Na konferenciji za novinare glavni koordinator Hoda za život u Sisku Boris Prpić, između ostaloga, je istaknuo: „Ponosni smo i posebno nas veseli, što će se ove i godine, u subotu, 12. lipnja održati drugi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u ovom potresom pogođenom gradu“. Dodao je da su se „kupili u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života i kad je najteže!“

Istaknuo je važnost dostupnosti istinite i točne informacije za donošenje informiranog izbora: „Znanost je dokazala da je život svakoga od nas započeo začećem! Činjenica je da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna od začeća svi organi funkcioniraju, da s 10 tjedana nerođeno dijete ima otisak prsta, s 12 tjedana starosti dijete se smije i da prilikom pobačaja dijete osjeća bol”. Svima nam je važna zaštita žena, jer statistike pokazuju da se 2/3 žena koje su učinile pobačaj, na to odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. Stoga, svakoj majci koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju, trebamo dati punu podršku, rekao je Prpić.

„Želimo stvoriti optimizam i u našem gradu, u svakom gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu i obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak”, rekla je koordinatorica Hoda za život u Sisku Terezija Tržić.

Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši politički predstavnici. Svatko od nas ima društvenu odgovornost reći da se protivi prekidanju života nerođene djece ili ideji da bi se stare ljude ubijalo kroz eutanaziju. Mi i ovim putem očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini i ohrabrujemo ih da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život, istaknula je koordinatorica Hoda za život u Sisku Vlatka Vukelić.

Ruta kojom će ove godine sudionici Hoda za život hodati je: Sisačko SRCE, šetnica Slave Štrigla, Katedrala uzvišenja sv. Križa. Okupljanje počinje u 10.30 sati ispred sisačkog SRCA, priopćio je Tiskovni ured Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.