Katolički portal Church Pop pronašao je super isječak iz propovijedi sv. Ivana Zlatoustog, sveca iz 4 stoljeća koji je poznat upravo kao odličan propovjednik.

Radi se o njegovoj XX. homiliji na Poslanicu Efežanima, tj. na sljedeći redak iz Poslanice: “Žene, budite podložne svojim muževima, kao Gospodinu, jer muž je glava žene kao i Krist glava Crkve; on, Spasitelj tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu” (Ef 5,22–24).”

U jednom dijelu, Zlatousti daje savjet mladom muškarcu o riječima koje bi trebao izreći svojoj supruzi:

“Uistinu, mlada, razumna i slobodna djevojka koja drži do pobožnosti vrijedi kao cijeli svijet. Zbog toga te prigrlih i ljubim te i volim te više nego vlastitu dušu. Ništa ne vrijedi sadašnji život i zaklinjem, molim i činim sve da dostojno proživimo sadašnji život tako da i ondje, u budućemu životu, uzmognemo biti zajedno jedno s drugim u velikoj bezbrižnosti. Uistinu, ovo je vrijeme kratko i varavo, ali ako budemo dostojni da se svidimo Bogu provodeći život tako, bit ćemo zauvijek s Kristom i jedno s drugim u većemu veselju. Radije nego bilo što drugo, imam tvoju ljubav i ništa mi nije tako tegobno i naporno koliko to što se ponekad razilazim s tobom.”

Propovijed, inače, sadrži prekrasne savjete o braku te ljubavi muškarca i žene, a svojevremeno ju je, zajedno s ostalim svečevim homilijama o braku, objavio Verbum. To izdanje možete pronaći OVDJE.