Što činiti:

  • Prije nego kreneš na spoj, saznaj što tražiš od muškarca

Napravi objektivnu listu kvaliteta koje tražiš od svog budućeg supruga koje su ti važne i oko kojih nema pregovara (ali pripazi da budeš realna). Na taj način, nećeš se zadovoljiti ni s čim manjim. U međuvremenu, postani sama svoja lista.

  • Učvrsti temelje prijateljstva

Temelje najviše građevine svijeta, Burj Khalife (u Dubaiju), čini više od 100 000 tona betona i čelika. Tako i i prijateljstvo treba imati čvrste i stabilne temelje. Ako želiš izgraditi trajnu ljubav, počni s dugim prijateljstvom. Ako je muškarac zainteresiran za tebe kao za osobu, neću mu dosaditi tvoje prijateljstvo nego će u njemu uživati a da pritom ne mora ući u ljubavnu vezu.

  • Upoznaj roditelje sa svojim problemima, osjećajima…

Bog ti je s razlogom dao obitelj i dobre prijatelje. Imaj dovoljno povjerenja u to da će oni uvidjeti tvoje probleme i nedoumice koje sama ne možeš razaznati zbog svojih emocija.

  • Budi iskrena o svojim kriterijima

Ako moraš sakrivati svoje moralne vrijednosti kako bi pridobila njegovu pažnju ili odobravanje, onda je bolje da si bez njega. Kad oboje u vezi vide čistoću kao cilj, samo tada mogu izgraditi vezu koja se temelji na ljubavi i koja u svom središtu ima Boga.

  • Ponesi Boga na svoje spojeve

Dok sam hodala sa svojim mužem, uvijek bismo otišli posjetiti Presveti oltarski sakrament ili našli malo vremena za molitvu tijekom našeg spoja. Što ste bliži Bogu, to ćete biti sposobniji voljeti jedno drugo.

Što ne činiti:

  • Ako tražiš ljubav, nemoj gledati prema van, nego prema unutra

Ako nosiš u sebi emocionalni teret ili rane iz prošlosti, nemoj ih gušiti. Trebaš izliječiti te duboke probleme umjesto da koristiš vezu kako bi ih potisnula. Idi na savjetovanje i posveti se sebi i procesu izlječenja. To je pravi dar tvom budućem mužu, obitelji i tebi samoj.

  • Od svoje veze nemoj raditi idola jer idoli prije ili kasnije budu slomljeni

Kad veza postane centar tvojih težnji, razlog tvoje sreće ili očaja i vladar tvojeg srca, trebaš ju predati Bogu, samo On može ispuniti tvoje najdublje čežnje.

  • Nemoj mijenjati sebe kako bi ga zadržala

Ako smanjiš svoje kriterije u traženju ljubavi, onda nije ljubav ono što tražiš.

  • Nemoj pretpostavljati da će svako poznanstvo s muškarcem prerasti u brak

Nauči kako imati zdrava poznanstva s muškarcima bez nametanja emotivnih težnji i snova u te odnose.

  • Uspori samu sebe

Nemoj sve iznijeti na van u prvih 30 sekundi čim si ga upoznala. Ako je Božja volja da se jednog dana vjenčate, tada imate cijeli život pred sobom za otkrivanje najdubljih tajni, rana, nada i strahova. Ne trebaš mu prerano otkrivati sve svoje emocije jer time možeš dovesti u pitanje predbračnu čistoću. Neki muškarci naše emocije mogu iskoristiti kako bi izvršili pritisak na stupanje u fizički odnos.

U teškim trenucima na putu traženje bolje polovice nemojte nikada zaboraviti ove Crystalinine riječi: „Traženje ljubavi nije znak slabosti. Slabost je kad se zadovoljimo manjim od ljubavi.

Tekst je preuzet s bloga “Riječ za nju”.

Prijevod: T.C.