Janet Luhrs u knjizi The Simple Living Guide (op. Vodič u jednostavniji život) izvrsno primjećuje: Jednostavno življenje odnosi se na život prema vlastitim odlukama. Umjesto da putuješ kroz život kao da ti smjer određuje automatski pilot, ti biraš kako ćeš živjeti…

Živjeti u punini znači živjeti u bliskosti… snažno povezan s ljudima, mjestima i stvarima u svom životu.

Kada to pojednostavniš, imat ćeš mjesta i vremena da upoznaš i zavoliš osobe na dublji način… Okružit ćeš samoga sebe ljudima koji te vole zbog onoga što jesi u svojoj nutrini, a ne zbog profesionalnog ili kakvoga drugog izgleda koji projiciraš na svijet.

Trošiti umjereno, ulagati mudro, biti darežljiv siromašnima i Crkvi, sve je to dio kršćanskog življenja. Nama kršćanima ništa od toga nije prepušteno izboru.

Jednostavan život tiče se i vremena. Janet Luhrs opisuje sveprisutnu “glad za vremenom”: Naša glad za vremenom zapravo je glad za prisnošću. Mnogo je lakše biti zaposlen i užurban nego voljeti i iskreno poznavati samoga sebe i druge.

Kada smo u stalnoj žurbi nemamo vremena da bismo bili osjećajni prema drugima i da bismo se zaista brinuli za njih. Međuljudski odnosi zahtijevaju vremena da bi se njegovali.

Bliskost i veze s ljudima su ono što će nas ispuniti kao osobe. To su stvarnosti koje nose pravu sreću. Ponekada su osobe koje nisu u braku toliko hiperaktivne da ne mogu sjediti na miru dovoljno dugo da bi dale dovoljno značenja odnosu koji stvaraju s drugom osobom.

Jedan je muškarac s nama došao na plažu, ali jedva da smo ga vidjeli. Bio je i ovdje i ondje, vani je otišao trčati, kupiti nešto, vozio je 100 kilometara samo da bi otišao na spoj. On nije mogao mirno sjediti! Mnogi, mnogi ljudi – u braku ili ne – trebaju usporiti i uzeti sebi vremena da “pomirišu ruže” dobroga, tihog prijateljstva. To je zbilja jako važno za psihološko i duhovno zdravlje!

U svoj raspored uvrsti samo nekoliko obveza svaki dan. Radije odaberi da u rasporedu imaš manje obveza nego što možeš podnijeti nego da ih imaš više. Odmori se. Uživaj u tihim večerima provedenima u dugom razgovoru. Život će ti tako biti mnogo ljepši, a isto tako jednog dana i udvaranje.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”