Svibanj je, i znate što to znači.

Vrijeme je da prepoznamo i slavimo svaku neopjevanu junakinju zvanu mama.

Većina majki ne priznaje dovoljno sebi svoje zasluge. Možda će priznati da su dobre mame, ali odlične mame? Mislim da bi mnogima od njih zapela riječ u grlu. Žene su prestroge prema sebi, a to se nigdje ne vidi bolje nego u majčinstvu.

Slijedi 10 činjenica koje bi mame trebale znati. Nadam se da će vam poslužiti kao ohrabrenje, nada i itekako zaslužena pohvala.

Činjenica #10: Svijet vas želi u najboljem izdanju, a obitelj jednostavno želi vas. Na radnome mjestu malo je mjesta za pogreške. Ako napravite jednu, možete dobiti otkaz.

No majčinstvo je sigurniji posao. Tu je više ljubavi, opraštanja i milosti. Svijet vas može jednoga dana hvaliti, a drugoga proklinjati, ali vaša obitelj nije tako prevrtljiva. Oni vas ne žele nikime zamijeniti jer je istina da vas nitko ne može zamijeniti.

Vaša obitelj jednostavno želi vas. Čak i onih dana kada možete dati samo 30 posto od sebe. Čak i kada ste bolesni. Čak i kada je najbolje što možete učiniti to da se pojavite na nogometnoj utakmici. Standard svijeta je savršenstvo, ali standard vaše obitelji je ljubav. Vaša djeca ne žele da ih navečer ušuškava Supermama, nego mama. Zato se okanite nerealističnih očekivanja koja hrane vašu krivnju i prisjetite se kako ste doista cijenjeni.

Činjenica #9: Vi ste savršeno nesavršena osoba za odgoj vaše djece. Bog vas je s razlogom spojio s vašom djecom. Darovi koje vi imate upravo su ono što njima treba da napreduju.

Zato, umjesto da kritizirate sebe ili želite da ste poput drugih roditelja, molite za Božje vodstvo kako da usmjerite svoje talente i iskustva kako biste utjecali na životni put svoje djece. Zamolite Boga da vam pomogne, jer On želi da uspijete. Kakve god bile vaše mane, Božja milost može vam pomoći da ih nadiđete.

Činjenica #8: Vaša ljepota veća je od broja na vašoj vagi i dublja od odraza u vašem ogledalu.

Stvoreni ste na sliku Božju. To vas čini svetom. Naučite kako sebe gledati kroz oči vašega Stvoritelja, pune ljubavi, a ne kroz strogi filter vašega unutarnjega kritičara, i vaša će prava ljepota zasjati.

Činjenica #7: Nekada će vaša djeca uspjeti zbog vas. Nekada će uspjeti unatoč vama. Mi roditelji volimo kontrolu, i često vjerujemo da je imamo. 

No nitko od nas nije Bog, i čak ni naši najveći napori i najgore pogreške ne mogu se natjecati s Njegovom svemoći. I zato prije nego što preuzmete previše zasluga za uspjeh svojega djeteta, ili paničarite da će vaš pogrešan korak upropastiti njihov život, sjetite se tko je glavni. Bog je onaj koji vašoj djeci daje njihove darove i prilike. Bog je također onaj koji može vaše pogreške pretvoriti u nešto dobro.

Činjenica #6: Odgojiti svetu djecu važnije je nego odgojiti sretnu djecu. Najdublja moguća radost proizlazi iz odnosa s Bogom. Zato, ako stvarno želite sretnu djecu, mjesto od kojega trebate početi je svetost, jer svetost vodi do prave sreće.

No zapamtite da svetost nije uvijek dobar osjećaj. Na kraju krajeva, prepreke u životu su ono što razvija vjeru i karakter. I onda kada se vaše dijete suočava s nečim teškim, zapitajte se: „Kako ih to može približiti Bogu? Za što bi to ih On mogao pripremati?” Bog nagrađuje vjernost uz svoj savršeni osjećaj za pravi trenutak, i kada vjerujete u to, možete pronaći mir u spoznaji da pred vašim djetetom stoje veliki blagoslovi, bez obzira na to s kakvim se okolnostima trenutno suočavaju.

Činjenica #5: Zdrava obitelj počinje sa zdravom mamom. Kao njegovateljica druge stavljate na prvo mjesto. Vaše potrebe znaju ostati na posljednjemu mjestu u ime dobroga majčinstva.

No nitko nema koristi od toga kada ste vi na rezervi. Održavanje tjelesnoga zdravlja povećava vašu izdržljivost, a zdrav um i duh pomažu vam služiti.

