Postoji li doista osoba koja mi savršeno odgovara? Kad sam bila dvadesetogodišnjakinja koja je tražila “onog pravog”, moj je popis izgledao otprilike ovako…

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako pronaći “onog pravog”? 

Prvi korak: riješi se popisa!

Popularna američka slikovnica ilustratora Shela Silversteina Dio koji nedostaje priča je o okrugloj torti koja traži jednu krišku koja joj nedostaje i koja će je učiniti potpunom. Nailazi na mnoge kriške, ali nijedna joj ne odgovara kako treba. Jednom kad nađe onu koja savršeno odgovara, torta i kriška se spoje i kotrljaju se zajedno jedno kratko vrijeme, ali onda torta odbaci krišku i otiđe dalje sama.

Priča je kombinacija grozničave potrage i samodostatnog individualizma koja svakom čitatelju postavlja pitanje postoji li ˝onaj pravi˝, osoba koja mi savršeno odgovara?

Evo nekih odgovora koje su u neslužbenoj anketi ponudili moji prijatelji:

˝Ne postoji savršena osoba koja nas može ispuniti jer smo svi grešnici i nećemo biti ispunjeni i savršeni dok ne dođemo u nebo.˝ – student

˝Postoji mnogo osoba koje bi mogle biti naše srodne duše i kroz kombinaciju okolnosti, osobnih značajki i okruženja, jedna će od tih osoba ˝isplivati˝ kao prava.˝ – učitelj u srednjoj školi

Ovi odgovori su nasumični i ostavljaju nam na izbor da se odlučimo za onaj scenarij za koji mislimo da je najvjerojatniji za naš život. Problem ovakvog razmišljanja leži u tome što odlučujući faktor postaje popis koji je nadahnulo naše srce, a razradio naš mozak.

Problem s popisima

Kad sam bila dvadesetogodišnjakinja koja je tražila ˝onog pravog˝, moj je popis izgledao otprilike ovako:

  1. Nimalo sličan mom tati
  2. Vjernik
  3. Duhovit
  4. Dobra obitelj
  5. Ako je zgodan, tim bolje

I nisu to bili baš najmudriji kriteriji. Bila sam zaljubljena u zgodnog Teksašanina na faksu i mislila sam da ću se udati za njega, ali to je na kraju propalo. Provela sam sate na podu studentskog doma plačući na telefon svojim roditeljima koji su me uvjeravali da ˝on nije ono što ti je Bog sada namijenio˝.

To nije bilo ono što sam htjela čuti.

Gledajući unatrag na to, bila sam nevjerna i sebična, a Bog je bio milosrdan. Naučila sam predati svoj popis onome što je Njegova volja za moj život i počela sam kroz potragu za Njim tražiti pravu osobu, predajući Mu svoje sebične stavove. S tim spoznanjem došao je mir, i novo spoznanje, koje se sastojalo u ovome: Ne radi se o pronalaženju ˝onog pravog˝. Radi se o hodu u svoj ljepoti i bojama Božje volje za moj svagdašnji život.

S obzirom da puno ljudi vjeruje da pronalaženje ˝onog pravog˝ u konačnici znači i vjenčanje s ˝onim pravim˝, dobro je imati na umu ono što Isus kaže o braku. On odgovara na pitanje farizeja o braku i razvodu Mt 19: ˝Ne shvaćaju toga (vjernosti u braku) svi, nego samo oni kojima je dano… Tko može shvatiti, neka shvati.˝

Brak nije za sve, ali to ne umanjuje avanturu koju Bog ima za naše živote. Naša uloga kao Njegovih suradnika je moliti i primati dobro koje On ima za nas u svim razdobljima života i odnosima koji dolaze od Njega. ˝Nemate jer ne ištete˝ (Jk, 4,2) Ako žudite za tim da upoznate osobu s kojom ćete dijeliti život, molite Boga za ono za čime vam srce čezne. On će rado ispuniti želju srca i neće odbiti molitve usana vaših ako su u suglasnosti s Njegovom voljom (Psalam 21,2).

Nemojte ni tražiti ˝onog pravog˝

Kad ulazite u kafić da biste se prvi put našli s potencijalnim životnim suputnikom, pristupite mu otvorenog srca, s vjerom, umjesto s popisom kriterija koje očekujete da će ispuniti. Odmah se na početku oslobodite očekivanja da bi ta osoba mogla biti ˝ona prava˝. Jer to je ogroman teret za ranjive početke.

Uživajte u toj osobi očima i srcem Krista jer je stvorena tako prekrasno i vjerujte Bogu da će to voditi putem kojim On želi. ˝Hodit ću putem prostranim jer naredbe tvoje istražujem˝ (Psalam 119, 45). Kava koju ćete zajedno popiti možda neće biti prvi korak na putu do oltara, ali mogla bi donijeti slobodu i otvorenost srca da ljubi druge kao što Isus želi.

Američki psihoterapeut i bivši redovnik Thomas Moore puno je pisao o srodnim dušama. ˝Srodna duša je netko tko nas dubinski privlači, kao da se komunikacija i zajedništvo ne događaju kao plod namjere, nego po božanskoj milosti.˝

To je sve za nas milost. Izazov se sastoji u tome da predamo svoj način i svoju volju u potrazi za srodnim, za dušom, za smislom i da svoje povjerenje damo Bogu.

Margaret Philbrick | Relevantmagazine.com

Prijevod: L.Ć. | Bitno.net