Zašto dozvoljavamo da nam površinski osjećaji određuju hoćemo li biti radosni ili tužni, zadovoljni ili razočarani? Jedan od mogućih uzroka je naša sklonost zaboravu našega istinskog identiteta. Uzmite nekoliko trenutaka i na glas pročitajte popis onog što Bog misli o vama.

  • Ja sam Božja svojina. (1Pt 2,9)
  • Ja sam Božje dijete i zovem ga Abba Oče. (Rim 8,15)
  • U njemu sam otkupljen/a i oprošteno mi je. (Ef 1,7)
  • Bog me voli i dragocjen/a sam u njegovim očima. (Iz 43,4)
  • Bog me podiže i nosi kroz sve kušnje. (Iz 63,9)

Površinski se osjećaji mogu mijenjati, pojačati ili zatomiti, ovisno o okolnostima i stvarima koje gledamo, čitamo ili o kojima pričamo. Kad dozvoljavamo da nam naši osjećaji nezadovoljstva određuju kako ćemo se ponašati ili razmišljati, Božju riječ i silu guramo na stranu.

Navedeni popis nije ni blizu cjelovitog popisa onog što Bog osjeća prema tebi. U nastavku proučavanja Riječi zamoli Boga da ti otkrije sve ono što otkriva njegove osjećaje nježnosti i ljubavi prema tebi i onda se oslanjaj na te osjećaje. Znaj da je Bog jedini koji nas zadovoljava i čini potpunima.

Provedi vrijeme s njim i umiri svoje srce. Dozvoli mu da ti pokaže što osjeća prema tebi. Prvo traži njega, a ne supružnika. Predaj mu svoje srce i na tvoju poslušnost uslijedit će njegovi blagoslovi.

Na početku upravljanje nekontrolirajućim osjećajima može biti teško, ali kada spoznaš da je Bog Bog svih osjećaja, bit će ti lakše. On želi da sve svoje nade i osjećaje položimo na dlan njegove ruke i ostavimo ih tamo da ih on usmjerava. Kako ćeš sve više i više imati povjerenja u Boga po pitanju svojih emocija, čekanje na njegovo pravo vrijeme postat će predivno razdoblje u tvom duhovnom životu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Emocionalna čistoća – stvar srca” Heather Arnel Paulsen. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.