Imate li strasti koje hrane vašu dušu? Odvajate li vrijeme za prijateljstva? Postoji li neki interes osim vaše obitelji koji čini da se osjećate življom? Kada pazite na sebe kao pojedinca, imate više toga ponuditi svojoj obitelji. To će učiniti da se vi radujete dolasku kući, i da se obitelj raduje kada vas vidi.

Činjenica #4: Ničije dijete ne mora doživjeti neuspjeh da bi vaše dijete uspjelo. U današnje vrijeme roditeljstvo je previše kompetitivno. Čovjek bude u iskušenju pridružiti se tome ludilu kako vaše dijete ne bi bilo zakinuto. 

No Bog ima plan u kojemu se svatko može istaknuti. A kada se prema vršnjacima svojega djeteta odnosite kao prema saveznicima, a ne suparnicima, tako izgrađujete zajednicu. Što više pomažete drugima, i oni će više pomagati vama. Znamo da je cijelo selo potrebno da se odgoji dijete, pa kako da onda ne koristimo svu dostupnu pomoć?

#3: Svako razdoblje roditeljstva je posebno. Kada to shvatite, uživat ćete u sadašnjosti. Kladim se da ste često fotografirali svoju djecu kada su bili maleni. Sigurno ste fotografirali njihove bucmaste obraščiće, prve korake i lica umrljana špagetima.

Ali fotografirate li svoje tinejdžere i stariju djecu? Prihvaćate li i nezgodno vrijeme aparatića za zube, akni i nagloga rasta kao posebno razdoblje? Jer i to je posebno razdoblje. Znam da su kao novorođenčad neodoljivi, ali ima nešto čarobno i u tome da promatrate kako vaše dijete postaje mladi muškarac ili mlada žena. A kada se prisjetite da sve prolazi, čak i nezgodne faze, više je vjerojatno da ćete uživati u tome što je pred vama umjesto da se samo prisjećate ili da iščekujete sljedeće poglavlje.

Činjenica #2: Djeca odrastu i odu, ali vaš muž ostaje. Vođenje brige o vašemu braku priprema vas za uživanje u praznome gnijezdu. Rastužuje razmišljati da djeca jednom više neće biti kod kuće. Nakon svih tih godina što ste bili okruženi tolikom mladošću, lako je razumjeti zašto je tišina sada zaglušujuća.

Ali i u praznome gnijezdu može biti zabavno sa supružnikom kojega volite i u kojemu uživate. Prisjetite se vremena kada ste hodali, koliko vam je vremena trebalo da se povežete? Može opet biti tako, ali samo s više uspomena i čvršćom povezanošću. Ako počnete priželjkivati da djeca opet budu malena, možete iščekivati sljedeću fazu – unuke. Sudeći prema svemu što o tome čujem, drugi put je još bolje.

Činjenica #1: Mjerilo odlične mame nije produktivnost, nego poslušnost Bogu.

Imate li dana, pa čak i tjedana kada ste posve neproduktivni? Popis stvari koje trebate obaviti je dugačak, ali vaše je dijete maleno, bolesno ili ima drugih poteškoća, i vi se odrekli svega drugoga kako biste im posvetili sve svoje vrijeme i pozornost?

Nekada sam se zbog takvih dana osjećala krivom, ali uspjela sam se s time pomiriti. Ako je mojoj neproduktivnosti razlog to što se brinem za svoju obitelj, onda slijedim Božju volju.

Bog ne mjeri moj ili vaš rad svjetovnim standardima. Njemu ne trebaju ne znam kako konkretni dokazi, jer On sve vidi: žrtve učinjene u tišini, slomljena srca, noći bez sna, poljupce, zagrljaje, riječi pune ljubavi koje se nekako zaborave. Kada drugi misle da nemate mnogo čime se možete pohvaliti, Bog zna istinu. On vidi što vi sadite u svojoj djeci, i gleda kako to raste u njihovim srcima.

Andy Stanley jednom je rekao: „Vaš najveći doprinos Božjemu kraljevstvu možda neće biti nešto što učinite, nego netko koga odgojite.” Mame, svaki dan kada podupirete svoju obitelj je uspjeh. Svaki poziv koji primite od Boga zaslužuje da ga se proslavi. Vi niste samo dobra mama, vi ste odlična mama.

Na kraju krajeva, vi izgrađujete Božje kraljevstvo, i što na ovome svijetu može biti veće od toga?

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Kari Kampakis je spisateljica, predavačica i blogerica iz Birminghama, Alabame. Majka je četiriju kćeri. Njezine dvije knjige za tinejdžerice Liked: Whose Approval Are You Living For? i 10 Ultimate Truths Girls Should Know koriste se u studijama diljem zemlje. Više o autorici možete pronaći na stranici www.karikampakis.com.