. Dijeleći svoje talente i nadarenosti sa svojom unučadi način je na koji stvaraju vrijedne uspomene.

Oni su živuća poveznica između prošlosti i sadašnjosti

Bake i djedovi su svjetionici vjere i nositelji moralnih i tradicionalnih vrijednosti. Oni su snažni duhovni učitelji koji poučavaju i svjedoče svojim djelima. Njihov poziv, potpora i ohrabrenje pomažu usmjeriti unučad na njihovom putu vjere. Bake i djedovi su nježni, ali učinkoviti evangelizatori. Njihov je primjer života snažan pokretač ostalim članovima obitelji. Oni su vjerni posrednici za molitvu. Potrebe i brige djece i unučadi stavljaju na prvo mjesto posvete u svojim molitvama.

Bake i djedovi su poput obiteljskih povjesničara. Oni su živuća poveznica između prošlosti i sadašnjosti. Oni čuvaju obiteljske priče te su zaduženi dijeliti bogato obiteljsko naslijeđe s najmlađim granama obiteljskog stabla. Djeca vole slušati priče o sebi, kao i priče o onima koji su živjeli prije njih. Istraživanja pokazuju da djeca koja poznaju nešto iz obiteljske povijesti imaju veće samopouzdanje.

Bake i djedovi nose mudrost starije generacije te su „obiteljske starješine“. Tijekom svoga života prikupili su gomilu znanja te razvili svoju vlastitu životnu filozofiju.

U odnosu sa svojom unučadi imaju mnogo prilika da im prenesu moralne vrijednosti i životne mudrosti koje potencijalno mogu postati vodilja i inspiracija ne samo njihovoj unučadi već i budućim generacijama.

Sv. Joakim i Ana – Isusovi djed i baka

Crkva slavi 26. srpnja blagdan sv. Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Možemo  pretpostaviti da su oni, poput današnjih baka i djedova, bili često prisutni u životu svoga unuka te imali na njega snažan utjecaj. Ovaj je dan prilika da iskažemo poštovanje bakama i djedovima te da proslavimo, posvjedočimo i blagoslovimo njihov doprinos u našim obiteljima i crkvenim zajednicama.

Gary i Kay Aitchison | Dbqarch.org

Tekst je preuzet s dopuštenjem sa stranice Žena vrsna.