Brak je dugi odnos udvoje. Sve što treba trajati, mora se održavati. Sve što se ne održava, s vremenom postaje nekvalitetno, loše, manjkavo, nezadovoljavajuće i neizdrživo. Neodržavani odnos se prekida. Iz njega se bježi u novi uz nadu da ćemo u njemu naći ono što nam je u dosadašnjem odnosu manjkalo. Sve to važi i za brak kao najčešći oblik životno važnoga trajnog odnosa udvoje među ljudima.

Što treba održavati u braku? To je u prvom redu sâm bračni odnos. Da bi bilo koji odnos s istim partnerom trajao, nije važno samo da do njega dođe i da bude na početku zadovoljavajući, nego prije svega da se održi njegova početna kvaliteta. Kasnije nije toliko važno jesmo li mi još u bračnom odnosu, nego kakav je taj odnos. Njegova početna kvaliteta sama po sebi se topi i nestaje, a može se održati samo dodatnim održavanjem i ulaganjem. U neodržavanom braku bračni partneri i dalje su u međusobnom odnosu, samo je on nekvalitetan i loš.

Na drugom je mjestu bračna ljubav. Nju ne smijemo zamjenjivati s početnom zaljubljenošću bračnih partnera. Da bi se ta kratkotrajna zaljubljenost pretvorila u trajnu bračnu ljubav, također je potrebno održavati je, uz stalno zalaganje i napor. Kasnije u braku nije jedino važno volimo li se još, nego kako se volimo. Ljubav koja nas je dovela u brak može nas iz njega i istjerati, ako je ne održavamo i ne izgradimo kao dugotrajnu. U neodržavanom braku može i dalje postojati ljubav, ali je ona nekvalitetna i neizdrživa.

Na trećem je mjestu međusobno pomaganje bračnih partnera. Na početku braka spremni smo jedan za drugoga sve učiniti. Često to ostaje i kasnije, ali je bitna razlika u kvaliteti međusobnog pomaganja. Sada više nije važno samo da se međusobno pomažemo, nego je sve važnije kako se pomažemo, izlazimo li time stvarno jedno drugome ususret ili to više nisu naše stvarne i istinske potrebe za pomoć.

Osnovni instrument održavanja dugih bračnih odnosa, trajne bračne ljubavi i doživotnog međusobnog pomaganja je kvalitetna bračna komunikacija, koju nazivamo bračnim dijalogom.

Dakle, da bismo bračni odnos zadržali, da bismo se u njemu tijekom čitavoga bračnog života voljeli te uspješno i na obostrano zadovoljavajući način pomagali, potreban je kvalitetan bračni dijalog, iskrena i otvorena bračna komunikacija. Tek u istinskom dijalogu u stanju smo s istim partnerom pronalaziti uvijek nove načine kvalitetnog zajedništva. Bez dijaloga početni “bračni raj” ubrzo poprima sva obilježja doživotnog “bračnog pakla”.

Gornji tekst izvadak je iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.