S obzirom na sve nepovoljniju situaciju gledom na vjeru i njeno prenošenje, čemu doprinosi agresivni sekularizam, neprijateljsko ponašanje prema vjeri i veliko vjersko neznanje kod velike većine naših kršćana, pozvani smo učiniti neke nove iskorake u pastoralu i katehezi, te odgovoriti na poziv nove evangelizacije koja se sastoji u novom izričaju, u novom načinu i u novom žaru. Svi smo pozvani i odgovorni naviještati izvorno evanđelje i učenje Crkve. Bez suradnje svećenika i laika djelo nove evangelizacije ne može zaživjeti na našim prostorima.

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci nudi pomoć u teološkoj i katehetskoj formaciji vjernika laika. Preporučujemo upise u narednoj pastoralnoj godini 2016./2017. na neki od četiriju seminara na našem Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci, ovisno o potrebi u župi, kao i o osobnom afinitetu zainteresiranih vjernika laika.

Za rad s određenom dobnom ili interesnom skupinom vjernici laici mogu upisati na dvogodišnji Teološko-katehetski seminar za župne animatore i pastoralne suradnike. Za upis na ovaj seminar je potrebna preporuka župnika. Ukoliko netko od vjernika laika želi raditi na osobnom razvoju u smislu upoznavanja vjere i teologije može upisati na dvogodišnji Seminar za teološku kulturu laika. Treći seminar je Tečaj novinarstva ili Odgoj za medije. U službi nove evangelizacije mediji u župi imaju veliku ulogu. Četvrti jednogodišnji Teološko-katehetski seminar za odgajateljice u vjeri u predškolskim ustanovama namijenjen je odgajateljicama koje žele provoditi vjerski odgoj djece u predškolskim ustanovama.

Više informacija o Institutu i upisima koji traju do 15. listopada 2016. možete saznati putem e-maila mpi.rijeka.hr@gmail.com ili web stranice www.mpi-ri.com

Bitno.net