Na fakultetu sam upoznao stariji bračni par kojemu sam se svidio. Često su me pozivali u svoj dom i izvodili me na večere. Iako su prema meni bili ljubazni, njihov je međusobni odnos bio neprijateljski nastrojen. Svaki bi se njihov razgovor pretvorio u međusobno ljutito nadglasavanje i uvijek bi jedno drugomu dobacivali teške riječi i ogorčene kritike.

Iako mi nije poznata njihova prošlost i kako su dospjeli do sadašnjeg stanja, priče poput njihove postale su danas uobičajene. Mnogi se brakovi raspadaju, a postotak razvoda popeo se iznad 50 posto. Iako Crkva od početka brani nerazrješivost braka, tragično je vidjeti da se katolici civilno rastaju istom brzinom kao i svi drugi.

Mnogo je razloga za rastavu braka, ali rješenje je jedno. Svi mi koji smo u braku moramo voljeti svoje supruge. Budimo realni, ne možemo promijeniti tuđi brak ako ne promijenimo svoj. Suočeni sa sve većim brojem rastava braka, naši katolički brakovi moraju biti proročki svjedoci radosna života, vjernosti i ljubavi.

S tim u svezi, donosim vam 25 načina kako pokazati svojoj supruzi da je volite. Ima ih još na stotine!

 1. Slušajte je i vodite računa o onome što ona ima reći
 2. Pružite joj tjelesnu privrženost (ne samo seks)
 3. Iznenadite je s cvijećem
 4. Izvedite je na večeru (bez djece)
 5. Kupite joj knjigu koja joj se sviđa
 6. Napišite joj ljubavnu poruku
 7. Operite posuđe
 8. Uradite nešto s popisa stvari koji vam je ostavila
 9. Ako imate djecu, promijenite im pelene
 10. Pustite je da izađe s prijateljicama bez djece
 11. Otvorite joj vrata
 12. Molite s njom i za nju
 13. Ispričajte joj se kada pogriješite
 14. Oprostite joj kada ona pogriješi… nemojte joj zamjeriti
 15. Pitajte je za savjet
 16. Izbjegavajte stvari koje joj idu na živce
 17. Izvedite je u kupnju
 18. Postite za nju
 19. Pokušajte razumjeti i prihvatiti njene strahove, čak ako ih sami ne dijelite
 20. Pričajte s njom o životu
 21. Komplimentirajte baš nju
 22. Poljubite je u javnosti i ispred djece
 23. Držite je za ruku
 24. Odrecite se nečega što vi želite činiti radi nečega što ona želi
 25. Ne kritizirajte i ne žalite se… zahvaljujte

Ukratko – nastavite hodati sa svojom suprugom.

Nekada davno, vaš je glavni cilj bio osvojiti njezino srce i zadobiti njezinu ljubav. Sjećate se? Dosta je muškaraca to zaboravilo onog trenutka kad je reklo „Uzimam“. To ne bi smjelo biti tako. Zadatak svakog katoličkog supruga jest postati doživotni učenik svoje supruge: učiti kako razumjeti njezine snove i nade, strahove i svakodnevne brige. Što točno ona voli? Što ne voli? Što je čini sretnom? Kako zvuči njezin jezik ljubavi? Naučite što oduševljava njezino srce i učinite to.

Muževi, brak je sakrament poput ispovijedi i euharistije. Dobar brak može nam pružiti duhovni život i milost. Zar to nije prekrasno? Unatoč tomu, mnogi se od nas odnose prema svojim suprugama kao usputnim i nebitnim, ili još gore, kao prema neprijateljima. Kako to tužno izgleda.

Sveci nam svjedoče da što pobožnije primamo sakramente, to više milosti dobivamo. Što više pripremimo naše srce, više ćemo milosti primiti. Zašto onda mi koji smo pozvani na sakrament braka, tako često zanemarujemo vlastiti brak i supruge? Tvoja supruga je sakramentalni znak za tebe – poštuj je na taj način.

Izvor: www.catholicgentleman.net

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net