Draga Julie,

upravo sada kada bi se trebala veseliti Michaelovoj isprici zbog grubih riječi kada si pohvalila svoga oca, ti, nasuprot tome, kipiš od bijesa. Kakva smo mi samo hirovita bića! Naš je emocionalni život tako zamršen i previše se uzrujavamo zbog pojedinih događaja, da je pravo čudo kako naša ljubav sve to izdrži.

Uvijek, a posebno sada, opraštanje mora biti utkano u tapiseriju tvoje ljubavi. Vaš se brak ne može održati bez tvoje nutarnje spremnosti da oprostiš Michaelu i da tražiš od njega oproštenje za svoje pogrješke. (Zbog toga i bračni zavjeti zahtijevaju od supružnika obećanje da će tražiti oproštenje kada jedno drugo povrijede te da će udijeliti traženi oprost kada su za to zamoljeni).

Sjećam se predstave Gabriela Marcela, u kojoj žena, s potpunim pravom bijesna na svoga nevjernog muža, počinje shvaćati da, iako je on u krivu, a ona u pravu, “nije dovoljno biti u pravu”. Ljubav traži više: zove nas na opraštanje.

Michael se ispričao i zamolio te da mu oprostiš. Kako se tvoje srce ne može smekšati ovom molbom?

Ako ti je još uvijek teško oprostiti mu, sjeti se nebrojenih situacija u kojima si ti povrijedila druge osobe, uključujući i one koje su ti najbliže. Sjeti se da si i Boga uvrijedila. Kada se jednom tvoje srce smekša u pokajanju, opraštanje ti ne će biti samo lako, nego ćeš ga doživjeti i kao povlasticu. A moći ćeš i moliti iz dubine svoga srca: otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.

Put bez opraštanja je strašan. Kao što sam ti već prije spomenula, nespremnost na opraštanje zatrovat će dušu. Naslušala sam se teških riječi: “Povrijedio me je tako duboko; nikad mu to ne ću oprostiti.” Odbijanje oprosta pretvara se u mržnju; mržnja postaje otrov; a otrov donosi duhovnu smrt. Ne ćeš samo mrziti; izjedajući dušu, postaješ drugima mrska.

Ljubav i spremnost na opraštanje idu zajedno. Kada si otkrila da voliš Michaela, shvatila si potrebu za bezuvjetnom spremnošću na opraštanje – zato što ga ljubiš i znaš da je tvoj oprost ljekoviti balzam za njegovu i tvoju dušu.

Što tvoja ljubav prema Michaelu bude veća, bit će ti lakše reći mu: “Oprosti mi”. Što tvoja ljubav bude veća, lakše ćeš izgovoriti još ljepše riječi: “Opraštam ti”.

Uvjerena sam da će praštanje pobijediti.

Uz najiskrenije molitve za tebe i tvoga voljenog Michaela,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand ”Ljubavlju oplemenjeni”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.