DR. PAVAO BRAJŠA

Što kada brak postane muzej voštanih figura?

Figure šute i gledaju jedne mimo drugih. Sve je tu uvijek isto, odavno poznato, nepromjenjivo, staro, vječno…

Foto: Shutterstock

Brak ne može i ne smije živjeti od starih ideja i uhodanih navika. To je najčešća boljka mnogih današnjih brakova. Brak se najčešće pretvara u “muzej voštanih figura”, u kojemu vladaju tišina, čistoća, mir, ali se ništa ne događa niti pokreće. Figure šute i gledaju jedne mimo drugih. Sve je tu uvijek isto, odavno poznato, nepromjenjivo, staro, vječno. Takav se brak redovito čisti, ali se ništa ne mijenja, sređuje ali se ništa ne pokreće. Njime vladaju pravila bez dogovora, principi bez prilagodbe, obaveze bez slobode izbora, navike bez mogućnosti promjena, rituali bez spontanosti, učtivost bez života, spolnost zbog dužnosti a bez ljubavi, fraze bez vjerodostojnosti, poljupci bez strastvenosti, dodiri bez osjetljivosti, rasprave bez dijaloga, formalna intimnost bez privlačnosti. Mogao bih tako nastaviti do iznemoglosti! Iz takvog se braka bježi. U njemu se ne može ostati. U njemu bračni partneri polako umiru jedan pokraj drugoga.

Izlaz iz opisane tmurne slike, nažalost, stvarnih brakova, je otvorenost bračnih partnera za eksperimentiranje novim idejama, za stvarni dijalog o njihovoj bračnoj situaciji, za zajedničko traženje još nekorištenih ideja i pronalaženje originalnih rješenja za svoje bračne probleme. Krivo je misliti da je to moguće samo s novim partnerom. Neće nas spasiti novi partner nego nove ideje, stvarni dijalog, traženje novih rješenja s istim partnerom. Ako samo zamijenimo partnera, vrlo brzo ćemo ponoviti ono od čega smo pobjegli, razočarani ćemo reprizirati isti brak u kojemu više nismo mogli izdržati, jer problem nije u partneru nego prvenstveno u nama, a sebe donosimo i u novu vezu.

Umjesto da mijenjamo sebe i svoje ponašanje, svoj stav i odnose prema bračnom partneru mi pokušavamo promjenom partnera riješiti svoje bračne probleme. Zaboravljamo da je to najčešće Sizifov posao beskonačnih pokušaja s uvijek istim greškama. Naš brak nije učinio lošim naš partner nego mi zajedno s njim, naša međusobna reagiranja, naši nekvalitetni razgovori, naša neodržavana i dehumanizirana spolnost, naše zajedničko zanemarivanje bračnog partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenimo se sebi i svome braku! Prestanimo tražiti rješenja izvan njega! Učinimo svoj brak boljim, interesantnijim, kreativnijim, spontanijim, a ne gubimo vrijeme i energiju u traženju novog, boljeg, zanimljivijeg, kreativnijeg i spontanijeg partnera! Ne smijemo zaboraviti da ćemo veoma brzo i novog partnera pretvoriti u starog ili će on nas ubrzo pretvoriti u žrtvu koja je od njega pobjegla! Muzej voštanih figura mora se čišćenjem i popravljanjem održavati, a brak kreativno razvijati uvijek novim idejama i dijalogom! Samo takvi brakovi mogu izdržati Scile i Haribde nepoznatog i nemirnog mora suvremenog života!

dr. Pavao Brajša

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.


Objavljeno: 6. prosinca 2019.

Možda vam se svidi