Uvjeren sam da je to učinio iz dva razloga. Prvo, muškarci i žene toliko su različiti da bismo se pripremili na susret s Bogom koji je potpuno drugačiji.

Mnogo sam puta rekao vjenčanim parovima: “Ako mislite da je teško voljeti vlastitog supružnika, pričekajte dok ne pokušate voljeti Boga. On je potpuno drugačiji.” Svatko od nas stvoren je da bude Božji supružnik. Iz razloga što je Gospodin stvorio brak upravo između muškarca i žene, on nam, na neki način, pokazuje da je prilagođavanje bit igre koja se naziva ljubav. Trebaš prilagoditi sebe voljenoj osobi. To je mnogo više istina za božanski brak nego za ljudski. Da bismo postali vrijedni prisnosti s Bogom, morat ćemo sebe izokretati iznutra van i naglavce stotinu puta, jer on je potpuno drugačiji!

Srećom, on nam daje snagu (milost) da to napravimo, ako želimo. A naravno, Bog nam daje i milost da se prilagodimo svom supružniku, ako smo voljni da (a) od njega primimo milost i (b) da prilagodimo svoj način komuniciranja s osobom koja je drugačija.

Drugi razlog jest da Bog posjeduje sve vrline koje inače asociramo s oboje, muškarcima i ženama. Kada se muž oženi, na neki način za njega počinje iskustvo učenja. On se, između ostalog, od svoje žene treba učiti plemenitosti, velikodušnosti, osjećajnosti i zabrinutosti za druge. Ona se, s druge strane, od njega treba učiti logici, disciplini, samomotivaciji i odlučnosti. Postoje li iznimke kada je jedno ili drugo slabo u vrlinama koje se obično nalaze u njihovu spolu? Naravno, ali u većini slučajeva, ono što smo naveli je istina. Kada muškarac ili žena ima sve vrline koje se obično pridaju njihovu spolu, a zatim ostatak nauči od svog bračnog druga, tada postaje potpuna kršćanska osoba. Oni su tada, barem na području krjeposti, spremni za Boga.

Je li Bog mogao oboje, muškarca i ženu, obdariti istim vrlinama, tako da ih ne trebaju učiti jedno od drugog i prilagođavati se jedno drugom? Siguran sam da jest, ali tada bismo bili psihološki labaviji i ne bismo imali pojma kako se pripremiti za konačan brak, onaj s Bogom. Kako je sada na stvari, svaki je zemaljski brak na neki način priprava za rajsko zajedništvo.

Klikni like i prati nas na Facebooku:

Promijeniti sebe da bi se prilagodili svom bračnom drugu jest vrlo teško, ali vrijedno svakog grama truda! Promijeniti se nije lagano. Naš ponos uvijek nam stoji na putu. Moli se za poniznost. Mnogi parovi znaju što bi trebalo učiniti, ali nisu dovoljno ponizni da bi to zaista učinili! Čitaj o Franji Asiškom i drugim poniznim svecima. Uči od njih o velikoj vrijednosti koju ima poniznost. Tada se zbilja svojski potrudi da se promijeniš i da nadiđeš svoje prirodne sklonosti. Uistinu se danas čini teškim učiniti to, ali zapravo nije ništa teže nego što je uvijek bilo. Razlog da se čini težim jest da je sve drugo postalo mnogo lakše. Velik dio života mnogo je jednostavniji danas nego što je to bilo samo 50 godina ranije. No, to nije slučaj s vezama. Njih je jednako teško gajiti kao što je to bilo oduvijek.

Da bi bio u miru, pri udvaranju i u braku, muškarac se mora brinuti za srce i za osjećaje svoje žene. Ona mu uvijek mora biti broj jedan i on nikada ne smije omalovažavati njezino mišljenje. Mora naučiti da svoj bijes izrazi na razuman način, uljudno, i da nikada ne bude previše ponosan, a da ne bi mogao nju zamoliti neka ga nauči kako da se odnosi prema njoj.

Žena mora na ljubazan i diplomatski način dati svom mužu do znanja što želi, osobito u vezi s osjećajima, i treba biti voljna da mu to na sladak način uvijek nanovo ponavlja. Kada ona postane ljuta, trebala bi to izraziti na djetinji način ili kroz igru. Ne bi smjela pokušati ga promijeniti služeći se negativnim ponašanjem ili manipuliranjem, već bi ga trebala poticati tako da bi on s vremenom poželio promijeniti se nabolje. Oboje bi trebali smanjiti na minimum razinu kritika, a razbacivati se s pohvalama. Jedino što je teže nego naučiti voljeti svoga partnera jest naučiti voljeti Boga. Ali, ljubav prema tvom suprugu ili supruzi pripremit će te za najkorisnije i najteže: za vječni brak s Bogom.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”

Foto: Shutterstock.com