Kad me netko pita koji je najvažniji i temeljni element naše brojne (uskoro osmeročlane) obitelji mogu odmah reći – RUTINA! Moja osobna, dnevna, majčinska, poslovna, obvezna i molitvena rutina je os oko kojeg se vrti cijeli dan. Ne zato što je rutina uskogrudni okvir nego zato što mi ona daje fleksibilnost kako bih unutar okvira mogla dobro iskoristiti vrijeme na raspolaganju.

Vjerovali ili ne, nisam organizirana tzv. linearna osoba. Moj mozak funkcionira na vrlo cirkularan, kružni, asocijativni način. Kreativne ideje padaju mi na pamet u najčudnijim trenucima u danu. Upravo zato mi rutina daje nit vodilju i trebam je kao zrak plućima!

Rutina ima temeljnu ulogu u dječjem odrastanju. Montessori pedagogija ističe važnost rutine u dječjem životu kao ključni element koji doprinosi razvoju samostalnosti, samopouzdanja i stabilnosti. Naše roditeljsko iskustvo govori nam u prilogu tome: rutina našoj djeci pruža osjećaj sigurnosti i predvidljivosti koji su ključni za emocionalno i intelektualno blagostanje djeteta.

Rutina kao temelj samostalnosti

U Montessori okruženju, rutina nije samo niz zadataka koje treba obaviti svaki dan. Umjesto toga, rutina je struktura koja pruža djetetu jasne smjernice i očekivanja, omogućavajući im da razviju vještine samostalnosti. Kroz redovite aktivnosti poput jutarnje pripreme za školu, ručka i spavanja, djeca uče važnost odgovornosti, upravljanja vremenom i samopouzdanja.

Zašto je rutina toliko važna u životu djeteta? Jer naša djeca, pogotovo toddleri, za svoje bivanje u prostoru i vremenu oslanjaju se na rutinu! Ako smo ih naučili da izlaze iz kuće sa zakopčanom jaknom ili da jedu na svojoj stolici ili da se vrata zatvaraju – oni će, čim proces ne ide svojim tokom, imati krizu, tantrum ili neku vrstu reakcije.

Posebno su toddleri potrebni rutine kao osi oko kojeg se vrti njihov dan. Zato je faza od prve do 3-4 godine idealna za uvođenje rutine u njihov živote te usađivanje rutinskih navika toliko važnih za skladan obiteljski život (ali nikad nije kasno!).

Prednosti obiteljske rutine

 1. Sigurnost i predvidljivost: djeca se osjećaju sigurnije kada znaju što mogu očekivati. Rutina pruža stabilnost u njihovom svakodnevnom životu i pomaže im da se lakše prilagode promjenama.
 2. Razvoj samostalnosti: redovite aktivnosti u rutini pružaju priliku djeci da preuzmu odgovornost za vlastite zadatke. Kroz samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, poput oblačenja ili pospremanja igračaka, djeca razvijaju vještine koje im omogućavaju da se osjećaju kompetentno i samouvjereno.
 3. Spoznaja ograničenja: rutina postavlja granice i očekivanja koja pomažu djeci da razviju razumijevanje vremena i prioriteta. Ovo je ključno za razvoj discipliniranog ponašanja i poštovanja prema drugima.
 4. Emocionalno blagostanje: kada se osjećaju sigurno i samopouzdano, djeca imaju veću vjerojatnost da razviju zdrave emocionalne veze i samopouzdanje.

Kako implementirati rutinu kod kuće?

 • objasnite djeci što mogu očekivati tijekom dana i zašto je rutina važna. Postavite jasna očekivanja i pružite im priliku da sudjeluju u planiranju aktivnosti.
 • držite se rutine koliko je to moguće svakodnevno. Iako će biti dana kada će se plan promijeniti, važno je osigurati dosljednost u redovitim aktivnostima.
 • pohvalite i ohrabrite djecu kada uspješno obavljaju zadatke i potičite ih da preuzmu sve veće odgovornosti s vremenom.

Zašto kartice za dnevnu rutinu?

Kartice za rutinu su praktičan alat koji se koristi u Montessori pedagogiji, kao i u drugim pristupima odgoja, kako bi se djeci pomoglo da razviju samostalnost i disciplinu kroz strukturiranje njihovog dnevnog rasporeda. Ove kartice su obično male kartonske ili plastične kartice s slikom, ilustracijama ili tekstom koji prikazuju različite zadatke ili aktivnosti koje dijete treba obaviti tijekom dana.

Evo nekoliko ključnih aspekata kartica za rutinu:

 1. vizualna pomoć: kartice za rutinu pružaju djeci jasan pregled dnevnih aktivnosti. Umjesto da se oslanjaju samo na verbalne upute, djeca mogu koristiti kartice kao vizualni podsjetnik na ono što trebaju učiniti sljedeće.
 2. samostalnost: korištenje kartica za rutinu potiče samostalnost kod djece jer im omogućuje da preuzmu kontrolu nad svojim vlastitim dnevnim aktivnostima. Umjesto da ih stalno podsjećaju odrasli, djeca mogu koristiti kartice kao uputu i obaviti zadatke samostalno.
 3. struktura i redovitost: rutina je ključna za stabilnost i sigurnost djece, a kartice za rutinu pomažu u stvaranju strukture i redovitosti u njihovom svakodnevnom životu. Kroz redovite aktivnosti koje su prikazane na karticama, djeca razvijaju osjećaj predvidljivosti i stabilnosti.
 4. fleksibilnost: kartice za rutinu mogu se prilagoditi potrebama i preferencijama svake obitelji. Roditelji mogu odabrati koje će aktivnosti biti uključene na karticama i prilagoditi raspored prema dnevnom ritmu djeteta.
 5. samokontrola, pohvala i ohrabrenje: korištenje kartica za rutinu pruža priliku djetetu da samostalno kontrolira obavljanje svojih zadataka te razvija osjećaj za samokontrolu i intrinzičnu motivaciju.

Gdje mogu nabaviti Montessori kartice za dnevnu rutinu?

Montessori kartice za dnevnu rutinu možete nabaviti ovdje! Ovaj vrijedan resurs možete ispisati i postaviti na razna mjesta u svome domu zajedno sa svojim djetetom.

Više od 30 dnevnih kartica pronaći ćete u dvojezičnom formatu, hrvatskom i talijanskom. Svaka rutina prikazana je u dvije varijante – realistična slika u skladu sa Montessori smjernicama te kao ilustracija za one koji preferiraju drugačiji dizajn.

Izvor: Zapi

Članak je objavljen uz dopuštenje autorice.