Možda se sjećate remakea iz 1998. starog Disneyjeva filma Zamka za roditelje, u kojemu glume Dennis Quaid, Natasha Richardson i dvanaestogodišnja Lindsay Lohan. Naša djeca obožavaju taj film, i jedne smo ga večeri gledali po dvadeseti put, kada je Shaunti uočila situaciju koja se pokazala kao odličan primjer za ovu knjigu.

U filmu dvije djevojčice shvate da su blizanke koje su razdvojili poslije rođenja kada su im se roditelji razveli. One odluče natjerati mamu i tatu da opet budu zajedno tako što zamijene mjesta. Mama Engleskinja i tata Amerikanac još se vole, i kada se konačno ponovno sretnu, Nick pita svoju bivšu suprugu Elizabeth što se to dogodilo između njih.

Nick: Sve je završilo tako brzo… Onoga dana kada si spakirala stvari… Zašto si to učinila?

Elizabeth: O, Nick. Bili smo tako mladi. Oboje imamo naglu narav, rekli smo neke gluposti, i tako sam ja spakirala stvari. Sjela sam na avion, nikada prije nisam letjela jumbo jetom, a ti… nisi pošao za mnom.

(Mrtva tišina.)

Nick: Nisam znao da ti to želiš.

Elizabeth (smiješeći se hrabro): Pa, sada to ionako više nije važno. Hajde, budimo dobri radi naših djevojčica, i vratimo se na staro. Može?

Shaunti je rekla kako je to primjer toga kada je žena stvarno željela da muškarac pođe za njom.

Ja sam na to pitao: „Pa zašto mu nije jednostavno rekla da želi da je on zaustavi, pa da ne ode? Zašto je igrala igrice i htjela da joj on čita misli?“

Ona me pogledala, totalno zaprepaštena. „Pa zato što, da je ona rekla doslovno ‘Pođi za mnom’, to ne bi ništa značilo! To bi onda bila njezina odluka, a ne njegova. Ona bi uvijek sumnjala je li on to učinio sam od sebe, ili zato što je ona to tražila od njega, i krivnjom ga natjerala da to napravi.“

Aha, sad kužim.

Inače, film ima sretan kraj. Nick konačno shvati da, unatoč tomu što ga Elizabeth naizgled odgurava od sebe, ona svejedno želi da on pođe za njom, i tako on i pođe. Naučio je osvajati, naučio je uvjeravati, i tako se obitelj ponovno sastala.

Vrlo je vjerojatno da vaša supruga ili djevojka u sebi nosi nesigurnost u vezi s vašom ljubavlju, i treba joj da pođete za njom, pogledate je u oči i kažete joj da je volite… i da je nikada nećete pustiti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Samo za muškarce” Jeffa i Shaunti Feldhahn. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.