Znate li gdje je stvarni problem? Ne u vama koji upravo provirujete u svijet (i tražite u kojem pravcu gledati), nego u očima drugih koji vas promatraju. I to ne toliko u očima onih koji vas vole, koliko u očima televizije, propagande, mode, filma. Oni vide kako puni povjerenja prihvaćate ono što vam prikazuju.

debela i ružna

Foto: Pexels

“Porazbijajte sva zrcala, ne želim se više vidjeti!” “Ružna sam, neka me nitko ne gleda!”

Zar doista ne želite da vas vide zato što imate koji kilogram više i što ne izgledate kao top model? Niste valjda od onih očajnika koji izlaze iz kuće hodajući uza zid s vrećom na glavi da ih ne bi prepoznali? U tom slučaju samo nastavite čitati, ovaj tekst je upravo za vas.

Lijepi i ružni

Tko određuje što je doista lijepo, a što ružno? Lijepo i ružno su samo načini (nesavršeni) kojima se određuju stvari i pojave. Lijepim ili ružnim nazivamo i osobe. Tako raspoređujemo sve prema onom: “dopadljivo”, “nije loše”, “normalno”, i to na subjektivan način o kojem bi se dalo razgovarati. Dakle, vi koje izluđuje vaš vanjski izgled, mislite li da doista predstavljate konačnu i definitivnu ružnoću? Na osnovi kojeg to nepovredivog zakona?

Tako govore

Znate li gdje je stvarni problem? Ne u vama koji upravo provirujete u svijet (i tražite u kojem pravcu gledati), nego u očima drugih koji vas promatraju. I to ne toliko u očima onih koji vas vole, koliko u očima televizije, propagande, mode, filma. Oni vide kako puni povjerenja prihvaćate ono što vam prikazuju. Pred vas pošalju četu modela nedostižne elegancije i uspjeha koje vi, željni savršenstva i ljepote, nastojite oponašati. Oni dobro zarađuju, a vi ostajete razočarani. Nakon toga počnete misliti da ste krivi što niste “tako” lijepi i da vam drugi neće oprostiti taj “grijeh”, te vas neće gledati s naklonošću. Osjećati se prihvaćenim onakvi kakvi jeste, sa svim svojim ograničenjima i nedostacima, vrlo je ugodno, upravo divno iskustvo. Misliti: “Neću biti prihvaćena jer nisam lijepa”, donosi žalost i gnjev. Onda vi zaključite: “Znači da ništa ne vrijedim. Pobjeđuju moje lijepe prijateljice koje hodaju okolo u minicama, s visokim potpeticama i obilnom šminkom…” Vaš bijes je prirodan i opravdan, pogotovo ako i mladići počnu izigravati heroje samo s “drugima”.

Sve je pogrešno

Mislite li doista da ste gubitnice ako nemate duge tanke noge, ali imate poneki prištić na licu? Mislite li da je pobjeda samo u izvanjskim pokazateljima? Griješite… Sasvim sigurno griješite! Oslobodite se smjesta tog pesimizma i bacite ga što dalje. Prekrižite crvenim ono “tako se drugima dopada” i probudite svoj zdravi smisao za prosuđivanje koji kaže: “Važnije je da se ja sama sebi sviđam”. Sada ste u stanju primiti poneki dobar savjet glede pojmova: lijepi, ružni, debeli, mršavi i svih drugih koji vam kvare miran san.

  1. Zrcalo je važna stvar. Gledajte se, proučavajte, ali ne očajavajte što vam kosa nije zlatne boje i što imate bubuljicu na nosu. Sve će to proći i sve se može srediti. Uklanjajte, gdje možete, i estetske nedostatke. Čuvajte se nepotrebnih i opasnih zalogaja, osobito ako vam ugrožavaju liniju. Provjeravajte napredak u zrcalu, ali umjereno. Zrcalo ne treba da ima zadnju riječ, a osim toga i ne kaže svu istinu o vama!
  2. Moda je veliki zavodnik, ali nema uvijek pravo. Njezina pretjerivanja često su opasna. Htjeti smršaviti da bi bila poput manekenke može naškoditi zdravlju. Zgodno je i simpatično odijevati se po modi, ugodno je gledati ljude koji se znaju dotjerati i biti elegantni, ali odjeća mora ići usporedo s pravim vrijednostima neke osobe, a ne mimo njih ili suprotnim smjerom.
  3. U vašoj, pa i u svakoj drugoj dobi najvažnije je svidjeti se samome sebi. Prihvaćati sebe sa svim nedostacima, možda i s “grubijanskim” karakterom. Uvijek je važnije sviđati se sebi nego se sviđati drugima. I onda kada se nađe kakvih nesavršenosti, dobro je o njima razmisliti, uvažiti ih jer čine vaš “stil”, daju prepoznatljiv znak vašoj osobnosti. Zaobljeno lice i koji kilogram više mogu biti simpatični. O.K. razmišljanje zvuči ovako: “Nije da blistam od ljepote, ali sebi se dopadam. Pa ako se sebi dopadam, zašto se ne bih dopadala i drugima?”
  4. Blago koje u sebi nosite zacijelo je važnije od svega što je mršavo i lijepo promatrano zajedno. Bît čovjeka je u onome “što se ne vidi”. Uljudan i simpatičan čovjek i bez neke ljepote ostavlja kod drugih dobre dojmove i zna biti privlačan. Šminka, obojena kosa, savršeno vitka linija, poderane traperice i naušnica u uhu mogu dobro poslužiti kao i telefonska slušalica: sredstvo da se uspostavi kontakt s drugima.

“Bude li ti dovoljna

ona koja nisi i nećeš biti,

bit će dovoljna i meni.”

LIGABUE

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Goruća pitanja”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net