Statistike pokazuju kako mnoge zemlje doživljavaju porast broja obitelji u kojima nema očinske figure, piše Aleteia.

Prema posljednjim podacima, u SAD-u svako treće dijete odrasta bez oca dok u europskim zemljama poput Švedske, Islanda i Francuske broj samohranih majki nadmašuje broj majki koje imaju supružnika ili partnera.

Prema mišljenju profesorice prava Marije Calvo sa Sveučilišta Karla III u Madridu, izostankom oca djeca bivaju znatno oštećena, što kasnije ima negativne posljedice po čitavo društvo. Prema njezinim riječima, 90 posto mladih u SAD-u koji se nalaze u zatvoru su odrasli bez oca.

“Nedostatak očinske figure”, kaže Calvo, “u korijenu je većine društvenih problema: nasilja, zloupotrebe droga, maloljetničkih trudnoća, akademskog neuspjeha, bježanja od kuće… Prije se smatralo da je uzrok toga siromaštvo, ali ne: radi se o odsutnosti oca.”

Španjolska pravnica naglasila je kako je posebno važno vrijeme kada djeca trebaju oca ono između treće i pete godine. Očevi su djeci tada potrebni kako bi im poslužili kao “model muževnosti”, rekla je te izrazila zabrinutost rastućim mentalitetom da se djeca jednako dobro mogu razviti i bez oca.

To, kaže Calvo, nije točno jer su bez muškog uzora djeca često vođena stereotipima koji ih usmjeravaju prema nasilničkom ponašanju.

Jedan od najboljih primjera duboke potrebe za očinskom figurom jest “nihilistički filozof” Albert Camus, koji je kao i neki drugi nihilisti, poput F. Nietzschea i B. Russella, odrastao bez oca.

Na marginama rukopisa teksta Prvi čovjek, nakon njegove su smrti pronađene zapisane ove riječi:

“Trebam nekoga da me vodi; trebam nekoga da me pohvali, da me kazni, ali ne svojom moći, nego autoritetom. Trebam svoga oca.”

Calvo je istaknula i kako otac u odrastanju kompenzira majčinu želju da djetetu pruži sve, time što djeci uspostavlja osjećaj za hijerarhiju koji se kasnije odražava djetetovim poštivanjem roditeljskog i ostalih autoriteta.

Istovremeno, otac djeci predstavlja slobodu, dodala je Calvo, zato što potiče djecu da nadiđu granice koje im ponekad zadaju majke koje se katkad postavljaju previše zaštitnički.

Španjolska je pravnica zaključila kako djeca dobivaju najbolji odgoj kada su prisutna oba roditelja, te kako su oba ključna za djetetov razvoj. Ako nekoga od njih dvoje nema, moraju se poduzeti koraci kako bi se pomoglo kompenzirati roditelja koji nedostaje.

Ivo Džeba | Bitno.net