Kada su žene „podložne svojim muževima“ (Tit 2, 5), one se prepuštaju Božjem vodstvu.

Mnoge kršćanske žene u određenoj se mjeri opiru pojmovima kao što su vodstvo i autoritet muškaraca. Pavao zvuči pomalo seksistički u svojoj Poslanici Efežanima 5, 22-23, a osobito se tako čini ženama koje dominiraju nad svojim muževima. Štoviše, u Prvoj poslanici Timoteju Pavao dodaje: „Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego neka bude u miru.“ (1 Tim 2, 12) Posljednjih godina postoje neke struje u Crkvi koje govore o „međusobnoj podložnosti“, odnosno da se muž i žena trebaju međusobno jednako podlagati jedno drugomu. Tekst na kojemu se to temelji kaže: „Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu!“

Što se tiče međusobnog podlaganja, prema Ef 5,22 svaki kršćanin bi trebao biti podložan drugom kršćaninu, a posebice bi muževi i žene trebali biti „podložni jedno drugome“. Nadalje, u Ef 5, 22 jasno stoji da žene trebaju biti podložne „svojim muževima kao Gospodinu“. Jer grčka riječ za ‘podložnost’ je ‘hupotasso’ što znači ‘biti postavljen ispod nekoga’. Dok se žena stavlja pod zaštitu svoga muža, doći će trenuci međusobnog neslaganja. Ako se treba donijeti odluka, žena je pozvana prepustiti se svojemu mužu, vjerujući Bogu da će ga kao odgovornu glavu obitelji voditi da donese odluku iz ljubavi za nju.

Što onda Pavao misli kad kaže da bi se kršćani trebali podlagati jedno drugomu? Za muževe i žene, vjerujem, odgovor se nalazi u povezanosti ljubavi i poštovanja. Ako se muž i žena, na primjer, posvade oko načina na koji se troši novac, muž se „podlaže“ ženi tako što zadovolji njezinu potrebu da se osjeća voljenom unatoč njihovoj svađi. On se time podlaže njezinoj potrebi za ljubavlju (vidi Ef 5, 21-25). S druge strane, žena se „podlaže“ mužu kada mu pokaže da ga poštuje unatoč sukobu koji je nastao između njih. Ona se podlaže njegovoj potrebi za poštovanjem (vidi Ef 5, 21-23).

Obratite pozornost na to kako su Petar i Pavao svoje rasprave o braku započeli govorom o podložnosti (vidi Ef 5, 22 i 1 Pt 3, 1), ali ih završili govoreći o poštovanju (vidi Ef 5, 33 i 1 Pt 3, 7). U suštini, kada muž i žena jedno drugome pristupaju s ljubavlju i poštovanjem pazeći na njihove međusobne potrebe, onda je njihov brak dobar i skladan bez obzira na to u koliko se teškoj situaciji trenutno nalazili. Žena koja je prisustvovala našoj Konferenciji o ljubavi i poštovanju napisala nam je:

„Iznenađuje me što se vraćamo na osnove. Mnogo se govori o komunikaciji u braku i ispunjavanju međusobnih potreba, a jednostavna se rješenja problema u našem braku nalaze u Božjoj Riječi. Kažemo da se u Svetome pismu nalazi sve što nam je potrebno za život, a opet se okrećemo popularnoj psihologiji tražeći ta rješenja. S vremena na vrijeme ponovno pročitam ulomak poslanice Efežanima da podsjetim samu sebe kako bih trebala biti podložna. Doduše, ponekad mi je teško poniziti se i podložiti, ali mi moj obzirni i mudri muž koji se trudi kršćanski živjeti u tome mnogo pomaže.“

Muževi su odgovorni za „poziv“

Netko može reći: „U redu, Emersone, pretpostavimo da su ljubav i poštovanje živo prisutni u njihovu braku. On nju želi voljeti i ona njega želi poštivati. Tko bi trebao donositi odluke? Na kome je da odlučuje?“ Vjerujem da u većini ovakvih slučajeva gdje on nju ljubi, a ona njega poštuje parovi rješavaju sukob. Ljudi dobrih namjera koji se osjećaju voljeno i poštovano gotovo uvijek pronalaze kreativne načine da riješe sukob.

