Jeste li ikada planirali dan za šoping? Prvo želite ići tamo, a onda onamo. Ručat ćete u svom omiljenom restoranu i završiti dan posjetom kinu. Sretnete se s prijateljicom koja ima drukčiji plan za šoping, ona želi na brzaka ručati, kupovati samo na jednom mjestu i zasigurno ne želi u kino. Što to čini vašim očekivanjima? Upuca ih. U tom trenutku imate dvije mogućnosti: reagirati sebično ili nesebično. Možemo otići u nervozu i razočaranje ili možemo prihvatiti ono što se nalazi pred nama i nastaviti sa životom.

Očekujemo različite stvari, od različitih ljudi, na različite načine. Od ljudi u trgovini očekujemo da budu srdačni i uslužni. Očekujemo da nam u restoranu brzo donesu jelo. Od šefa očekujemo veliku povišicu. Od mame očekujemo da uvijek bude uz nas. Od prijatelja očekujemo da znaju bolje. Život je pun očekivanja. Ono što trebamo znati jest kako reagirati kad nam se očekivanja ne ispune. Što nas to razgnjevi u određenoj situaciji? Još bolje, kako naše ponašanje utječe na očekivanja druge osobe?

Ponos

Kad se držimo svojih očekivanja, govorimo da znamo što bi se trebalo dogoditi ili što bi bilo najbolje u danoj situaciji. To je ponos. Kad god vjerujemo da znamo najbolje, za bilo koju situaciju, postajemo neka vrsta boga. Eva je mislila da zna što je najbolje i vidi što se dogodilo!

Kad god sam frustrirana, ljuta, nervozna ili bezobrazna stava, to je zbog neispunjenih očekivanja. To mi se stalno događa. Proces učenja da se neispunjena očekivanja nesebično ostave po strani može biti težak.

Jeste li pomislili: “Već sam trebala biti udana do sada!” ili “Kako je taj i taj oženjen, a ja ne?” Kad očekivanje postavite iznad situacije i ono ne bude ispunjeno, velika je mogućnost da tijelo preuzme kontrolu. Taj stav očekivanja dozvoljava Sotoni da stvori uporište u našem umu i čini da prestajemo vjerovati Bogu.

“Naše borbeno oružje nije tjelesno. Naprotiv, ono je božanski jako za rušenje utvrda.

Mi obaramo mudrovanja i svaku oholost koja se diže protiv priznanja Boga i zarobljujemo svaki razum da se pokorava Kristu.” (2 Kor 10,4-5)

Ovo je snažan stih u situacijama kada ne dozvolimo da očekivanja vladaju nad stvarnošću ili racionalnim mislima. Ako u rječniku stranih riječi potražite riječ “utvrda”, pronaći ćete izraze poput uporište, željezni stisak, monopol i smrtni stisak. Zamislite, kada na sebe stavimo božansku opremu, doslovce možemo srušiti Sotonu s njegovim shemama kojima nas drži zaključanima!

Utvrde

Naš je Gospodin i Spasitelj slomio lance uništavajućih utvrda. Utvrde, poput one da na brak gledamo kao na “spasenje”, slomljene su snagom Isusa Krista. Moramo vjerovati i moliti da nam Bog dozvoli da “odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmici koja nam je određena uperivši pogled u začetnika i za vršitelja vjere, u Isusa” (Heb 12, 1b-2a).

Osjećate li ponekad da vas životne okolnosti mentalno opterećuju? Osjećate li tu duhovnu potlačenost uma? Postane frustrirajuće kada nismo spojem na Izvor koji može jednim dahom uništiti lance koji nas vežu.

Svakodnevno moramo obnavljati svoj um kako bismo imali obnovljene reakcije na neispunjena očekivanja. “Dakle, ako ste uskrsnuli s Kristom, tražite (nastavite tražiti, engl. prijevod) ono što je gore, gdje se nalazi Krist sjedeći Bogu s desne strane! Svraćajte misao na ono što je gore, ne na ono što je na zemlji.” (Kol 3,1-2)

Kada svoj život predaš i povjeriš Kristu, trebaš težiti za nebeskim stvarima. Pavao nam ovdje kaže da “nastavimo tražiti”, da se nastavimo kretati prema naprijed. Efežanima 4,15 kaže: “Učinimo da sve uraste u njega koji je Glava, u Krista.” Taj proces obnove trajan je i s Božjom pomoći, bit ćeš mu sve bliži.

Možda ćeš se pobuniti: “Slušaj, pokušao/la sam zarobljavati svaku misao i tražiti ono što je gore, ali jednostavno ne funkcionira. Još uvijek se osjećam da me Bog prevario na području braka i da mi nikako ne dozvoljava da imam ono što želim.” Što činiš kada razmišljaš o stvarima koje nisu usredotočene na Boga, kada ga ne častiš ili kada očekuješ nešto što se ne obistinjuje u stvarnosti? Dozvoljavaš li da to buja i nastani se u tvom umu? Razmišljaš li o nedostižnom? Tu započinje bitka.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Emocionalna čistoća – stvar srca” Heather Arnel Paulsen. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.