Svi smo imali onu prijateljicu koja je bila u vezi s pogrešnom osobom, zar ne? Želimo joj uputiti riječi upozorenja koje će joj skinuti koprenu s očiju ili pak životne mudrosti koje će je potaknuti da promijeni svoju situaciju. Želimo je spasiti od razarajućih posljedica koje je čekaju na kraju puta. (Ma koga ja to zavaravam?! Želimo je protresti sve dok se ne probudi!) Ipak smo često samo oni koji stoje na rubu svega i promatraju i mole. Mnoge su od nas i bile te prijateljice koje su bile u krivoj vezi! Pa, kako to da jedna žena upadne u vezu s „gospodinom Pogrešnim“? Što se to dogodi pa je došlo do skliskog terena na kojem je slomljeno srce, pukla veza ili nije uspio pokušaj osiguravanja onog „i živjeli su sretno do kraja života“?

Možemo puno govoriti o tome kada hodati, da li hodati ili kako hodati. Pisala sam i govorila o tome nebrojeno puta. Hodanje je vjerojatno tema o kojoj me najčešće pitaju, jer (pomirimo se s tim) većina nas želi biti zaljubljena, jednog dana hodati do oltara s onim s kojim ćemo biti zauvijek. Nema ništa loše u tome. Ali, kad želja za tim postane prevelika, djevojke mogu upasti u ozbiljan problem.

Danas se želim usredotočiti na znakove upozorenja koje djevojke često ignoriraju kada traže „gospodina Pravog“. Postanu zaljubljene do ušiju, pritom bacajući sav oprez u vjetar s „gospodinom Pogrešnim“.

Evo nekih pokazatelja da ste u vezi s „gospodinom Pogrešnim“ (ili imate prijateljicu koja je):

1. Imaš potrebu često ispričavati njegovo ponašanje

Normalno je imati loš dan, biti umoran, iscrpljen od previše rada, gladan ili biti u lošem raspoloženju, jer nam se dogodio niz događaja koji su nas doveli do toga. Ali kada uvidite da redovito ispričavate njegovo loše raspoloženje, loše ponašanje, nekonzistentnost, nesudjelovanje u životu Crkve i obitelji, financijske probleme ili bilo koje druge stvari, postoji problem. Veliki znak upozorenja je ako se osjećate nesigurnima kada ste uz njega (ili kada ste zajedno u društvu drugih ljudi) ili ako stalno izjavljujete: „Učinio je to jer je tako odgojen“, „Ponaša se tako jer je povrijeđen“, „On samo…“. Koliko puta olako prijeđeš preko njegova ponašanja?

2. Ignorira tvoje granice

Svaka osoba ima svoje granice. One se definiraju kroz molitvu i osobna uvjerenja. Ne bi se trebala upustiti u vezu sve dok nisi uspostavila svoje osobne granice. Jednom kad ih ustanoviš, trebaš ih i poštovati. Ignoriranje granica se ne događa odjednom. Ono počinje s malim stvarima. Slično je govorenju „male bijele laži“. Uvijek započinje s malim stvarima. Ako on želi da se ponašaš onako kako se inače ne bi ponašala – u društvenom, duhovnom, roditeljskom, financijskom ili fizičkom pogledu, onda ne poštuje tvoje granice. Muškarac koji ne poštuje tvoje granice ne poštuje ni tebe.

3. Ne obogaćuje tvoj život

Obogaćivati znači pridodavati. Mudre izreke 31, 11 kažu da „blagom neće oskudijevati“. Iako ovaj citat govori o tome kako žena vrsna obogaćuje mužev život, mislim da se isto može reći i za budućeg vrsnog muža. On daje vrijednost tvom životu. Ta vrijednost može doći na tisuću različitih načina. On obogaćuje tvoj hod s Gospodinom. Donosi snagu i mudrost. Financijski pospješuje, a ne oduzima. Donosi radost kroz smijeh i optimizam. Ako otkriješ da ti on donosi više tereta (na bilo koji način), ne obogaćuje tvoj život. Neki znakovi upozorenja, s obzirom na oduzimanje nasuprot obogaćivanju, uključuju i to koliko puta ti plaćaš račun za večeru, koliko je sposoban financijski te podržati u budućem braku, njegove riječi ohrabrenja nasuprot kritikama, i/ili njegovo nastojanje da posudi novac od tebe.

4. Tvoja obitelj i prijatelji ga ne vole

Bog nas povezuje s drugim ljudima radi bliskosti. Također, povezuje nas kako bi stari prenijeli mladima mudrost. Velika je vrijednost u povratnim informacijama onih koji su nam najbliži i koji nas nabolje poznaju. Ako postoji jednoglasno mišljenje među obitelji i prijateljima da to možda nije pravi čovjek za vas, možda i nije.

5. Nedostaje mu samodiscipline

Disciplina se ogleda u mnogim područjima našega života. Disciplina nam treba kako bismo obavljali svoj posao svaki dan. Disciplina nam treba kako bismo platili račune na vrijeme. Disciplina nam treba kako bismo se brinuli o svom zdravlju. Disciplina nam je potrebna kako bismo reagirali s ljubavlju kada nas drugi povrijede ili kada trebamo držati jezik za zubima ili kada nas uvuku u vrijeđanje i raspravu. Potrebna nam je disciplina kako bismo aktivno sudjelovali u Crkvi, čitali Bibliju i poštivali druge. Ako ne vidiš dokaze samodiscipline u ovim područjima njegova života, on nije pravi čovjek za tebe.

6. Čuvaš tajne

Marko 4, 22 nam govori da će sve skriveno jednom biti otkriveno. Čovjek s kojim hodaš trebao bi biti čvrst kandidat za tvog budućeg muža. Ako osjećaš potrebu tajiti nešto o vašoj vezi – ili o sadržaju veze ili o samom postojanju veze – to je znak upozorenja. Ako imaš potrebu lagati o njemu kao osobi, to je znak upozorenja. Veze se trebaju slaviti. Gdje je svjetlo, tu je i odgovornost. Tu je zaštita.

Ovo nije, dakako, potpuna lista. Postoji mnogo ostalih znakova upozorenja koji ukazuju na to da hodaš s „gospodinom Pogrešnim“. Važno je biti iskren sa samim sobom. Možemo se svi ispričavati za izbore koje smo napravili, zašto radimo to što radimo, ili kako je ta veza savršena za nas. Ključna stvar u izbjegavanju „gospodina Pogrešnog“ (ili prekidanju veze s njim) je biti iskren, otvoren, željan procijeniti znakove upozorenja i poslušati one koji vas vole i koji vam žele pomoći da vidite.

Važno je spomenuti i da „gospodin Pogrešni“ možda u budućnosti može biti nečiji „gospodin Pravi“. To što je on sada „gospodin Pogrešni“ za tebe ne čini ga beznadnim slučajem. To samo znači da on sada nije pravi za tebe.

Djevojke, bolje je ne biti u vezi nego biti u krivoj vezi. Vrijedne ste čekanja.

Jennifer Maggio | www.ibelieve.com

Prijevod: Marilena B. | Bitno.net