Postoji razlika između ljubavi i zaljubljenosti. Osjećaj zaljubljenosti je privremen, primitivna emocionalna reakcija koja često nema logičnu osnovu. Istinska se ljubav poprilično razlikuje od toga, zato što ona na prvo mjesto stavlja potrebe druge osobe i želju da ona raste i napreduje. Istinska ljubav dopušta supružniku da odluči uzvratiti ljubav. U braku nam je svima potreban supružnik koji će odlučiti da nas voli. Kad se to dogodi, možemo s radošću primiti ljubav druge osobe i osjećati oduševljenje što naš supružnik ima koristi od naših nastojanja da ga volimo i usrećimo.

Ovakva ljubav zahtijeva žrtvu i naporan rad. Većina parova dosegne točku kada taj osjećaj zaljubljenosti koji ih veseli splasne pa se zapitaju vole li još tu osobu za koju su se vjenčali. Upravo tada trebaju donijeti odluku o tome hoće li se potruditi da im brak funkcionira, hoće li se brinuti za svojega supružnika bez obzira na sve ili će samo dići ruke od te veze.

Mogli biste pomisliti: „Ali, ovo zvuči tako sterilno. Ljubav kao ‘stav’ s prikladnim ponašanjem?“ Kao što sam spomenuo u knjizi Pet jezika ljubavi, neki supružnici zbilja vole emocionalni vatromet i žude za njim.

Gdje su zvijezde padalice, baloni i duboki osjećaji? Gdje je nestalo ono iščekivanje, sjaj u oku, žarki poljupci, uzbuđenje pred vođenje ljubavi? Gdje je ona emocionalna sigurnost spoznaje da zauzimam prvo mjesto u supružnikovim mislima?19 U tome dakako nema ništa pogrješno. Takvi su povremeni proplamsaji poput nagrade za našu posvećenost vezi. Ali ne bismo ih trebali očekivati. Ipak, supružnik nam je doista potreban da bi napunio naš spremnik ljubavi. A ispunit će ga ako bude govorio jezikom ljubavi koji razumijemo.

Upravo je to Carli nedostajalo u braku. „Jednostavno ne osjećam da me Rick još uvijek voli“, rekla je jednom svojoj sestri. „Odnos nam je prazan i osjećam se tako usamljeno. Nekoć sam bila na prvome mjestu u Rickovu životu, ali sad sam mu otprilike na dvadesetom – nakon posla, golfa, nogometa, izviđača, njegove obitelji, automobila i gotovo svega drugoga. Mislim da mu je drago što sam tu, što obavljam svoj dio, ali uzima me zdravo za gotovo. Istina, kupuje mi lijepe poklone za Majčin dan, moj rođendan, našu godišnjicu i šalje mi cvijeće svih onih dana kad se cvijeće obično dariva, ali ti mi se pokloni čine isprazni.

Rick nikad nema vremena za mene. Nikamo ne idemo zajedno, nikad ne činimo ništa kao par, gotovo da više i ne razgovaramo. Razbjesnim se od same pomisli na to. Prije sam ga molila da provodi vrijeme sa mnom, ali on bi rekao da ga kritiziram. Odbrusio bi da neka mu se skinem s vrata i pustim ga na miru. Rekao bi mi da bih trebala biti zahvalna što ima dobar posao, što se ne drogira i što mi nije nevjeran. E pa, žao mi je, ali to mi nije dovoljno. Ja želim muža koji me voli i koji se ponaša kao da sam mu dovoljno važna tako što provodi sa mnom vrijeme.“

Jeste li uočili koji jezik ljubavi Carla najbolje razumije, a kojim Rick ne govori? Rick govori jezikom darivanja, Carla vapi za kvalitetnim vremenom. Prvih je godina primala njegove darove kao izraze ljubavi, ali kad je Rick zanemario njezin primarni jezik ljubavi, Carlin spremnik ljubavi se ispraznio i njegovi joj darovi više ne znače mnogo.

Ako Carla i Rick otkriju primarni jezik ljubavi jedno drugog i nauče govoriti njime, njihov će brak moći opet poprimiti emocionalnu toplinu ljubavi. Ne, ne opsesivnu, iracionalnu euforiju zaljubljenosti, nego nešto daleko važnije – dubok nutarnji osjećaj da ih supružnik voli. Tada će znati da su na prvome mjestu jedno drugome, da poštuju i cijene jedan drugog kao osobe te da žele biti zajedno i živjeti u blisku zajedništvu.

To je brak o kakvom ljudi sanjaju, a on može postati stvarnost kad parovi nauče redovito govoriti primarnim jezikom ljubavi jedno drugoga. A to će ih ujedno učiniti snažnijim roditeljima i naučiti ih da više međusobno surađuju dok djeci pružaju sigurnost i veći osjećaj ljubavi. Pogledajmo kako se to može učiniti na primjeru svakog pojedinog jezika ljubavi.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Garyja Chapmana i Ross Campbell “Pet jezika ljubavi djece”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.