VRIJEME ZA PARTNERA

Kako previše (društvenih) aktivnosti može naštetiti vašem braku

Znam za mnoge brakove u kojima su se odnosi zahladili ili čak propali zbog toga jer je zaokupljenost  drugim ljudima ili djecom postala najvažnija, tako da je Ja-Ti odnos u potpunosti pao u drugi plan. Supružnici su pažnju, koju su trebali posvećivati jedno drugom, sasvim prebacili na neke druge aktivnosti.

Foto: Shutterstock.com

Draga Julie, 

ti i Michael očito imate dobar društveni život! Drago mi je čuti da mnoge stvari radite zajedno, ali budite oprezni da one ne zasjene dublju dimenziju vašega braka.

Filmovi i večere s prijateljima su ugodni, ali samo vas dvoje zajedno možete razviti Ja-Ti odnos u kojem ste jedno drugome jedina tema zanimanja. U ovom posebnom odnosu između tebe i Michaela nikakva treća osoba ili stvar ne zadržava vašu pažnju: gledate jedno drugo, gledate jedno drugome u oči, u dušu, i boravite jedino u prisutnosti jedno drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj duboki odnos duše prema duši trebao bi biti u srcu vašega braka i trebao bi se stalno produbljivati i obogaćivati ako želite da vaša ljubav bude sve veća. Znam za mnoge brakove u kojima su se odnosi zahladili ili čak propali zbog toga jer je zaokupljenost  drugim ljudima ili djecom postala najvažnija, tako da je Ja-Ti odnos u potpunosti pao u drugi plan. Supružnici su pažnju, koju su trebali posvećivati jedno drugom, sasvim prebacili na neke druge aktivnosti.

Pazite da to ne postane problem kod tebe i Michaela. Posebno na početku braka, parovi se često uvuku u tako živahan vrtlog zabava i drugih aktivnosti (a posao da ne spominjem), da svaku noć zaspu jedno pored drugog iscrpljeni, ali ne i stvarno bliži kao osobe.

Kako vrijeme bude prolazilo, vaši će životi postajati sve užurbaniji (posebno kada dobijete djecu) i mnoštvo preprjeka će se ispriječiti na putu vaše slobodne, nježne intimnosti u kojoj sada možete uživati (i koju, po svaku cijenu, trebate očuvati). Sada je pravo vrijeme za potpuno uživanje ovoga dubokog Ja-Ti odnosa između tebe i Michaela, odnosa koji morate njegovati cijeloga života.

Želiš još ovakvih članaka? Pridruži nam se:

Vrijeme koje ćete moći odvojiti jedno za drugo s vremenom će postajati sve kraće, ali nemojte dopustiti da vam taj nedostatak vremena postane izgovor za izbjegavanje vaših intimnih razgovora. Štoviše, nemojte nikada vaš Ja-Ti odnos ograničiti samo na seksualno područje, jer ono uvijek mora biti odraz vašega duhovnog jedinstva, a ne jedini uobičajeni susret koji imate.

Uspjeh u braku nije toliko pitanje vremena, koliko čežnje pune ljubavi. Majka Terezija iz Kalkute zasigurno je bila jedna od najzaposlenijih osoba na svijetu, ali je ipak provodila sate u molitvi i promatranju punom ljubavi našega Spasitelja. Samo u tim trenutcima mogla je pronaći duhovnu i fizičku snagu za suočavanje sa svojim svakodnevnim teškim obvezama.

Na isti način bi i ti, u svom braku, trebala odvojiti trenutke samo za sebe i Michaela, trenutke kada ćete zaboraviti na sve druge stvari, kada ćete razgovarati jedno s drugim, kada ćete se usredotočiti isključivo jedno na drugo i oživljavati svoju ljubav. Tada dopusti da te Michael i tvoja ljubav prema njemu u potpunosti zaokupe. Ti će intimni trenutci povećati vašu obostranu predanost i pružiti vam neizmjernu radost.

Uvijek ste u mojim molitvama.

Voli te,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand “Ljubavlju oplemenjeni”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 18. kolovoza 2012.

Možda vam se svidi