Otkad sam bila mala, sanjala sam o tome da nađem savršenoga mladića. Na žalost, čak i prije nego što sam dobila vozačku dozvolu, gotovo sam posve odustala od potrage. Umjesto toga svu sam svoju energiju upotrijebila za očuvanje iluzije kako je moj tadašnji mladić savršen. Zanemarivala sam njegove nedostatke ili prelazila preko njih. Na sve su se strane palile crvene lampice, ali ja sam i dalje išla istim smjerom, gledajući dobre strane, tako da su svi problemi ostajali u mraku. Nisam se borila za sebe jer sam mislila kako ću time umanjiti mogućnost da zadržim toga “savršenog” mladića.

Sjećam se kako sam razmišljala: “Kad se ja i moj budući muž upoznamo, ispričat ćemo jedno drugome svoje priče i smijati se na račun toga. Sigurna sam da i on tamo negdje čini iste stvari kao i ja.” Nije potrebno reći da sam, upoznavši svojega budućeg supruga, bila iznenađena. On je još uvijek bio djevac i u svojoj dvadeset i četvrtoj još uvijek čekao – na mene.

Tada sam shvatila da su loše veze koje sam imala u srednjoj školi bile prirodan ishod mojega cjelokupnog pogleda na život. Nimalo se nisam pouzdavala u Boga. Nisam mislila da on ima plan za djevojke poput mene pa bih zgrabila sve što mi je tada sličilo na ljubav. Činilo se da sve mladiće zanima samo jedno. Tako sam, umjesto da čekam da Bog učini svoje, snizila svoje kriterije iz očaja i pretpostavila da su pristojni mladići davno izumrli.

Kad smo kod toga gdje pronaći pristojnoga mladića, vjerojatno bismo trebale krenuti od toga gdje takve muškarce ne ćemo naći. Nakon što je moj suprug održao predavanje o čistoći u jednoj srednjoj školi, prišlo mu je nekoliko djevojaka. Jedna od njih upitala je ono što su sve željele znati: “Želimo pristojnoga mladića. Gdje ćemo ga naći?”

Pitao ju je o njezinu životu. Rekla je da hoda s jednim mladićem, ali on preprodaje drogu, puno pije, psuje i njezini ga roditelji ne podnose. Njezine prijateljice ubacile su se komentarom kako su mladići uglavnom loši i dale su primjer: “Mladići se na tulumima u zadnje vrijeme ponašaju kao budale. Prije nekoliko tjedana došli su do nje i zalili je pivom po glavi. Na to smo sve poludjele, ali oni su to ponovili i vikend nakon toga i prošli vikend ponovo!” Moj ih je suprug upitao: “Što radite ovaj vikend?” Znate koji je bio njihov odgovor? “Idemo na tulum.”

Hmmm.

Hajdemo se suočiti s ovim. Žene čeznu za ljubavlju, muškim priznanjem i prihvaćanjem. Muškarci to isto traže od žena. Pogledajmo samo korice bilo kojega muškog ili ženskog časopisa i tamo ćemo naći savjete tipa “436 načina kako zavesti suprotni spol”.

Ti časopisi vjerojatno ne nude dobre savjete, nego ciljaju na nešto drugo. Bog nas je takvima stvorio, muškarce i žene, da budemo dar jedni drugima.

Neke žene koje misle da su “neovisne” i “slobodne” poriču da im treba muško odobravanje.

One to vide kao slabost. Možda jer su svjedočile situacijama gdje muškarci iskorištavaju žene, pomiješale su ranjivost koja proističe iz otvorenosti za ljubav sa slabošću. Istina je da nam treba snaga, mudrost, povjerenje i hrabrost kako bismo se otvorili riziku ljubavi. Nije slabost željeti ljubav. Slabost je kada se zadovoljimo manjim od onoga što je ljubav.

Također moramo imati na umu da nijedan muškarac ne može u potpunosti zadovoljiti našu potrebu za prihvaćanjem. Na posljetku, to može učiniti samo Bog, čiju duboku ljubav prema nama možemo doživjeti po našim roditeljima i, osobito u slučaju Boga Oca, po našim očevima. Na žalost, kada se to ne dogodi, često pokušavamo graditi svoje samopoštovanje iz odnosa s mladićima. Umjesto da to molimo nebeskoga Oca, mi tražimo od našega mladića da nam ispuni tu prazninu. Ali Biblija nam govori: “Ako me otac i mati ostave, Bog će me primiti” (Ps 27,10).

Sigurna sam da ste viđali one svjetlucave majice ili ukrasne naljepnice na kojima piše “princeza”. Sve imamo tu želju biti obožavane i mažene kao da smo princeze. Ta želja da nas se pazi i mazi zapisana je u našim srcima, jer je naš nebeski Otac Kralj, a kraljeva kći doista je princeza.

Sve sam to već ranije bila čula, ali mi nikada nije do kraja “sjelo” jer se nisam molila. Kad sam napokon dopustila Bogu da me ljubi onakvu kakva jesam, počela sam upoznavati dostojanstvo i poštovanje koje mi je pripadalo kao Kraljevoj kćeri.

Može potrajati neko vrijeme dok ne postaneš svjesna ovoga, no kad se to dogodi, tvoji odnosi s mladićima bit će odraz Očeve ljubavi, a ne više zamjena za nju. U međuvremenu, želiš li sresti dobroga mladića, uključi se u aktivnosti u kojima sudjeluju dobri mladići. Još bolje, umjesto da tražiš idealnoga muškarca, postani idealna žena i pusti da on traži tebe. Gledaj u Boga i znaj da kada se radi o nalaženju pristojnoga mladića, strpljive djevojke bolje prođu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert “Istinska ženstvenost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.