John Gottman upozorava nas da svladavanje konflikata i sposobnost komuniciranja nisu dovoljni za sretan brak. Za to je važno kako sigurno prolaziti kroz njegove teškoće i kod toga uspjeti sačuvati sebe sretnim i brak stabilnim. Tu pomaže duboko bračno prijateljstvo, koje je srce svakoga braka, te obostrano uvažavanje i radost zbog zajedništva bračnih partnera. Bračno prijateljstvo održava plamen bračne ljubavi i najbolja je obrana protiv međusobnih neprijateljskih osjećaja u braku.

Kao psihijatar i psihoterapeut susreo sam bezbroj bračnih parova, kao savjetnik i terapeut prolazio sam skupa s njima kroz niz bračnih teškoća i problema, tragedija i katastrofa. Moram priznati, da sam češće nailazio na njihova međusobna neprijateljstva nego prijateljstva, omalovažavanja nego uvažavanja, mržnju i osvetoljubivost nego ljubav i opraštanje. Često sam se pitao je li to ona mirna i zaštićena bračna luka, u kojoj se možemo smiriti, odmoriti i skupiti nove energije za ponovni odlazak na često opasno i uzburkano otvoreno more života.

Prijateljstvo, međusobno uvažavanje i dobrohotnost, pomaganje i podržavanje sigurno ne mogu zamijeniti bračnu ljubav, ali mogu biti solidna osnova, dobra pozadina za njeno povremeno rasplamsavanje. Braku je potrebna bračna ljubav, bračni seks, ali i bračno prijateljstvo. Moglo bi ga se usporediti sa “stand by” pozicijom na televizorima, kompjuterima i linijama. To je stanje trajne pripravnosti za ljubav i seks u braku, a ne njihova zamjena. To je onaj minimum, koji nas održava spremnim za povremene bračne ljubavne i seksualne maksimume, a također štiti i održava u razdobljima bračnih kriza i teško podnošljivih kraćih ili dužih bračnih “zatišja pred oluju”.

Bračno prijateljstvo predstavlja minimum ljudskosti, humanosti, dobrohotnosti, dobronamjernosti, velikodušnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja bračnih partnera u međusobnim odnosima. Ono igra odlučujuću ulogu u fazi eventualnog razvoda braka. Nažalost, tada smo svjedoci, da nestankom bračne ljubavi i bračnog seksa na njihovo mjesto dolazi bračna mržnja, nepodnošljivost, osvetoljubivost, podmetanje, optuživanje, borba na život i smrt, i sve to pred očima i u prisutnosti djece, koja ne mogu vjerovati da se to događa među njihovim roditeljima. Koliko bi tu dobro došlo iskreno i pošteno bračno prijateljstvo! Možda bi ponovo dovelo na bračnu pozornicu i bračnu ljubav? Čuvajmo brižljivo tu “zadnju rezervu” našega braka! Nikad ne znamo kada će nam trebati, a možda i spasiti brak!

Sa zaljubljenošću brak obično započinjemo, s ljubavlju bismo ga trebalo nastaviti, a s iskrenim bračnim prijateljstvom održati u kraćim ili duljim bračnim krizama!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net