Na što mislimo terminom psihološko useljavanje? Za početnike, to je npr. zajednička kupnja nekretnine. Možda razmišljaš: “Mi ćemo se svejedno vjenčati u roku od nekoliko mjeseci. Hajde da zajedno kupimo stan.”

Tu postoji problem: vi niste vjenčani. Vi ste zaručeni. Biti zaručen znači da ćete provoditi vrijeme zajedno i prokušavati svoj odnos, učiti kako biti vjeran samo jednoj osobi, da ćete raditi na razvoju navike uzajamnog poštovanja. To ne znači da ste se obvezali. Planirate se vjenčati, ali niste vjenčani. Brak je obveza, a zaruke nisu. Ako zajedno kupite stan, auto ili bilo što, vi implicitno govorite: “Mi smo se obvezali.” Na neki način umanjujete značenje vjenčanja.

Što ako se stvari ne razviju kao što očekujete? Ne samo da ćete trebati prekinuti, što je dovoljno bolno samo za sebe, nego ćete trebati poništiti svoje zajedničke financijske akcije. Neki će se čak naći pod većim pritiskom da uđu u brak zbog takvoga financijskog spajanja. U brak s tvojim zaručnikom trebala bi te uvlačiti jedino čvrsta vjera da je ta osoba prava za tebe, a isto takva vjera trebala bi biti kod njega, zajedno s nadom da ćete pomoći jedno drugome da stignete u Kraljevstvo Božje. Zajedničko posjedovanje kuća, automobila i drugih stvari ne bi trebalo imati ništa s tim. Pričekajte dok se ne vjenčate, pa tek tada krenite u posao s nekretninama.

Još jedna stvar stvara smutnju pri udvaranju, a to je darivanje skupih poklona. To može biti manipuliranje. Žena može misliti: “Sada, nakon svega što mi je dao, moram se za njega udati.” A, on može slično: “Sada se moram njome oženiti, nakon tolikog ulaganja u nju.” Naravno, uz žene koje danas često zarađuju više od muškaraca, može se dogoditi obrnut scenarij. Skupi darovi ponekada mogu biti zamjena za bitne darove u odnosu, poput darivanja sebe, svoga vremena, svojih interesa, svoje srdačnosti, itd. Drugi je način “psihološkog useljavanja” da ostavljaš mnogo svojih stvari u njegovom ili njezinu domu. Nemoj to raditi! To je vrlo izvanjska veza koja prekid može učiniti težim nego što bi to mogao biti, a također slabi važnost vjenčanja.

Još jedan način da se prerano obavežete jest odluka da je ta osoba “prava” nakon samo nekoliko mjeseci. To stavlja osobu, osobito ženu u nesiguran položaj. Što ako odlučiš da je on “pravi”, pa te on zaprosi nakon samo šest mjeseci? Dvaput sam se i sam našao u takvim okolnostima. Žene o kojima je riječ, bile su predani katolici iz izvrsnih obitelji. Sve se činilo tako dobrim, osobito u usporedbi s ranijim odnosima koji su se činili tako lošima. U oba slučaja kao da je netko povukao sag koji se nalazio pod mojim nogama. Bilo je jako bolno.

Dakle, da biste zaštitili sami sebe, čuvajte svoje srce barem prvih godinu dana. Kaži ako želiš: “Zasada se sve čini kako treba…” Ali nemoj upasti u zamku da kažeš: “On je taj”, sve dok se niste sastajali barem godinu dana. A čak i tada, uvijek ostavi malo neodlučnosti. Ne zaboravi, sve dok se ne vjenčate, vi niste vjenčani. Svaki trenutak koji vodi k tome, jest vrijeme da prokušate svoj odnos. Svoju odluku možeš promijeniti u svakom trenutku prije vjenčanja. Doista, kako se vjenčanje bliži, sve bi veći trebao biti nedostatak koji bi te natjerao da sve opozoveš, ali ako ta osoba učini nešto bizarno, zbilja to možeš učiniti noć prije, pa čak i na dan vjenčanja. Nemoj se obvezati sve dok se zaista ne obvežeš. A tada se obveži u potpunosti!

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”