Danas moj muž John i ja slavimo šesnaestu obljetnicu braka. Uza sve stvari koje smo u proteklih šesnaest godina naučili o braku mogli bismo napisati cijelu knjigu sa savjetima o braku.

To su samo neke od stvari koje se nama osobno čine najvažnijima. Radi se o stvarima koje smo morali redovito primjenjivati kako bismo svoj brak održali snažnim i živim, da nastavimo rasti, i da ostanemo povezanima.

Nismo uvijek uspijevali u tome, ali priznavali smo svoje pogrješke, i učili kako biti boljima. I mogu iskreno reći da smo danas bolji, zaljubljeniji i povezaniji više nego ikada. Ne uzimam to zdravo za gotovo! To je veliki dar.

16 pouka u 16 godina braka

 1. Ne možete promijeniti svojega supružnika – možete promijeniti samo sebe, što može utjecati na vašega supružnika. Zato nastavite ozdravljati, učiti i rasti.
 2. Veliki bračni krevet je nužan. Mi ne spavamo zagrljeni. Grlimo se, a zatim odemo svatko na svoju stranu kreveta. Tako je bolje za oboje.
 3. „Žao mi je” jest samo mali dio prave isprike. Naučite ispričavati se temeljito, i preuzimati odgovornost za svoje pogrješke.
 4. Nemojte započeti raspravu ili razgovor već pretpostavljajući najgore o svojemu supružniku. Počnite tako što ćete pretpostaviti nešto pozitivno.
 5. Odredite vrijeme u tjednu kada ćete se sastati da razgovarate o svojemu osobnome ozdravljenju i zdravlju vaše veze – to će preobraziti vaš brak.
 6. Ne možete biti posve bliski ako nećete biti posve iskreni. Živite tako da nemate ništa za sakrivati.
 7. Ostavite teške razgovore za svoje tjedne sastanke. Neka večer za izlazak bude za zabavu i povezivanje. Ne miješajte rad na braku sa zabavom u braku.
 8. Neka vam što prije postane ugodnije govoriti o intimnosti. Imajte odnose često, i često razgovarajte o tome.
 9. Strukturirajte svoj život tako da je svima (djeci, obitelji, ljudima na poslu) jasno da je vaš supružnik vama na prvome mjestu.
 10. Naučite primati povratne informacije od svojega supružnika a da se ne počnete odmah braniti. U dobrome braku nudite jedno drugome povratne informacije kako bi vaš brak bio bolji.
 11. Često se dodirujte – držite se za ruke, ljubite se, mazite. Ostanite tjelesno povezani izvan onoga što radite u bračnoj postelji. Svaki dodir je još jedna malena nit koja vas drži zajedno.
 12. Ne promatrajte vašega supružnika kao zbroj njihovih najgorih trenutaka. Naučite gledati njega ili nju kao cjelinu – kao osobu koja su bili tijekom svih vaših zajedničkih godina. Svi mi imamo najgore trenutke. Ne dopustite da ti trenuci određuju kako vas dvoje vidite jedno drugo.
 13. Nudite ohrabrenje više nego što nudite ispravljanje i prijedloge. To je teže nego što zvuči, ali svoj emocionalni račun morate održavati punim kako biste mogli s njega „povlačiti sredstva”.
 14. U svojemu odnosu s Bogom ostanite duboko i svjesno povezani s Njime. Bez Duha Svetoga u najboljemu ćete slučaju biti ispodprosječan supružnik.
 15. Redovito provjeravajte koliko ste puni kao osoba, i preuzmite odgovornost za to da se punite na dobre načine, jer prazni ljudi su užasni supružnici.
 16. Kada zapnete u nekoj bračnoj situaciji (a to će se dogoditi), obratite se mentoru ili savjetniku u kojega imate povjerenja, kako bi vam pomogao da riješite tu situaciju. Okružite se ljudima koji imaju dobar brak. Promatrajte njih, i učite.

Mi nismo ovo uvijek primjenjivali, ali priznavali smo svoje pogrješke, i učili smo kako biti boljima. Brak kakav imamo danas nije takvim postao slučajno – takvim je postao svjesno.

Izvor: True Love Dates | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.