Ljubeći se i poštujući, bračni parovi na mudriji način promišljaju stvari. Oni prihvaćaju činjenicu da je u određenoj mjeri sukob neizbježan u bračnoj vezi. Ako su muž i žena spremni saslušati mišljenje svoga supružnika, tada nitko nije na emocionalnom gubitku. Oni zajedno rade na pronalaženju rješenja, dogovaraju se, popuštaju jedno drugome kako bi oboje bili zadovoljni ishodom.

Već smo vidjeli da Pavao jasno poučava kako postoji vrijeme kada se žene trebaju podložiti svojim muževima kao glavi kuće (vidi Ef 5, 22-23). Znači li ovo da se žena mora podložiti nečemu nezakonitom, nečemu što je samo po sebi krivo ili zlo? Treba li prijeći preko toga da njezin muž tuče nju ili djecu? Treba li ona šutke promatrati dok on radi nešto nečasno ili nemoralno? Naravno da ne, Sveto pismo jasno progovara nazivajući to naopakim. Kada se muškarac tako ponaša, on nema dobre namjere i iznevjerio je svoje pravo da bude glava obitelji. Žena se tu treba prije podlagati Bogu nego mužu. Ona ne želi griješiti protiv Krista popuštanjem svome mužu. (Pročitajte o Ananiji i Safiri u Djelima apostolskim 5, 1-11.) Nažalost, žena će se tada možda trebati fizički odvojiti od svoga muža (1 Kor 7, 11).

Kao što smo već vidjeli, mnogo je toga što muževi i žene mogu napraviti da se podlože jedno drugom kroz ljubav i poštovanje. Što bi žena trebala učiniti ako se izričito ne slaže sa svojim mužem u nekom području? U svojoj Prvoj poslanici Timoteju Pavao piše: „… ženi ne dopuštam ni vladati nad mužem, nego neka bude u miru.“ Dakle, ako je Pavao ikada zapisao nešto što bismo mogli nazvati seksističkim, to bi onda bila ta rečenica, no Biblija svakako nije seksistička. Biblija sažima ono što je židovski um shvatio o mudrosti i istinskoj snazi. Već smo razmatrali u prvom dijelu da muževi „i bez riječi“ mogu biti „pridobiveni življenjem vas žena“ (1 Pt 3, 1-2). Govori li Petar da su žene beznačajne? Ne. Ono što on govori jest to da vaš tih i nježan duh može rastopiti srce vašega muškarca.

Ako se vas dvoje u nečemu ne slažete, pa se vi žene malo povučete bez riječi i s poštovanjem umjesto da mu držite propovijed ili ga kritizirate, što će on učiniti? Ovisi. Ako je vaša šutnja prava vrsta šutnje, šutnja s poštovanjem i dostojanstvom, a ne mračna i zajedljiva, on će vam sam prići. On će poželjeti utješiti vas i brinuti se za vas. U suštini, on će vam htjeti pokazati ljubav. Za dobronamjernog je muža ženino nečujno i dostojanstveno ponašanje poput magneta.

Feministkinje kažu da Biblija stavlja žene u podređeni položaj, ali zapravo, Biblija uzdiže žene i daje im savjet kako ostvariti svoje najdublje želje. Ne trebate se svađati. Ne trebate se konstantno boriti kako biste mu se približili, a u isto mu vrijeme uskraćivati poštovanje čime ga zapravo samo još više tjerate od sebe. Postoji drugi način da dobijete njegovu ljubav, a upravo ga Biblija iznosi pred vas. Osvojit ćete ga svojom blagošću, nepredbacivanjem i poštivanjem njega kao muškarca. Ovo je ključ: dobit ćete ono što želite tako što ćete mu pružiti ono što on želi.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Emersona Eggericha “Ljubav i poštovanje”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.