Budućnost, kako netko reče, gradimo mi sami, dan za danom, korak po korak. Budućnost dakle postoji! Kakva je? Pitanje zahtijeva malo dulje objašnjenje.

Svatko od nas ima neki svoj san, svoje želje, neke posebne sklonosti, svatko nekako planira svoj život. Budućnost nije ništa drugo doli ostvarivanje jednog dijela vlastitih snova, težnji i nekog planiranog sutra. Danas sam srednjoškolac, sutra ću biti… Sutra, prekosutra i tako dalje. Ne postoji sutra bez budućnosti, svakoga jutra – ma kako bilo sivo, mračno i hladno – mi ostvarujemo djelić budućnosti. Za svakoga različit, originalan… i nepredvidiv.

BUDUĆNOST

… u učenju

Diplomirat ćete, dobiti radna mjesta? Postat ćete inženjeri, doseći natprosječnu inteligenciju ili knjige kao Stephen King? Možete zamisliti najoriginalniju stvar, danas vi o njoj sanjate i već ste zakoraknuli u budućnosti. Škola koju sada pohađate već vas usmjeruje u tu budućnost, priprema vas za posao pravnika, geometra, profesora, odvjetnika, sportaša ili trgovačkog putnika. Izbor životnog poziva ne događa se u tridesetoj godini, on se događa već u vrijeme adolescencije. Ne vjerujete? Zar vam se ne da razmišljati o tako “bitnim stvarima”? Umjesto da čitate obavijesti o prvim zaposlenjima (prerano) ili da slušate što o tome misle državna ministarstva (teško), načinite malo ispitivanje, anketu među starijim kolegama. Oni su od te budućnosti već nešto kušali, pa će vam znati reći s kojim su se poteškoćama susreli, gdje su bili oduševljeni a gdje razočarani.

… u ljubavi

“Ima li za mene budućnosti?” pita se djevojka koju je dečko ostavio, pita se mladić koji nije uspio sebi naći srodnu dušu. Više nego pitanje to je njihov poziv u pomoć: “Pomozite mi da vjerujem kako život ide dalje”. Naravno da i za takve postoji budućnosti čak i onda kada im nije ni do čega jer su očajni. I onda kada škola ne ide, profesori vas ne razumiju, kolege vas “zezaju”, a kod kuće se stalno svađate. Naravno, vaša budućnost neće biti odmah princ na konju, petice pale s neba, aplauzi nasmijanih lica! Treba imati malo strpljenja i pričekati da se mali snovi ostvare. Danas su možda sasvim mali, ali s vremenom će rasti i postati tako veliki da će moći ispuniti i osmisliti život.

… u vezama

Budućnost se ne gleda u kristalnoj kugli neke vračare (pustite horoskope, naklapanja i sve one koji vam nude proricanja po sniženoj cijeni). Budućnost se otkriva zajedno s prijateljima, s važnim osobama koje žive uz vas. Zamislite svoju budućnost a da ne bude povezana s drugima! Nema je čovjek volje ni zamisliti. Pusti otoci nisu rješenje.

BUDUĆNOST JE JOŠ…

  • Misliti pozitivno: prihvatiti dobro koje postoji u svim, pa i najtežim situacijama.
  • Gledati pozitivno: ne dati se obeshrabriti ako budućnost koja se “oblikuje” nije onakva kakvu biste vi željeli. Umjesto da sve zavijate u crno, pogledajte što se događa u zdravoj stvarnosti. Prije nego udarite u plač i očajanje, provjerite koliko se to isplati.
  • Razmišljati: kako malo po malo promijeniti i okrenuti nabolje trenutnu situaciju koja sada pravi izvjesne probleme? Što mogu smisliti da sa zadovoljstvom iskoristim male i velike sposobnosti koje mi stoje na raspolaganju? Kako započeti ostvarivati svoj životni projekt?
  • Reći: “Isplati se” svakoj stvari, svakom treptaju srca, svakom izazovu koji odlučite prihvatiti (i onda kada možda nema velikih izgleda da ćete dobiti sve… i odmah).

Graditi budućnost znači, kako kaže Petar Pan, popeti se na zvijezdu, pa onda još više sve do jutra. O kojem je jutru riječ? Jednostavno, to je život koji vas svaki dan budi, to je mamin “dobar dan” kad vas ujutro zove iz kreveta, poljubac koji ste dobili od dečka, čvrga od prijatelja, molitva izgovorena od srca.

Počnite se penjati do zvijezde… odmah.

Umjesto da se pitate: “Imam li ja budućnost?”, počnite govoriti: “Kome mogu pokloniti malo svog entuzijazma, svog vremena, svog života?”

“Kreni prema mjesecu.

Ako i ne uspiješ,

dospjet ćeš među zvijezde.”

Les Brown

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Goruća pitanja”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net