Norm Wakefield u svojoj knjizi Equipped to love (Opremljen za ljubav) rekao je: “Kada osoba gleda na nekoga ili nešto drugo osim na Boga, koji je izvor svih stvari, ona počinja grijeh idolopoklonstva. To može zvučati čudno, ali je istinito. Ovo je dobra definicija idolopoklonstva: očekivanje da osoba, stvar ili ideja provide ono što samo Bog može providjeti.” Trebamo razmisliti o stvarima u našem životu koje su potencijalni idoli. Možda je to ideja o braku? Ili tvoj “prijatelj”?

Nedavno je na jednoj kršćanskoj radiostanici savjetnik pomagao ljudima riješiti njihove bračne probleme. Gospođa koja je nazvala očajnički je očekivala brz odgovor na svoj ustrajan problem. Udana je deset godina. Na internetu je upoznala jednoga kršćanina. Budući da od svog supruga nije primala emocionalnu potporu, okrenula se svome kompjutorskom prijatelju. Zbog emocija koje je ona očekivala od njega, bio je primoran prekinuti taj odnos. Ta ju je pomisao prestravila. Rekla je: “Osjećam se ugodno dok razgovaram s njim. Ne mogu prestati.” Ona je tražila “spasitelja” svojih emocija, nekoga tko bi ispunio rupe koje može ispuniti samo Bog. Ovaj je čovjek postao idolom u njezinu životu. Sjetimo se termina koji opisuje idol: “očekivanje da osoba, stvar ili ideja provide ono što samo Bog može providjeti”. Ona nije pričala o detaljima i povijesti svog braka, ali gotovo da mogu garantirati da je na samom početku braka očekivala od muža ono što je očekivala od svog internetskog prijatelja. Rješenje za nju bilo bi otići svome nebeskom Ocu po emocionalno ispunjenje i naći svoje zadovoljstvo u njemu.

Kako se sve ovo odnosi na nas? Uz prisutnost nezadovoljstva i neimanja potpuna zadovoljstva u Bogu, u životu osobe mogu se vrlo lako pojaviti problemi. Zamolite Boga da vam pokaže područja života u kojima ste nezadovoljni i zamolite ga da vam pomogne da budete zadovoljni s njegovim planovima. On će vam početi ukazivati na područja vašeg života koja nisu potpuno u njegovoj volji. A onda kada prođete tu lekciju, bit će potrebno oslanjati se na Boga, Instruktora, kako bi vas on podsjećao na svoje upute.

“Nećeš biti zadovoljna ni u najboljem braku ako ne rasteš u svom odnosu s Kristom”

Nedavno udana prijateljica Michelle putem elektronske pošte objasnila mi je tu stvar ovako:

“Naučila sam da brak ne ispunjava moje želje za stabilnošću ili radošću. To nije mana braka, ili, u ovom slučaju mog braka, već je stvar u tome da je Bog glavni i da uvijek treba težiti za njegovim putovima. Jer, reći ću ti, s Duhom Svetim u sebi, nećeš biti zadovoljna ni u najboljem braku ako ne rasteš u svom odnosu s Kristom. On ti neće dozvoliti da budeš sretna sa stvarima ovoga svijeta. Sada kad sam te navela na mišljenje da moj brak ne ispunjava moje potrebe, reći ću ti i da… je to uistinu najdivniji blagoslov poslan ravno s neba. Moj suprug je tako svet, i neokaljan, i iskren i želi mi udovoljiti.”

Michelle definitivno razumije da brak nije odgovor za beskrajnu radost, ali je uistinu blagoslov od Boga. Ona je zadovoljstvo pronašla samo u Kristu i prije braka te svoj odnos s njim smatra jednako bitnim i unutar braka. Ona zna da je Božji plan najbolji.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Emocionalna čistoća – stvar srca” Heather Arnel Paulsen. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.