Dragi prijatelji,

i ove godine u došašću Inicijativa 40 dana za život – Split organizira u crkvici sv. Trojice na Poljudu Jerihonsko bdjenje za nerođene.

Bdjenje počinje 12. prosinca na blagdan Gospe Guadalupske, zaštitnice pro-life pokreta, svetom misom u 19 sati i traje neprekidno do 19. prosinca kada bdjenje završava svetom misom u 19 sati.

Svaki dan Jerihonskog bdjenja slavit ćemo svetu misu u 19 sati.

Nakane

Molimo za grad Split, za očeve, za kajanje za grijeh pobačaja, za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, obraćenje grešnika, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje, za domovinu i zakone koji će štititi život, osobne nakane…

Što je Jerihonsko bdjenje?

Jerihonsko bdjenje je skraćeni naziv molitve i bdjenja pred Presvetim oltarskim sakramentom, poglavito uz molitvu krunice i čitanje Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći: “ratovanja na koljenima”, pred Gospodinom Isusom Kristom i s njim, onim koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana.

U bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom, očekujemo i čudo ako nam je potrebno. Ova je molitva jedna konkretna BORBA, u kojoj možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Noćno bdjenje uz Isusa ima posebnu ljepotu i značaj.

Idejni začetnik Jerihona diljem svijeta bio je “apostol svete krunice” Anatol Kaszczuk, rodom Poljak, gorljivi štovatelj Majke Božje, koji je organizirao prvo “Jerihonsko bdjenje” pri pavlinskom samostanu i marijanskom svetištu Jasna Gora od 1. do 7. svibnja 1979. Mnoštvo sabrano u ovoj vrsti zajedničke molitve izvojevalo je svoju pobjedu: pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini, koji je ozbiljno bio doveden u pitanje.

Izvorno, Jerihon znači “grad mjesec”. Mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Jošua je, nakon Mojsija, poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona. Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao.

Nebeski zaštitnik ove inicijative je sv. Ivan Pavao II.

Kip Trudne Gospe

Kip Trudne Gospe, koji se nalazi u Centru za život u Splitu, bit će svih sedam dana i noći tokom Jerihonskog bdjenja u crkvici sv. Trojice.

Zapiši se za svoj termin bdjenja

Prijavi se za svoj termin bdjenja na jedan od kontakata:

098/975 0832 (Sanja)

091/754 5789 (Ivka)

Majko Božja Guadalupska, zaštitnice začetog života, pod svojim si Srcem nosila našega Spasitelja, Isusa Krista. Neka Njega, izvor života i ljubavi, zauvijek slavi naš narod i cijeli svijet! Pomozi nam uvijek prihvaćati i hrabro naviještati Božju zamisao o predbračnoj čistoći, daru plodnosti, braku, obitelji, o začeću djece te njihovom odgoju. Izmoli nam kod svoga Sina milost poštivanja i spašavanja života svakog čovjeka, od trenutka začeća do prirodne smrti! Sačuvaj nas od ubojstava nerođenog djeteta, eutanazije, kontracepcije, sterilizacije, umjetne oplodnje i drugih grijeha! Zaštiti nas od napasnika koji vrebaju s tolikih mjesta. Marijo, zaogrni nas i našu djecu svojim plaštem! Amen.

– dr. Antun Lisec

Božji blagoslov!