Sjećam se da sam kao tinejdžerica pročitala nešto što me tada dirnulo, a još me se dojmi: „Ako nekoga volite, pustite ih. Ako se vrate, uvijek su bili vaši. Ako se ne vrate, nikada i nisu bili.”

Ne znam koliko istine ima u tim riječima, ali u vlastitom sam životu iskusila donošenje teške odluke da pustim jedinu osobu koju sam ikada voljela u romantičnom smislu, i to je bila najteža odluka koju sam ikada donijela. No znala sam da to moram učiniti, i tu odluku nikada nisam požalila, jer znam da sam ga pustila upravo zato što sam ga doista voljela. Za vrijeme naše šestogodišnje veze nikad nismo bili posve čisti, i konačno sam došla do točke kad sam znala da moram odabrati da ljubim u potpunosti – Boga, svog dečka, sebe – i odustati od te veze.

Naše društvo gleda na ljubav sasvim drukčije. Govore nam da, ako nekoga volimo u romantičnom smislu, moramo im dati sve – u tjelesnom smislu – prije braka. Uobičajeno je spavati skupa i zajedno živjeti prije nego što se doživotno obvežemo toj osobi pred Bogom. Uobičajeno je usredotočiti se na intenzivne osjećaje koje inače imamo kad smo zaljubljeni, a ne na osobu prema kojoj su ti osjećaji usmjereni. Ukratko – ljubav je postala mentalitet „ja sam najvažniji/najvažnija”, gdje smo usredotočeni na sebe, a ne na drugoga. Pitanje postaje: „Što ja mogu dobiti od ove osobe/veze?”, a ne „Što ja mogu dati ovoj osobi/vezi?”

Naš Stvoritelj od nas zahtijeva čistoću s dobrim razlogom – to je jedini način na koji možemo početi drugu osobu savršeno voljeti. Kada za nas koji iščekujemo brak čistoća postane stil života, tada nismo samo slobodni voljeti druge zbog toga tko oni doista jesu, nego smo slobodni i ljubiti Boga i same sebe onako kako smo pozvani ljubiti. Ljubav traži da dobro drugoga stavimo prije svojih potreba i želja, a takva se nesebičnost može postići samo u čistoj vezi. Čistoća je najsigurniji način da procijenimo postoji li u vezi prava ljubav.

Danas mnogo mladih parova živi u trajnoj slomljenosti jer osjećaju da ih zarobljava upravo ta osoba kojoj su dali sve, a možda su pogrešne osobe jedno za drugo. Strašno je razmišljati o prekidu veze u koju ste unijeli toliko sebe – u tjelesnom i emotivnom smislu. Prekid veze u kojoj smo bili seksualno aktivni može se doimati poput razvoda, ovisno o tome je li par živio zajedno ili koliko su vremena provodili zajedno. No bol koju ćete iskusiti kad prekinete s osobom koja je bila pogrešna za vas u konačnici će vas osloboditi za život u cjelovitosti i autentičnoj ljubavi ako odlučite da ćete od sada nadalje živjeti u čistoći. Bog na izvanredan način zna našu bol iskoristiti u neku lijepu svrhu, čak i ako nama ta svrha nije jasna.

Iako smo prekinuli prije više od godinu dana, ja i dalje volim svoga bivšeg dečka. Zapravo bih rekla da ga volim više i bolje, jer sam donijela tešku odluku voljeti ga onako kako to Bog traži, a to sam uspjela kad sam ga pustila. Nikad ga nisam prestala podupirati molitvom i dobrim željama. Voljeti nekoga ponekad može značiti da ih morate voljeti iz daljine, čak i ako je to jedna od najtežih odluka koje ćete ikad morati donijeti.

Ako nekoga volite – stvarno volite – i u srcu znate da vas Bog poziva na savršeniju ljubav, onda tu osobu pustite. Bog će biti blizu i pružati vam potporu. Ako Mu dopustite, vašim će vam jednostavnim „da” Njegovim planovima za vaš život otvoriti najljepša vrata.

Lindsey Todd | chastity.com

Prijevod: Ana Naletilić