„Uzdam se“ ime je monografije o sv. Faustini Kowalskoj, toj „apostolki Božjeg milosrđa“ kako su je zvali, poljskih autora Grzegorza Górnog i Janusza Rosikońa koja je prošle godine objavljena u izdanju Verbuma, a čija će promocija biti održana idući tjedan u organizaciji molitvene zajednice Srce Isusovo u sklopu duhovnih događanja prvih subota u mjesecu koje ta zajednica organizira.

Autor monografije o najvećoj mističarki XX. stoljeća Grzegorz Górny dolazi u Zagreb 6. travnja (subota), gdje će u prostorijama bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici predstaviti knjigu koju je napisao u suradnji s fotografom Rosikońom, a koja je možda i najcjelovitija i najintrigantnija biografija poljske svetice.

Monografija kroz detaljno pripovijedanje životopisa sv. Faustine, od djetinjstva provedenog u selu Głogowiecu preko ulaska u Družbe sestara Gospe od Milosrđa, prvih objava i viđenja Isusa, problema i poteškoća koje je zbog njih imala te prerane smrti zapravo plete narativ o pobožnosti Božjemu milosrđu, tom velikom daru Isusa njegovoj Crkvi za XXI. stoljeće.

Knjiga obrađuje i povijest te pobožnosti nakon Faustinine smrti, kroz priču o bl. Michału Sopoćku, svećeniku koji je preko sv. Faustine dobio zadaću o širenju pobožnosti u Crkvi. Ta je zadaća bila teška, jer je u jednome trenutku pobožnost bila zabranjena, kao i širenje slike koju je Isus naložio naslikati sv. Faustini.

Górny detaljno opisuje kako je u nekoliko desetljeća pobožnost Božjemu milosrđu postala jedna od najraširenijih u Katoličkoj Crkvi.

Božje milosrđe, onako kako je objavljeno sv. Faustini, može čovjeka izbaviti iz svakoga grijeha i nevolje i povesti ga k istinskom miru i sreći“, govorio je sv. Ivan Pavao II., papa koji je bio najzaslužniji za teološku i eklezijalnu “rehabilitaciju” pobožnosti Božjemu milosrđu.

Grzegorz Górny će na promociji progovoriti o nastanku knjige napisane 2010. te značenju koje Božje milosrđe i kult sv. Faustine Kowalske imaju za Crkvu danas. Moderator promocije bit će naš urednik Goran Andrijanić, prevoditelj knjige na hrvatski jezik.

Promocija monografije “Uzdam se”, organizirana uz pomoć poljskog Instituta knjige, održat će se 6. travnja u 17 sati u Velikoj dvorani na adresi Palmotićeva 31 (dvorišni ulaz). Nakon promocije u bazilici Srca Isusova bit će slavljena sveta misa u 19 sati koju će predvoditi franjevac konventualaca fra Stjepan Brčina.

Na promociji će biti moguće nabaviti monografiju “Uzdam se” po cijeni s popustom.

Bitno.net