To je posljedica svega onoga što se zbivalo tijekom čitavog dana i prijašnjih dana bračnog života. To je rezultat loše i nekvalitetne “seksualne predigre”, koja ne počinje večernjom toaletom prije spavanja, nego mnogo, mnogo ranije, tijekom jutra i popodneva.

Kako se može očekivati uživanje u bračnom krevetu navečer, ako smo čitav dan živjeli kao “pas i mačka”, ako kroz dan nismo izmijenili niti jedan poljubac, ako se nismo tijekom dana nijednom zagrlili, ako smo se šamarali, govorili pogrdne riječi, jedan na drugoga se mrštili, jedno drugoga psovali? Kako možemo očekivati “ludi seks” navečer, ako smo za vrijeme ručka i večere nezainteresirani jedno za drugo buljili u svoje tanjure, a iza večere oboje šutljivo i opsesivno bili zainteresirani samo za ono što se događa na televizijskom ekranu? Kako očekivati navečer drugo osim impotencije i frigidnosti, ako u danu nismo izgovorili nijednu srdačnu riječ, ako smo popodne šetali na rastojanju od pola metra dosađujući se promatranjem drugih prolaznika? Kako navečer očekivati uspješan intimni susret, ako se u danu nijednom nismo susreli? Kako uopće očekivati dobar “ručak” koji nismo ni pripremili? Bračni krevet je rezultat svega onoga što se dogodilo ranije. Seksualna predigra nije samo i jedino nadraživanje spolnih organa i erogenih zona, nego cijele osobe kroz bračnu svakidašnjicu.

Bračni život bi trebao biti uz sve ostalo pripremanje uspješnosti u bračnom krevetu. Izostane li to, logično će izostati i seksualni užitak. I to se onda stručno naziva impotencija i frigidnost! To nema veze s poremećajem seksualnih organa, ali ima mnogo veze s poremećenim i nekvalitetnim bračnim odnosom, s bračnim životom.

Kvalitetan i obostrano zadovoljan bračni odnos nužno isključuje nezadovoljstvo u bračnom krevetu. Ono što ne funkcionira je brak, a ne spolni organi! Ono što treba ispraviti je bračni odnos! Nema zadovoljstva u bračnom krevetu bez zadovoljstva u braku! Sretni i zadovoljni bračni partneri ujedno su također sretni i zadovoljni seksualni partneri, a nezadovoljni i nesretni bračni partneri obično su također nezadovoljni i nesretni seksualni partneri.

dr. Pavao Brajša

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.