“Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovogodišnjom festivalskom sezonom obilježava 15 godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije. Prošle smo godine među prvima pokrenuli kulturna događanja u Hrvatskoj nakon zatvaranja”; kazala je Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Udruge i organizatorica festivalske sezone. Ove godine, unatoč epidemiji i potresu, najavljuju bogat glazbeni i multimedijalni kulturni program tijekom četiri festivala: upravo održanog 7. Zrin Festivala i 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, kao i Festivala drvenih kapela Sancta Barbara i novog glazbenog festivala Like Lika.

7. Zrin Festival održao se od 29. svibnja do 6. lipnja. Brojnoj festivalskoj publici, koja je koncerte pratila uživo na koncertima ili putem interneta, na atraktivnim lokacijama srednjovjekovne kulturne baštine Banovine svirali su izvrsni domaći ansambli i glazbenici: Zagrebački Solisti uz ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu; Hrvatski Barokni Ansambl u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici; ansambl Musica Viva u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu; Acoustic Project Strings u crkvi sv. Lovre u Petrinji; B’s FUNstallation na sisačkoj šetnici za Damira Kukuruzovića; multimedijski koncert Filipa Merčepa na marimbi i vibrafonu, uz elektroniku i vizuale u špilji zvanoj Draškovićevi podrumi u Topuskom; Akademski muški zbor FER-a pod vodstvom Josipa Degl’Ivellia i ansambl ChiaroScuro koji je debitirao sjajnom Biblijskom pričom u Starom gradu Ozlju.

Autentični zvuk povijesnih orgulja na 15. Ars Organi Sisciae

Nakon kratke pauze, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja s programom 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11.-20. lipnja. Festival otvara koncert Mattea Ivana Rašića, tenora i Alena Kopunovića Legetina, orguljaša u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, u petak 11. lipnja. U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu su povijesne orgulje iz 1863. godine, domaćeg graditelja Antuna Šimenca koji je izgradio i nekada znamenite orgulje koje smo prije Domovinskog rata imali u nekadašnjoj crkvi u Gori. Na njima će koncertirati orguljašica Eva Kirchmayer Bilić uz sopranisticu Nikolinu Pinko-Behrends i Martinu Kutnar na violini.
Blagdan sv. Antuna i Dan Grada Hrvatska Kostajnica koncertom će uveličati trubač Marin Zokić i orguljašica Elizabeta Zalović u crkvi sv. Antuna Padovanskog.
Međunarodnu dimenziju ovog festivala ove će godine realizirati koncertima sjajnih međunarodnih glazbenika koje će pred publikom uživo prenijeti u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku će, u crkvi sv. Marije kraljice mira, publika slušati koncert Deborah Hödtke s orgulja Katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi sv. Lovre u Petrinji, koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz Jesuitenkirche u Beču.
15. izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae završava 20. lipnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje ćemo imati priliku čuti i praizvedbu skladbe Buđenje prirode u praskozorje jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula.

Nastavak festivalske sezone 2021.

Ubrzo zatim kreće i Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja – 7. srpnja u Turopolju, Pokuplju i Moslavini. Prostore prelijepih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom uglazbit će sjajni ansambli Cappella Lignum, Ars Longa, Camerata Garestin, Cappella Auris i duo Tamara Coha Mandič, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Iskorak ovogodišnjeg programa je koncert Martina Kutnara na električnoj harmonici (3. 7.) ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Festivalsku sezonu zaključiti će novim Festivalom suvremene i ozbiljne glazbe Like Lika koji ćemo u suradnji s POU Gospić od 1.- 8. 8. održati u Brinju (Acoust Project, 1. 8. ) Karlobagu (Filip Merčep, 2.8.), Plitvičkim jezerima, odnosno u drvenoj kapeli u Smoljancu, (Ansambl Early Delight, 7. 8.) i katedrali u Gospiću (trio Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, 8. 8.).