Draga Julie,

možda imam poteškoća s ovim predmetom zato jer on vrlo složen i osjetljiv. Dopusti mi da s nekoliko dodatnih primjedbi pokušam pojasniti svoja ranija stajališta.

Postoje pogrješke koje ne samo da imaš pravo, nego si ih i dužna kritizirati – ali samo ako je trenutak pogodan, a tvoji razlozi čisti.

Prvo pokušaj razabrati težinu problema. Zapitaj se je li to uistinu važna stvar ili samo sitnica koja ti ide na živce i koju bi, uz malo strpljenja, mogla naučiti podnositi.

Ako je to, objektivno gledajući, ozbiljan problem (a ne samo sitnica kojoj se može progledati kroz prste), tada još moraš pročistiti svoje razloge. Sjećaš li se kako je sv. Augustin rekao kako su ga za vrijeme boravka u Rimu prije njegova obraćenja, učenici prevarili za novac i kako ih je on zbog toga mrzio, “ali ne ispravnom mržnjom”. On se više uzrujao zbog njihova nepravednog odnosa prema njemu, nego zbog uvrjede koju je Bogu nanijela ta nepravda.

Pokušaj izbjeći Augustinovu pogrješku: budi sigurna da tvoje prigovaranje nije potaknuto činjenicom da si ti povrijeđena, već stvarnom brigom za ono što je ispravno. Drugim riječima, budi zabrinuta zbog toga što Michaelova pogrješka šteti njemu osobno (a možda i drugima), i što također vrijeđa Boga.

Konačno, pokušaj odabrati pravo vrijeme: ako je Michael toliko umoran, nervozan ili uznemiren da bi svako kritiziranje uzrokovalo više problema nego što bi ih riješilo, tada je šutnja očito bolje rješenje za neko vrijeme.

Trebali bismo uvijek oklijevati kritizirati svoje voljene, no ako je to potrebno, trebamo biti sigurni da nas na to potiče samo iskrena i nježna briga za njihovo dobro. Samo je nesebično kritiziranje puno ljubavi.

Znam da ti se čini strašno teškim nametnuti si ove uvjete, no ja sam otkrila da kada ih primijenim, postižem veliki uspjeh. Ako svoje kritiziranje sačuvaš samo za objektivno ozbiljne stvari, pripaziš da tvoji razlozi budu iskreni te izabereš pravi trenutak za razgovor, puno je vjerojatnije da ćeš uvjeriti Michaela da promijeni svoje pogrješno ponašanje.

A ono što ti želiš je promjena, zar ne?

(Naravno, moji prijedlozi odnose se i na Michaela. On treba naučiti kritizirati te samo iz ljubavi, a kada to čini, ti bi trebala pokušati naučiti sa zahvalnošću prihvaćati njegove prigovore.)

Ne kažem da je to lako, ali budete li se natjecali jedno s drugim u postajanju savršenijim partnerima u ljubavi, brzo ćete postati bliži Bogu i jedno drugome.

S ljubavlju,

Lily

Gornji tekst je izvadak iz knjige Alice von Hildebrand, Ljubavlju oplemenjeni. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.