1. “Nikada na spavanje ne idite ljuti”

Znam, znam. Ovo je vrlo poznat kršćanski bračni savjet, koji korijene ima čak i u Bibliji, u Poslanici Efežanima 4,26. Tvrdim li da znam bolje od sv. Pavla koji nam savjetuje: ”Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom!”? Ne, ali mislim da sv. Pavao nije bio nikada u mojoj blizini u trenucima kada sam umorna, emotivna ili nerazumna. Vjerujte mi, to nije ugodno, i sigurno nije biblijski. U 2 sata ujutro znam biti totalno luda. Ipak, slijedili smo ovaj savjet u prvim godinama braka i nismo odlazili spavati dok ne bismo razriješili problem, neovisno o čemu se radilo. Najčešće bismo se toliko udaljili od početnog problema da mu se nikada ne bismo uspjeli vratiti. Svađa bi završila na podu nasred sobe u suzama (da, natjerala bih svog muža u suze; imam prilično ružan način izražavanja kojim mu mogu slomiti srce, ali to je jedna druga tema). U četvrtoj godini braka počeli smo shvaćati da problem oko kojeg smo raspravljali zapravo nije bio toliki “problem”, koliko naša iscrpljenost. Odlučili smo da ćemo umjesto noćnih svađa koje štete našem braku radije izmoliti molitvu držeći se za ruke i prespavati cijelu priču. S vremenom je sve češće prvo što bismo rekli jedno drugome ujutro bilo: ”Žao mi je.” Ovaj način rješavanja problema donio je puno više mira u naš dom.

Naš novi savjet: Izbjegavajte ozbiljne rasprave iza 11 navečer. Ako se ne možete dogovoriti, prestanite raspravljati i počnite moliti. Raspravu nastavite ujutro nakon malo sna i puno molitve.

2. “Naučiti raditi kompromise”

Kompromis znači: ”Prihvatiti standarde koji su niži od onih koji su poželjni.” Vrlo je ružno imati kompromise u braku jer tako nijedan od supružnika zapravo ne dobiva ono što želi. To stvara ozračje nezadovoljstva i gorčine u domu, jer ideja da ”ti daš malo, ja dam malo” odjednom dovede do mišljenja da jedan daje sve, a drugi nimalo. Iako to ne mora u stvarnosti biti tako, često vidimo sebe kao one koji daju više, jednostavno zato što nismo zadovoljni kompromisima.

Naš novi savjet: Molite se Bogu kako biste znali ”davati i ne zbrajati cijenu” (molitva predanja sv. Ignacija). Dajte se čitavi bez kompromisa i pokušajte nadjačati svog supružnika u predanosti i uslužnosti. Kroz iskustvo smo naučili da smo puno sretniji kad dajemo 100% sebe, a ne kad zadržavamo 50% za sebe. U našim se srcima dogodila promjena, i umjesto da nastojimo učiniti stvari ”pravednima”, dobili smo želju da potpuno darujemo sebe našem partneru.

3. “Nađite vrijeme za sebe”

Mnogi stručnjaci savjetuju supružnike da nađu vrijeme samo za sebe – svoje ”osobno” vrijeme u kojem će naći nešto u čemu uživaju i maknuti se od svega. Zapravo ovaj savjet čini da budemo usredotočeni na sebe umjesto na drugoga; i ta dinamika u braku nije dobra. Mi trebamo biti spremni staviti svojeg supružnika iznad naših potreba. To naravno nije lako, ali se može postići uz puno vježbe, milosti i molitve.

Naš novi savjet: Nađite vrijeme za Boga i za svog supružnika. Ako nađete vrijeme za svakodnevnu molitvu, osvježit ćete se i okrijepiti. Kada osjetite potrebu da se odmaknete od svega, odmaknite se ali uz Božje društvo. Sudjelujte u aktivnostima kojima ćete mu se približiti i kojima ćete produbiti svoju vjeru. U svakom braku može se naći vrijeme za zabavu i rekreaciju i nemojte isključivati svoje supružnike iz toga! Pozovite njega/nju da s vama osjete to zadovoljstvo. Krenite zajedno na kuglanje ili otiđite na koncert – možda to baš i ne volite raditi, ali tako ćete dobiti zajedničke uspomene i stvoriti vezu s vašim supružnikom koja je nezamjenjiva.

*Napomena: Iako navedeni savjeti nisu pomogli nama, ne znači da možda neće pomoći vama. Ne postoji magična formula za uspješan brak. Koliko god htjeli vjerovati u tvrdnje tipa ”Radi ovih pet stvari i više se nikada nećeš posvađati sa svojim supružnikom!” ili ”Kako učiniti svoju ženu savršenom u samo dvije minute!” – to ne postoji. Obvežite se da ćete oboje pustiti Boga u vaš brak, i zatim počnite moliti otvorenih očiju i srdaca da vaš brak potraje na temeljima Kristove ljubavi; s vremenom ćete shvatiti što je najbolje za vas. Ne odustajte od tog nevjerojatnog izvora radosti koji nam je Bog podario kroz bračni sakrament. Imajte vjere da ćete naučiti kako živjeti, raditi, plakati, smijati se i voljeti svog supružnika na način koji nitko drugi zapravo ne može razumjeti.

Becky Roach | Catholic Link

Prijevod: Ivan Obućina | Bitno.net