Bošnjaci, Gala, Ilača, Zovik, Roženica – sve su to mjesta koja na prvi spomen ne govore mnogo, ali ih povezuje „intrigantna“ marijanska duhovnost hrvatskoga naroda. Naime, to su samo neka od mjesta – uz najpoznatije Međugorje – u kojima su nakon Drugoga svjetskoga rata zabilježena ukazanja Blažene Djevice Marije, a te natprirodne pojave od istoka do juga Hrvatske u proteklim su desetljećima budile marijansku duhovnost i živu vjeru.

O takvih šest manje poznatih mjesta bit će riječ na tribini koju u mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji organizira katolička novinsko-izdavačka kuća „Glas Koncila“ u ponedjeljak 22. svibnja u 18.30 sati u dvorani „Vijenac“ na zagrebačkom Kaptolu. Okupit će proučavatelje fenomena tih možebitnih ukazanja iz Slavonije, Srijema i Dalmacije na tribini „Kako pristupiti svjedočanstvima o hrvatskim marijanskim ukazanjima u novije doba“ koja se organizira uz predstavljanje knjige „Zlatna Kraljica“ autora dr. Josipa Mužića.

Na događaju sudjeluju: autor knjige dr. Josip Mužić, recenzentica dr. s. Amabilis Jurić, dr. Hrvojka Salopek-Mihanović iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, psiholog dr. Mijo Nikić, komunikolog dr. Vitomir Zečević, gvardijan u Sinju fra Marinko Vukman, upravitelj svetišta u Ilači Vedran Bilić, ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru prof. Petar Elez te glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. U glazbenom dijelu programa nastupit će ženska klapa Dišpet koja će izvesti marijanske skladbe.

Neki su, čak i iz crkvenih krugova, govorili o „poplavi ukazanja“ Majke Božje u godinama nakon Drugoga svjetskoga rata. Splitski svećenik Josip Mužić fenomen poratnih ukazanja smješta u širi kontekst marijanskih gibanja u hrvatskoj povijesti. Ne može se odbaciti ni teza, tvrdi dr. Mužić, da su i fenomeni ukazanja dio uzastopnoga slijeda izvanrednih zahvata Majke Božje kojima i inače obiluje burna povijest hrvatskoga naroda i koji su – naposljetku – pomogli da Hrvati opstanu kao narod u svojoj domovini na povijesnoj vjetrometini. Napose, upravo je u drugoj polovici 20. stoljeća zablistala marijanska Hrvatska, osobito sedamdesetih i osamdesetih, u velikim nacionalnim hodočašćima koja su okupljala stotine tisuća ljudi i koja su – sve do Marije Bistrice i Nacionalnoga euharistijskoga kongresa 1984. – sva bila prožeta marijanskim predznakom.

Pozivajući sve na događaj, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić je rekao: „Kada smo dobili rukopis prof. Mužića iz Splita o ukazanjima Majke Božje u Roženici kod Velike Gorice, shvatili smo da postoji čitav neotkriven dio povijesti o mnoštvu svjedočanstava o marijanskim ukazanjima u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskoga rata. Na večeri predstavljanja knjige i tribini pokušat ćemo ne samo obuhvatiti ono što se dogodilo u Roženici, nego otvoriti marijansku kartu svjedočanstava ukazanja u Hrvatskoj i vidjeti kako tomu možemo pristupiti. Intrigantna je povijest marijanskoga duhovnoga života u Hrvatskoj.“