Velik broj mladenaca u Hrvatskoj, bez obzira prakticirali vjeru ili ne, odlučuje se vjenčati u crkvi.

To je odličan trenutak za nadahnutog svećenika da progovori o smislu i važnosti braka te uputi precizne savjete onima koji kreću u (najčešće) doživotnu avanturu. Ponekad upravo tih nekoliko rečenica može parovima promijeniti život na bolje te im poslužiti kao izvor na koji će se vraćati u trenucima kada se bračni brod zaljulja.

Autor Tom Hoopes je na portalu Aleteia iznio četiri odlična savjeta koje je na vjenčanju njegove kćeri izrekao katolički svećenik Hughes Sundeme. Otac Sundeme rođen je u Gani, ali služi u američkoj saveznoj državi Kansas, a prema Hoopesovim riječima jedna njegova fraza predstavlja lijek za 90% bračnih problema: “Ako ne možete oprostiti, nemojte se ženiti. Kada čujete da ljudi slave 30, 40, 50 godina zajedničkog života, oni slave oprost.”

U nastavku prenosimo savjete koje je u propovijedi izrekao o. Sundeme.

1. Bol u braku je smisao braka

“Brak je služba vrijeđanja”, poručio je svećenik što je, piše Hoopes, izazvalo nekontrolirani smijeh okupljenih. Kako je objasnio: “Bog nam je dao brak kako bismo mogli uvrijediti jedan drugoga te poticati međusobnu poniznost i praštanje.”

“Pojavit će se neslaganja, rasprave, nerazumijevanja, povrijeđeni osjećaji, a moguće i grube riječi. Te različitosti mogu ili pokvariti i uništiti vašu ljubav ili ju osnažiti i produbiti. Ako se brzo pomirite i zacijelite rane, vaša ljubav doći će na novu razinu, a povećat će se i radost”, dodao je.

2. Uloga roditelja supružnika u njihovom braku manja je nego što smatraju

“Roditeljima kažem, muškarac ostavlja svog oca i majku i vezuje se uz ženu. Pustite svaku navezanost na vaše sinove i kćeri. Pružite savjet, ali se nemojte miješati”, rekao je u homiliji o. Sundeme.

Autor Hoopes složio se s njim, poručivši kako svi znamo primjere roditeljskog prigovaranja koji su izazvali više štete nego koristi: od savjeta o pelenama, držanja očekivanog standarda čistoće do toga kako se ispravno kuhaju krumpiri.

3. Uloga župne zajednice u braku veća je nego što smatraju

Naša vjernost u braku, ističe Hoopes, pomaže onima koji imaju problema s vjernošću, a naša nevjera može povrijediti i ljude izvan obitelji. Stoga autor citira ove svećenikove riječi:

“Svim okupljenima poručujem, neka naša prisutnost pomogne paru u rastu, umjesto da ih uništi. Ponekad uništavamo tuđe brakove” lošim svjedočenjem i ogovaranjem. “Kažemo, vidi ovoga. Oženjen je, a vidi što radi.”

4. Isus bračne parove šalje kao prve učenike

“Isus je slao učenike u parovima da naviještaju Radosnu vijest. Vi ste također, sakramentom braka, poslani da kao par naviještate evanđelje i svjedočite svojim životima”, zaključio je svećenik.

Hoopes je pak istaknuo da mu sviđa takav način razmišljanja o vlastitom braku: “Nas dvoje zajedno hodamo prema vječnosti, maleni u usporedbi sa svijetom, ali snažni s Kristom u sakramentima.”

A kako se vama sviđaju ovi savjeti?