Evo 5 savjeta o tome kako sebe učiniti darom za svoje supružnike:

Molitva

U srcu svakog dobrog braka stoji odnos – ne samo među supružnicima već i veza supružnika s Bogom. Da bismo se u potpunosti dali moramo doći pred Boga i moliti ga da nas ispuni sposobnošću da damo. Ako ovo pokušamo sami, brzo ćemo se zasititi i nećemo uspjeti. Ne možemo dati ono što nemamo. Dajmo dar sebe svojim supružnicima svaki dan nalazeći vremena da se pomolimo za svoj brak.

Intimnost

Uživati vrijeme sa svojim bračnim drugom esencijalna je komponenta čvrstog braka. Možda će zazvučati loše onima koji su tek uplovili u bračnu luku, ali, tijekom vremena, užurbanost svakodnevnog života će smanjiti vrijeme koje provodite zajedno. Budite čvrsti u namjeri da održite romansu živom –na više načina, ne samo fizički. U svojim rasporedima pronađite vrijeme za zajedničke izlaske, smislene razgovore i zajedničku zabavu. Bračni krevet neka vam bude mjesto gdje se izražava Božja slobodna, vjerna i plodonosna ljubav prema vašem supružniku. Ne možemo se u potpunosti dati svom supružniku na nijedan drugi način već da vježbamo svetost u daru intimnosti –daru kojeg nam je Bog dao kroz sakrament braka.

Obzirnost

Svakog dana kad se probudimo, mislimo sebi „Što je ono što mogu učiniti za svoga supružnika danas?“. Naravno, možemo napraviti više toga, ali doista moramo razmisliti o tome što je ono što može učiniti njezin ili njegov dan ugodnijim. To može biti sačuvati mu zadnju krišku čokoladnog kolača, obaviti kućanski posao koji je inače njegova dužnost, dati joj kompliment ili je nekoliko trenutaka duže ljubiti za laku noć. Korisno je znati na kakav način naš supružnik izražava ljubav da mu možemo služiti tako da on prepozna i osjetiti našu ljubav. Papa Franjo nas ohrabruje da budemo obzirni tako da što češće koristimo riječi ‘smijem li?’, ‘hvala’ i ‘oprosti’.

Ne očekivati ništa zauzvrat

Ovo je teško. Treba voljeti svog supružnika zbog onoga što on ili ona je, a ne zbog onoga što on ili ona čine za nas. Katkad kada se potrudimo dati sebe svom bračnom drugu čekamo da nam on/ona da nešto zauzvrat. Da uistinu i u potpunosti damo dar samoga sebe, moramo se dati zbog toga da bi ugodili Bogu, a ne zbog želje da dobijemo nešto zauzvrat. Pretvorimo naše napore u molitvu Bogu. Ako pogledamo na naša djela kao na molitvu pomoći će nam da izbjegnemo osjećaje ljutnje i nezadovoljstva ako nam supružnik ne uzvrati.

Predanje i žrtva

U današnjoj kulturi ove dvije riječi nam izazivaju neugodu. Ali, one su neizmjerno potrebne za svaki brak. Moramo naučiti zanemariti svoje želje i žrtvovati svoje čežnje za dobro naših supružnika. Staviti potrebe drugih iznad svojih vlastitih. Treba nam veliko povjerenje u Boga i u bračnog druga da možemo učiniti ovako nešto. U poslanici Efežanima (5, 21-26) ženama se nalaže da se podlože svojim muževima, ali su i muževi također pozvani da ostave svoje živote zbog svojih žena kao što je to Krist učinio za Crkvu. Kada promatramo ovaj koncept shvaćamo da je drastično drukčiji od koncepta ljubavi u koji nas uvjerava „50 nijansi sive“. Predanje kojem je uzor Krist je predanje iz čiste ljubavi s namjerom da svog bračnog druga dovedemo u raj. Žrtvujemo se i predajemo za dobro drugog. Kako da to činimo svakodnevno? Odlučimo da umjesto da se svađamo oko nečega, stanemo i pomolimo se oko toga. Pokušajmo ne biti osobe koje uvijek moraju imati zadnju riječ. Pustimo sitnice (kao kada ne stavi čep nazad na pastu za zube!) i dajmo ih Bogu.

Brak je dar. Treba raditi na njemu, ali je izvor velike radosti. Bračni put oblikuje naša srca i sprema nas za raj. Naše se slabosti otkrivaju. Često je bolno vidjeti koliko još moramo rasti u sebedarnoj svetosti. Ali u isto vrijeme Bog nam daruje sposobnost unaprijed okusiti rajsku radost kroz ljubav našeg bračnog druga. Budite hrabri, primijenite ove savjete i ubrzo ćete u braku vidjeti plodove sebedarja!

Becky Roach | Catholic Link

Priredila: M. Babić